Renunță Iohannis la schi și Golf?
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în vârstă de 62 de ani, fiind în această funcție din 2014, își va încheia mandatul anul acesta la 1 decembrie. După această dată oficialul se întoarce în Norvegia și va deveni noul Guvernator al Băncii Centrale. Secretarul General al Alianței este dat de una din țările membre pe un mandat de patru ani, care poate fi prelungit printr-o decizie comună a țărilor membre. Candidatul este ales prin consultări între oficialii acestor state. Numele lui Klaus Iohannis este vehiculat din nou de două surse media germane (Deutsche Welle și Agenția DPA) pentru succesiunea lui Jens Stoltenberg, alături de Theresa May (Marea Britanie), Mark Rutte (Olanda), Kaja Kallas (Estonia) și Federica Mogherini (Italia). Marele său dezavantaj îl reprezintă lipsa de energie, de viziune, de principii, de determinare în exercitarea unei funcții atât de importante. Dovada: felul în care Iohannis a eșuat în cel de al doilea mandat de președinte al României, ajungând brusc un personaj detestat de majoritatea activă a societății. NATO are nevoie de un personaj capabil să ia decizii rapide și să le comunice clar, inclusiv în weekend. Calități care lui Iohannis îi lipsesc cu desăvârșire. Și, în plus de asta, nu ar mai putea face naveta la Sibiu, nu ar mai merge la schi sau Golf și nici nu s-ar mai putea lega de PSD.
Dispar copacii de pe Terra
După nenumărate calcule și cercetări în teren s-a ajuns la concluzia că până acum s-au identificat 64100 de specii de copaci, dar oamenii de știință spun că ar trebui să fie mai multe, în jur de 73300. Asta înseamnă că 9200 de specii încă nu au fost găsite și identificate, specifică Raportul Academiei Naționale de Științe din SUA. Așa s-a ajuns la estimarea totală a copacilor și la concluzia că 14 la sută din totalul speciilor sunt încă nedescoperite, necunoscute. Având în vedere schimbările pe care oamenii le provoacă asupra climei globale, s-ar putea să pierdem unele dintre aceste specii înainte de a ajunge să le descoperim. La noi e mai simplu, nu schimbarea climei globale provoacă dispariția copacilor, ci drujba. Circa 20 milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în România, anual. Cifra e atât de mare încât depășește volumul tăierilor autorizate din toată țara. Se cunosc și speciile care dispar: stejar, brad, fag, frasin. Iar Ministerul Mediului, în următorii cinci ani, urmează să facă o Cercetare a Inventarului Forestier Național. Oare cercetarea se va face acompaniată tot de zgomotul drujbelor?
De două sute de ori mai dulce decât zahărul
Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, somitate marcantă a neurochirurgiei, primit recent în rândul academicienilor, a scris pe Facebook că cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă s-ar putea de la micii producători. Pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. Mâncarea care conține E-uri este deosebit de periculoasă. Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetice, care este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul. Se decompune în acid aspartic, care stimulează neuronii până la epuizare și distrugere, produce migrene, amețeli și oboseală cronică. Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Atunci când suntem obosiți, organismul cere odihnă și trebuie să răspundem solicitării. La final de săptămână să ne odihnim, să fim cât mai liniștiți, fără stress. Ce bună era, când mergeam la țară și bunica ne făcea o ciorbă și o tocană cu găină din curte la plită! Despre E-uri se știa că sunt inscripțiile unor blocuri: E-14, E15 și tot așa până la E18.
Gheorghe Marinel