„Avem peste 400 de copii, ceea ce face din Traian o comună vie”

Fănel Năstase, primarul comunei Traian:

Avem peste 400 de copii, ceea ce face din Traian o comună vie”

Investiții în infrastructură edilitară, în învățământ, ajutor pentru micii antreprenori, identificarea unor locuri de muncă pentru cetățeni sunt doar câteva dintre obiectivele pe care primarul comunei Traian, Fănel Năstase, le-a bifat de-a lungul celor câteva mandate pe care le are de când se află în fruntea comunității.

„Vreau să transform comuna într-un oraș și când spun acest lucru mă refer la nivelul de trai al oamenilor, la facilitățile de care trebuie să beneficieze asemeni celor de la oraș”, a explicat edilul localității Traian.

  • Domnule primar, ați finalizat proiectul de apă, lucrați încă la rețeaua de canalizare, ați asfaltat câțiva kilometri de străzi, ce alte proiecte mai aveți?

  • Într-adevăr, rețeau de alimentare cu apă am finalizat-o, canalizarea este încă în lucru, au mai rămas de asfaltat străzile.

  • Ce intenționați să faceți în această privință?

  • Avem un amplu proiect pentru asfaltarea întregii localități, de aceea o să-l depunem pe PNI „Anghel Saligny”. Până la aprobarea sa sperăm să finalizăm lucrările la rețeaua de canalizare ca apoi să începem cu asfaltarea.

  • Care este stadiul lucrărilor la canalizare și ce valoare are proiectul?

  • Am realizat cam 30 la sută, dar acum că s-au deblocat plățile poate ne mișcăm mai repede, pentru că știți că au fost blocate și constructorilor le-a fost teamă să lucreze într-un ritm alert, ceea ce nu a fost în regulă, dar nu am avut ce face. Anul viitor ar trebui să finalizăm lucrările la rețeaua de canalizare și sperăm să ne încadrăm în termen. Eu port discuții cu constructorul să mișcăm lucrurile așa cum trebuie și mai cred că dacă sunt bani și executantul lucrării va respecta graficul, astfel încât să ne încadrăm în termen. Dacă luăm pauze de 2-3 luni este clar că nu o să ne încadrăm. Valoarea proiectului este de aproximativ 150 de miliarde de lei vechi, cota noastră de cofinanțare este undeva la 4 miliarde de lei și am reușit de i-am plătit constructorului undeva la peste 30 de miliarde de lei. Cert este că de această rețea ar trebui să beneficieze toți cetățenii, mai ales că avem branșamentele gratuit, iar căminele sunt la limita de proprietate, deci din punctul acesta de vedere nu sunt probleme.

  • Ce puteți să-mi spuneți despre proiectul de asfaltare, pentru că ați menționat că este pentru întreaga localitate, iar numărul de kilometri nu este deloc mic?

  • Noi am făcut un proiect pentru asfaltarea întregii localități, iar aici am cuprins inclusiv trotuarele pe ambele părți. Indiferent cum vom proceda cu proiectul acesta, tot trebuie să-l realizăm. El are ca și valoare peste 500 de miliarde de lei vechi, iar Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este benefic pentru dezoltarea comunităților rurale, dar am înțeles că finanțarea minimă este de 4 milioane de lei pentru fiecare localitate Îmi este teamă să depun acest proiect gigant și să stau doar în baza lui. Poate nu se va finanța întreaga sumă și atunci vom face două proiecte din unul, adică unul pentru trotuare și altul pentru asfaltare. În acest mod se reduce considerabil valoarea, pentru că trotuarele înseamnă în cifre vreo sută de miliarde de lei vechi, diferența reprezentând valoarea asfaltării. Mai avem două proiecte care au fost depuse și pe PNDL 2, unul cu mai puțini kilometri, pe care o să încerc să-l redepun și pe programul acesta național, iar din proiectul mare de asfaltare o să scoatem 4-5 kilometri, o să facem un deviz și o să depunem proiect separat. Încerc să prind finanțare pe toate căile. Vorbim de 24 de kilometri la nivel de comună, fiind asfaltați până acum doar 4 kilometri, însă sincer vă spun că mă așteptam ca PNI să fie în genul PNDL 2, unde să primim finanțare pentru un proiect, dar pe întreaga localitate, nu pe bucăți.

  • Despre proiectul de alimentare cu gaze ce puteți să-mi spuneți? Știu că în primăvara acestui an, cetățenii au semnat precontractele.

  • Într-adevăr, în primăvara acestui an au fost semnate antecontracte pentru înființarea unui sistem de distribuție gaze naturale-rețea inteligentă în comuna Traian. Nu suntem noi prima localitate care face acest lucru. Cu toții sperăm să ne putem alimenta de la o astfel de rețea. Proiectul de gaze îl depunem în asociere cu comunele din zonă, există un SF și ar fi extraordinar de benefic pentru noi să avem o astfel de utilitate pentru că lemnul se va găsi tot mai greu. Nu se poate să avem încă mediul rural fără rețea de gaze, știți bine că sunt foarte puține comunele unde acestea se găsesc.

  • Am văzut că lucrați la o grădiniță nouă. Nu aveți deja una reabilitată? Este oportună o astfel de investiție?

  • Da, este benefică pentru copiii din localitate care vor învăța într-un singur schimb și o să vă și explic. Grădinița care este în lucru sper să fie gata în primăvara anului viitor. Este vorba despre o investiție pe PNDL 2 făcută pe un corp de clădire „legat” de Primărie și care a fost realizat inițial în proporție de circa 30 la sută, diferența o construim noi, acum. Clădirea Primăriei are 4 corpuri, toate începute înainte de 1989, fiecare corp fiind lăsat într-un anumit stadiu al construcției, iar acesta unde facem grădinița avea doar zidurile și placa peste parter, în rest…nimic. De acolo am reluat noi construcția. Vă spuneam la început că este benefică pentru copii, nu doar de la grădiniță, ci și de la școală, pentru că pe copiii de la grădinița actuală o să-i aducem aici, în corpul nou, iar clasele primare vor fi duse la grădinița veche ca să zic așa, astfel încât se va învăța într-un singur schimb. Noi avem peste 400 de copii, ceea ce face din comuna Traian o comună vie.

  • Ca o concluzie, cum a fost primul an din acest mandat? Ați reușit să duceți la îndeplinire ce v-ați propus pentru această primă etapă, ca să zic așa?

  • Sincer, nu am reușit deși aveam multe obiective, dar nu am reușit nu pentru că am eșuat eu undeva, ci din alte cauze care nu țin de mine și vă pot oferi un exemplu. Am scos la licitație o lucrare de reparații străzi prin pietruire și nu s-a prezentat nimeni, prin urmare nu am putut realiza un obiectiv din programul meu. Am repetat licitația, degeaba. Prin urmare, vom avea fie o discuție cu proiectantul să vedem dacă valorile nu cumva sunt mici, dar cred că nu acesta este motivul, ci lipsa de constructori sau resursă umană. Cert este că sunt situații care nu depind de mine și care mă țin pe loc în ceea ce-mi doresc pentru comunitatea pe care o conduc.

Petronela MOROIANU

 

 

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved