B L I T Z

Bucuroși le-om duce toate…

Dacă trăia, Ceaușescu ar fi împlinit 104 ani. Noi ăștia, bătrânii, desigur că ne aducem aminte de el și de „Epoca de aur”. Într-un sondaj efectuat cu acest prilej, majoritatea tinerilor care acum au 30 de ani întrebați dacă știu cine a fost Ceaușescu au răspuns că nu știu și nu-i interesează. Asta nu-i chiar așa de rău. Și totuși, cu ocazia comemorării la mormântul lui au participat și numeroși tineri, care s-au alăturat nostalgicilor. La cârciumile din sate, dar și din orașe, se discuta aprins: „ Lasă, bă, că pe timpul lui era de o mie de ori mai bine, acum eram la muncă și aduceam bani acasă, acum stăm la cârciumă. Ce să facem? Să plecăm dincolo și să le spălăm bătrânii la fund?” Problema e că cei care o duceau bine atunci o duc bine și acum, iar cei care o duceau rău o duc rău și acum. Luminița de la capătul tunelului a dispărut de tot, iar șeful statului ne spune că ..statul a eșuat. Avem mulți oameni în pragul sărăciei, iar presa aservită ne spune că un bucureștean o duce mai bine decât un locuitor din Budapesta sau Varșovia. Cum, nici ăia nu au apă caldă și căldură? Și la ei margine de Capitală e plin de gunoaie și au străzi cu pământ pe ele? Facturile la gaze și curent electric au explodat după 30 de ani de „împliniri mărețe”, oamenii sunt disperați după jaful și distrugerea economiei naționale. Închidem totul în favoarea capitalului străin. S-a închis și fabrica de zahăr de la Luduș, care procesa sfecla. Locuitorii din zonă nu știu ce să facă, existența lor depindea de cultivarea sfeclei de zahăr. Din 36 de fabrici de zahăr au mai rămas două, dar sunt austriece. Bine că Scutul de la Deveselu ne apără. Acum, dacă tot vor francezii să aducă trupe în România, o să mai avem nevoie de un bordel, precum cel din Caracal. În rest, bucuroși le-om duce toate: NATO e cu noi. Și noi cu 2 la sută din PIB, nu ca Germania, care nu face același lucru.

Lecție croată

Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat drept rușinoase și scandaloase recentele declarații ale președintelui țării sale, Zoran Milarovic, care a acuzat SUA și UE că sunt responsabile pentru criza dintre Rusia și Ucraina, țară pe care șeful statului croat a descris-o ca fiind una din cele mai corupte din lume, împotrivindu-se unei eventuale aderări a ei la NATO. „Este o rușine, este scandalos, subminează prestigiul și credibilitatea Croației și este total contrar pozițiilor și principiilor de politică externă ale guvernului de la Zagreb”, a mai spus premierul croat. Exact ca la noi: Iohannis, în plină pandemie cu sute de morți în octombrie 2021, a plecat în Egipt să-i arate doamnei pirmidele. Când la Spitalul Matei Balș au murit 12 oameni arși, Iohannis a plecat să joace Golf. Când toți reziștii urlau în stradă „jos Ciuma Roșie”, încălcând flagrant Constituția, Iohannis s-a alăturat protestatarilor. Și-atunci, văzând toate astea, premierul nostru, la fel ca cel al Croației l-a tras la răspundere pe domnul Iohannis, i-a spus că e scandalos și rușinos, că știrbește credibilitatea insituției prezidențial. Certat și rușinat, atunci și-a cerut scuze și a plecat să schieze, că trecea sezonul.

De ce trag clopotele , Mitică ?

De câțiva ani, Don Leonardo Guerri, preot al Bisericii Sf. Maria din Coverciano (Florența) se află în proces cu vecinii și în discuții cu autoritățile pentru protecția mediului. El este acuzat că trage clopotul de multe ori și poluează fonic localitatea. Preotul a fost amendat cu suma de 2000 de euro și i s-a intrezis să mai tragă des clopotul. În același timp, Arhiepiscopia Florenței a dat o directivă către toate parohiile din subordine în care arată că trasul clopotului să se facă numai pentru chemarea credincioșilor la slujbă. La Slobozia, locatarii blocurilor din apropierea Catedralei (cu excepția celor din Cartierul Rezidențial) nu sunt deranjați, pentru că și-au procurat DVD-uri cu filmul românesc „De ce trag clopotele, Mitică” și nu îi interesează ce se întâmplă în exterior.

Gheorghe Marinel.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved