B L I T Z

Cine-l critică pe Arafat e… cu rușii

Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat împreună cu Consiliul Național al Audiovizualului și mai multe ONG-uri au pregătit o platformă informatică ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina. De la salvări, incendii, dezastre naturale și descarcerări și până a te ocupa de cenzura presei e distanță mare și nici nu intră în fișa postului acestui domn secretar de stat care a coordonat zilnic pandemia, numărând persoanele infectate, morții și virușii. Și nici acest lucru nu făcea parte din fișa postului, fiindcă avem Ministerul Sănătății și un Institut Public de Sănătate. Orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse. La fel, orice postare similară pe bloguri sau rețele de socializare. Actul normativ e încă în dezbatere, dar la fel ca în perioada bolșevismului, comunicatorii guvernului consideră că în actualul context nu trebuie să arăți corupția din guvern și ministere, considerându-se știri false. Această inițiativă a lui Arafat să aibă, oare, legătură cu faptul că s-a cerut de către magistrații Tribunalului București redeschiderea urmăriri sale penale pentru infracțiuni de corupție când în pandemie s-au plătit de patru ori mai mult pentru achiziții de echipamente medicale? Abia acum înțeleg care-i șpilul: pentru a nu afla poporul, introducem cenzura și zicem că sunt știri false.

Trecem din nou la mască?

În timp ce Rusia a invadat Ucraina, liderii mondiali din domeniul sănătății avertizează că în mod sigur va fi o creștere a infectării cu Covid-19. Foarte mulți voluntari s-au infectat în timp ce ajutau în gestionarea refugiaților la frontieră sau în centrele de refugiați. Organizația Mondială a Sănătății arată că există deplasări de populație și valuri de refugiați asociate cu criza din Ucraina și că multe persoane rămân în continuare vulnerabile la infecție. Fără testare, fără acces la tratament, cu vaccinarea oprită, în condițiile în care deja era scăzută și înainte de conflict, va exista cu siguranță o creștere a cazurilor de Covid -19, a declarat Myke Ryan, director executiv în OMS. Ce ziceți, domnule Arafat? E falsă știrea, sau nu am scăpat de pandemie?

Țipuritura unui general moroșan

În acest moment în care Ucraina e invadată de Rusia, apar la televizor tot felul de generali făcuți pentru cântat, dat cu piciorul în mingie sau azvârlind înjurături cu racheta – de tenis – când este prins beat la volan. Unul dintre ei este generalul de brigadă (de agitație) în rezervă pe numele său Gheorghe Turda, născut chiar la granița cu Ucraina, care a primit acest grad pentru lupta cu compania de țipurituri pe fronturile de la nunți, botezuri, campanii electorale și șușanele. Vine la televizor și expune strategia lui de general al armatei române: „Părerea mea despre acest război e că în Săptămâna Mare, de Paști, se va finaliza. Pentru că Putin e un credincios. Va fi o înfrângere, dar pentru Putin primează credința, o să demonstreze lumii prin asta că e un ortodox convins”. Așa este, ortodox precum moralitatea de care ai dat dovadă în familie, om bătrân cu apucături tinere, răsplătit pentru strategiile militare cu o pensie de 1900 euro la care se adaugă și alte venituri până la 2500 euro lunar. Luați-l consilier, domnule Prim Ministru!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved