Toleranța…atribut al umanității (după cum spunea Voltaire) … respect … armonia în diferențe … îngăduință … indulgență … respect față de opinii contrare … sub orice formă s-ar afla este ”o artă de a fi fericit între oameni”.
Pornind de la faptul că pe data de 16 noiembrie este Ziua Internațională a Toleranței, declarată de Organizația Națiunilor Unite în 1995, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale ”Sf.Andrei” din Slobozia au desfășurat o serie de activități care au avut ca scop formarea comportamentelor și atitudinilor tolerante pe baza cărora trebuie acționat cu întelegere și responsabilitate în diverse circumstanțe ale vieții.
Proiectul a oferit elevilor posibilitatea de a învăța să construiască relații bazate pe toleranță, înțelegere și solidaritate, să respecte demnitatea fiecărei persoane, prin cultivarea spiritului de acceptare și cooperare, prin manifestarea de atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți.
Astfel, activitățile propuse au fost:
-
Luni 14 noiembrie – Diseminarea Proiectului;
-
Marți 15 noiembrie, în urma unui sondaj de opinie printre elevii din fiecare clasă: ”Ce culoare credeți că se potrivește toleranței?”, culoarea desemnată a fost ”albastru”.
Albastru….culoare asociată cu apa și cerul, iar nuanțele diferite, fie cele deschise, asociate cu introspecția, comunicarea cu sine, promovarea stărilor de relaxare și concentrare, fie cele închise, asociate cu adevărul, moderația și stabilitatea, fie bleumarin ce denotă eleganța, sau turcoaz, asociată cu liniște și creativitate, toate acestea transmit încredere, grijă pentru ceilalți, cordialitate, regăsite în ceea ce înseamnă toleranță.
-
Miercuri, 16 noiembrie, elevii au purtat accesorii, obiecte vestimentare albastre și au desfășurat activitatea ”Culegere de …complimente”, în sala de clasă fiind afișate coli A3, pe care elevii au scris cele mai frumoase complimente pe care le-au primi în ultimele 6 luni.
Complimentele, parte importantă în comunicare, au un rol important în stabilirea echilibrului personal, în cultivarea stimei de sine, cât și în creșterea gradului de toleranță, astfel ”să faci un compliment nu te costă nimic, însă valoarea resințită este neprețuită”.
-
Joi, 17 noiembrie, elevii au creat câte un emoticon cu fețe zâmbitoare și câte un colaj cu titlul ”Zâmbesc și asta vreau să primesc!”, dăruind totodată emoticoane colegilor, cât și personalului didactic.
Cum subestimăm prea des puterea unui surâs, a unei vorbe bune, a unei urechi receptive, a unui compliment onest, a celui mai mic act de grijă, acest exercițiu ”Zâmbesc și asta vreau să primesc!” ne-a determinatsă luăm o pauză din rutina zilnică și… să zâmbim! Oh, zâmbetul! Acea scânteiere, strălucire, carismă, fericire, acel optimism, care toate converg către arta de a fi OM.
-
Vineri, 18 noiembrie, elevii au fost rugați să identifice cuvinte care se asociază cel mai bine cuvântului TOLERANȚĂ, fiind scrise pe câte o inimioară, inimioare cu care au ieșit în curtea școlii formând Lanțul Toleranței, ce ar semnifica unitate, diversitate, egalitate, iubire, răbdare, omenie, rezumate într-un singur cuvânt … TOLERANȚĂ.
Prof. Leonte Manuela-Florentina
Prof. Filipoiu Mihaela-Evelina