B L I T Z

 

Remeber electoral

Atmosfera politică din România în pragul secolului 20 era creionată de cunoscutul politician Constantin Argentoianu: „Lunga guvernare a lui Ion Brătianu și sectarismul liberalilor întețise urile de partid până la paroxism și antagonismul politic otrăvise toate raporturile dintre oameni, până și relațiile de familie. În multe case frații și cumnații nu-și mai vorbeau între ei și violențele verbale, de stradă, prin cluburi, cafenele și saloane acopereau nu numai un adânc dispreț reciproc, dar și regretul de a nu-și putea înfige unii altora pumnalul în piept, de frica ocnei. Țara era împărțită în două, în guvernamentali și opozanți, în liberali și conservatori sau roșii și albi, cum li se zicea încă ”. E similitudine sau inspirația actuală a liberalilor cu ceea ce se întâmplă acum în România? Diferența este că pe vremea aceea niciun profesor de fizică nu ațâța la dezbinare și ură. Pesediștii sunt toxici iar liberalii sunt comestibili. România norrrmală!

Eu, cu cine votez ?

Nici tu nu știi cu cine să votezi? Nimic nou, dar să urmărim, parafrazându-l pe Cetățeanul Turmentat din „O scrisoare pierdută”.

  • Ce poftești dumneata, de ai venit, aici la Guvern? Cum te cheamă?, întreabă Ionel Dancă, șeful cancelariei primului ministru.
  • Eu? Eu sunt alegător! Vorba e, ce te interesează cum mă cheamă? Eu sunt alegător.

  • E turmentat, intervine un sepepist.
  • Nu sunt turmentat, domn colonel! Mă cunoaște domnul Orban de când îl întreba pe domnul Werner de unde are atâtea case. Eram lângă el. Eu țin la domnul Orban, dar vorba aia, eu, apropitar, cu cine votez ?
  • Fii bun omule și înțelege. Ieși afară!
  • Am făcut-o de oaie de tot, să vezi dumneata! Eu am găsit o scrisoare. O scrisoare a domnului Werner către domnul Orban. Și turmentat cum eram am desfăcut-o s-o citesc, dar lângă mine, un individ mi-a furat-o. Am descoperit că era domnul Ciolacu de la PSD. Dar știu ce scrie în ea: „ Fiți pe pace, orice s-ar întâmpla, tot tu vei fi primul ministru cu guvernul meu”.

Atunci, Dancă s-a enervat și l-a dat afară. În stradă, cetățeanul turmentat vocifera:

  • Eu cu cine votez ? Am auzit că mă pozați cu tableta și numărați cu Abacul. Eu, cu cine votez?

Liberalii de azi, mincinoșii de mâine!

Un an de zile s-a rugat fostul primar al capitalei Gabriela Firea ca guvernul lui Orban să acorde 400 milione lei pentru ca ELCEN (companie în subordinea Ministerului Economiei) ca să iasă din insolvență, dar guvernul a preferat să lase cetățenii fără apă caldă pentru a o găsi vinovată și să nu o mai voteze. Lucru care s-a și întâmplat. Iată că acum, imediat, lui Nicușor Dan, actualul primar susținut de liberali, i s-au acordat 400 milioane lei. Cu toate astea, nu mai minte ca în campanie că lucrurile vor intra în normal iarna aceasta, ci abia în 2024. Liberalii de azi, mincinoșii de mâine!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved