B L I T Z

Ciucă, apostrofat de voluntari

Premierul Nicolae Ciucă a poposit la Vama Siret însoțit de miniștrii Vasile Dâncu, Alexandru Rafila, Lucian Bode și de Raed Arafat și Bogdan Despescu, secretari de stat. S-au alăturat oamenilor care trăiesc această dramă și nu a reușit să transmită nicio măsură concretă. Au venit cu mâinele goale, fără un pachet de alimente și au privit cum oamenii de bine ajută refugiații. Ca de obicei, au venit pentru imagine, declarând că „este necesar să ne coordonăm cu autoritățile locale pentru a fi organizați și eficienți în acest demers”. Cine nu i-a lăsat să se coordoneze cu autoritățile, nu au spus. Lăsați că s-au coordonat singuri toți oamenii de bine, hotelurile, pensiunile, restaurantele care s-au oferit să acorde masă și cazare gratis. După ce a îndemnat la coordonare, Ciucă a mulțumit voluntarilor pentru modul în care s-au implicat și că „au arătat că le pasă și românii sunt în măsură să poată să sprijine ceilalți cetățeni indiferent de unde sunt ei”. Imediat, voluntarii l-au apostrofat pe Primul Ministru: „Nimic n-ați făcut ! Știți cine trebuia să fie aici? Instituțiile, nu noi voluntarii”. Așa a făcut și Iohannis, s-a folosit de drama celor de la „Colectiv” și a cerut demisia lui Victor Ponta din funcția de Prim Ministru. De ce, acum când nu s-au coordonat bine, Iohannis nu cere măcar o demisie? Pentru că nu-i pasă.

Un post mai scump

Sâmbătă, 26 februarie, au fost prăznuiți „Moșii de Iarnă”, care marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare. Urmează celelalte sâmbete dedicate morților, până la Sfintele Paști. Se păstrează legătura cu cei plecați la viața de dincolo prin rugăciuni și prin împărțirea de pachete cu alimente și colivă. Fiecare s-a descurcat în această sâmbătă cum a putut. Acum se gândesc cum se vor descurca în Postul Paștelui, care durează până pe 23 aprilie. O zi de post va costa cât o masă la restaurant servită anul trecut. Uleiul alimentar s-a scumpit cu 30 la sută, cartofii cu 15 la sută, pâinea cu 7 la sută, fasolea cu 20 la sută iar din cauza exploziei prețurilor la cereale arpacașul pentru colivă are prețul cât două colive. Nu mai vorbim de nuci, care costă 45 lei kilogramul. Ca să ții post, trebuie să te de împrumuți la CAR-ul pensionarilor. Și toate astea, chiar când împărțești și politicienilor, ești onorat cu… „Să fie primit”!

Ziua în care am devenit tovarăși

Pe 6 martie se îmlinesc 77 de ani de la instalarea în România, sub presiunea Moscovei, a guvernului Petru Groza. Stalin reușise să își ducă la îndeplinire prima parte a planului său de sovietizare forțată a României: impunerea unui guvern comunist la conducerea țării. Dacă la noi guvernul a fost instalat fără vărsare de sânge, Ucraina suferă în fața imensei mașinării de război a lui Putin care vrea s-o anexeze Rusiei și să instaleze un guvern al Moscovei. Noi, în 1989 din tovarăși am devenit…domni. Totuși, în Ialomița satul „Tovărășia” nu și-a schimbat denumirea, chiar dacă înaite s-a numit Regina Maria sau Strapazanu. Normal trebuia să se numească… „Domnia ”.

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved