Avocatul Octavian Donose, propunerea Partidul Puterii Umaniste pentru funcția de primar al municipiului Slobozia

 

 

Octavian Donose: Nu vine nimeni să te întrebe dacă ai nevoie de ceva. Tu trebuie să muncești ca să obții acel ceva!* Sunt avocat şi ştiu în mare parte să citesc bine documentele, să nu semnez ca … primarul * Slobozia arată mai rău decât acum zece ani, când eu am plecat la facultate * Dacă la alții se poate, la noi de ce nu s-ar putea?

Se îngroașă lista cu candidații la funcția de primar al municipiului Slobozia. Cei mai mulți sunt tineri dornici să schimbe ceva în municipiul nostru, sătui fiind de promisiunile electorale ale celor care au condus orașul până acum, câțiva dintre aceștia având curajul, ca să nu spunem tupeul, de a se înscrie, din nou, în cursa electorală. Octavian Donose este unul dintre tinerii care își doresc să trăiască cu adevărat într-un oraș european și pentru asta este gata să facă orice sacrificiu, susținând că nimic nu este imposibil dacă ești serios, responsabil și muncești pentru ceea ce vrei să ai. Dar, despre gândurile avocatului Octavian Donose privind modul în care poate fi administrat în mod european municipiul Slobozia, într-un scurt dialog (mai mult sau mai puțin convențional) cu domnia sa.

 • Sunteţi preşedintele PPU, filiala Ialomiţa. De când?

 • Din 30 iunie 2020.

 • Aţi plecat din Pro România într-un moment nefericit pentru acest partid, dacă e să ținem cont că se apropie alegerile locale.

 • Eu aşa consider, nu ştiu dacă şi domnul Neacșu Marian și colegii săi sunt de aceeași părere.

 • De ce aţi ales Partidul Puterii Umaniste?

 • După întâmplarea cu Pro România, din care am plecat dezamăgit de ceea ce am văzut că se întâmplă acolo, dezamăgit și de faptul că am fost mințit că Pro România reprezintă altceva decât PSD, m-am gândit că am două variante dacă vreau să fac politică: fie să rămân independent, fie să-mi aleg un partid care să se plieze pe valorile mele. Trebuie să vă spun că am fost curtat de mai multe formațiuni politice, unele aflate la început de drum, altele cu renume pe scena politică, însă alegerea mea a fost făcută după anumite criterii pe care eu le-am considerat importante. Varianta de a rămâne independent a picat pentru că mi-am dat seama că va fi foarte greu să fac treabă de unul singur. M-am documentat mai bine și am ales PPU pentru că a corespuns criteriilor mele de selecție.

 • De o lună sunteți președinte PPU pe Ialomița. Ați început să vă formați echipa?

 • Suntem un număr destul de mare de oameni la partid, sincer, peste aşteptările mele ținând cont de timpul atât de scurt. Ne apropiem de o sută de membri, în trei săptămâni de muncă.

 • Înţeleg că vreţi să intraţi în cursa electorală. Sunteţi pregătit pentru o luptă politică?

 • Da, și este un răspuns hotărât. Am luat în calcul o candidatură pentru Primăria Municipiului Slobozia. Nu mă surprind multe lucruri în viaţă, dar, cât de cât, eu zic că sunt pregătit.

 • Ce vă recomandă pentru funcţia de primar

 • În primul rând profesia, care este liberală. Sunt avocat şi ştiu în mare parte să citesc bine documentele, să nu semnez ca primarul, cum se spune. Ştiu şi eu când ceva este în neregulă şi ce întrebări trebuie să pun. Eu zic că sunt calificat. Oricum, nimeni nu s-a născut învăţat. Sunt tânăr şi pot să mă documentez, să mă pun la punct în ceea ce priveşte administraţia publică. Plus că dacă ai o echipă de specialiști în jurul tău, este mult mai ușor să iei decizii, să găsești soluții problemelor cu care se confruntă comunitatea.

 • De ce aţi vrea dumneavoastră să daţi avocatura pe administraţie? Nu sunteți mai liniştit în avocatură, pe lângă faptul că faceţi ceea ce vă place? Nu v-ar aduce mai multe satisfacţii decât funcţia de primar?

 • Cam de la vârsta de 10 ani mi-a fost conturat destul de bine în minte faptul că vreau să fac avocatură. Este adevărat că această profesie îmi oferă mari satisfacții, însă nu este suficient, pentru că te uiți în jurul tău și vezi multe nereguli, vezi lipsă de implicare din partea celor care au jurat să fie în slujba noastră, a cetățenilor, și atunci nu mai ai răbdarea să stai pe margine să aștepți să se îndrepte lucrurile. Cred că pot dedica 4 ani din viața mea localității în care locuiesc.

 • Ce nu vă place în Slobozia? Ce-i lipseşte orașului?

 • Sincer, arată mai rău decât acum zece ani când am plecat la Facultate. În două decenii și ceva te aștepți ca un oraș să evolueze, să se dezvolte, însă, din păcate, s-a întors în timp. Municipiului nostru îi lipsesc foarte multe, nici n-aș ști ce să spun mai întâi: de la spaţii de recreere pentru tineret, un cinema, asfalt prin toate cartierele, peste tot în oraş, apă potabilă, investitori, locuri de muncă, de toate. Este un oraş neîntreţinut, arată ca o curte pe care nu o îngrijești și apar bălăriile. Trebuie să vă spun că și consilierii locali poartă o vină, pentru că fac politica partidului și nu a cetățeanului, așa cum ar trebui. Ei ar trebui să voteze proiectele cu gândul la cetățean. Primarul ar trebui să aibă propria sa viziune de dezvoltare a oraşului, Numai că domnul primar Mocioniu are o viziune cu un alt tip de oraş. El, săracul, n-a mai coborât în rândul populaţiei să-i întrebe pe oameni de sănătate, ce le lipseşte, cam din 2016.

 • Din ce vedeţi dumneavoastră că se întâmplă pe scena politică, dar și în administrația locală, ce vi se pare în neregulă la cei care au fost, sunt şi îşi doresc să revină în fruntea comunităţii?

 • Sunt destul de multe lucruri în neregulă și aș vrea să ne referim la primarul Adrian Mocioniu, de exemplu, care de câteva săptămâni a apărut pe facebook și a tot spus că a semnat contracte, că urmează să acceseze fonduri. Nu se vorbeşte nici un moment de varianta sau de posibilitatea implementării acestor fonduri de zeci de milioane de euro. Eu ştiu încă de pe vremea când eram colegi de partid cu acesta că în urma unor studii făcute de Primăria Slobozia sunt multe lucruri la stadiul de „lasă că le accesăm şi vedem pe urmă cum facem şi implementarea respectivă”. E povestea clasică de atâţia ani de politică din România: Domnule, aducem bani, facem, dregem. Şi dacă ar lua mandatul, clar că nu va pune în implementare nici jumătate din cele promise cu un mandat în urmă. Am văzut şi prin alte primării prin ţară. Culmea e că prin oraşe mari, precum Cluj sau Arad, nu s-a bătut nici un primar cu pumnu-n piept că va face, drege şi urmează să acceseze. Şi, de la un mandat la altul se observă diferenţele. Dacă la alții se poate, la noi de ce nu s-ar putea?

 • Dacă v-aţi gândit să candidaţi la Primăria Slobozia, aţi identificat şi câteva soluţii de redresare a proiectelor eșuate?

 • Indiferent ce primar vine, va rămâne cu o piatră de gât, cu o groapă neterminată şi mai ales cu datorii în contul Primăriei, lucruri care sunt greu de întors. Cu toate fondurile alea europene, nici un primar nu poate să acopere datoriile peste noapte şi să ducă la bun sfârşit proiectele demarate, mai ales dacă au fost greșite. E foarte greu, dar întotdeauna trebuie să găseşti soluţii, dacă ai oameni bine pregătiţi alături. Nu există absolut nimic pe lumea asta care să nu aibă o rezolvare. Am alături de mine în mare parte tineri, de până în 40 ani, specialişti pe diferite domenii.

 • Ce mesaj transmiteţi cetăţenilor, înaintea de declanșarea oficială a campaniei electorale?

 • Părerea mea este că fiecare cetăţean, înainte cu o săptămână să iasă la vot, trebuie să se documenteze cu privire la fiecare candidat în parte, să facă cea mai bună alegere şi să se gândească de două ori înainte de a pune ștampila. Nu trebuie să votăm pe prietenie, pe culoare politică. Trebuie să votăm şi un om care nu doar promite. Cu o simplă căutare pe Google, poţi să-ţi conturezi profilul de candidat şi să vezi care e cel mai bun, după viziunea fiecăruia.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved