Asfaltarea, prioritatea numărul 1 a administrației locale din Mihail Kogălniceanu

– Interviu cu Mihai Barbu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu-

– Domnule primar, ați încheiat un an din primul dumneavostră mandat și aș vrea să faceți o retrospectivă din punct de vedere administrativ a ceea ce ați reușit să realizați în acest timp în Mihail Kogălniceanu.

– A fost un an nu foarte ușor, cu mari schimbări, dar, una peste alta, a fost un an bun și cu realizări. În primul rând am reușit să ne punem în ordine și la punct cu tot ce înseamnă completarea structurii aparatului aministrativ unde am angajat personal. Acesta a fost un aspect foarte important pentru noi, pe care am reușit să-l finalizăm, pentru că este foarte greu să lucrezi fără oameni în cadrul compartimentelor de specialitate. Am reușit să „încheg” aici o echipă formată din oameni care vin din mediul privat, fără vreo tangență cu administrația publică, dar pricepuți în ceea ce fac.

În ceea ce privește investițiile, ultimul proiect căruia i-am făcut recepția pe data de 15 decembrie 2021 a fost derulat prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, care a vizat reabilitarea trotuarelor în localitatea noastră, o lucrare pe o lungime de aproximativ doi kilomteri.

În momentul de față avem în derulare un proiect de modernizare a centrului comunei și am reușit să întocmim partea de documentație pentru extinderea unuia dintre cele două cimitire din localitate.

Am avut și alte proiecte mai mici, însă pe unele dintre ele nu am reușit să le ducem la bun sfârșit pentru că și bugetul anterior a fost aprobat târziu și până am reușit să stabilim în Consiliul Local lista de investiții a trecut ceva timp.

Știți bine că după aprobarea listei urmează proecedura de identificare a proiectanților, a constructorilor, procedura de întocmire a documentațiilor, eliberarea autorizațiilor și nu a fost timp suficient pentru a ne încadra, astfel încât să implementăm unele proiecte în 2021. Dar, în general, a fost destul de bine.

– Știu că ați reușit anul trecut să depuneți un proiect de asfaltare a străzilor din localitate în cadrul Programului Național „Anghel Saligny”.

– Așa este, însă anul trecut am depus trei proiecte majore, nu doar unul. Cel despre care faceți vorbire vizează într-adevăr infrastructura de drumuri în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru reabilitarea a 5 kilometri în partea de est a comunei, în valoare de aproximativ 7 milioane de lei. De asemenea, la Agenția Fondului de Mediu am mai depus un proiect de reabilitare a Căminului Cultural în valoare de 2,2 milioane de lei, unde vom avea o cotă de cofinanțare de o sută de mii de euro. Tot anul trecut am mai depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru reabilitarea unui dispensar, cu care ne aflăm pe lista sinteză și cu ambele proiecte am demarat procedura de autorizare. Nu avem decât să așteptăm să ne cheme la semnarea contractului pentru a putea demara lucrările.

– Cât mai aveți de asfaltat la nivel de localitate?

– Da, asfaltarea este prioritatea numărul 1 pentru noi, aceasta deoarece nu avem nici măcar jumătate din străzi asfaltate. În toată comuna mai avem 12 kilometri dintr-un total de aproximativ 20 de kilometri. Partea de vest stă mai bine din acest punct de vedere, partea de est însă a cam avut de suferit, dar, prin intermediul acestui proiect, încercăm să aducem un echilibru între aceste zone. Trebuie să vă mai spun că ulterior realizării lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare am reușit să reprofilăm tot ce înseamnă infrastructură de drumuri și să venim cu adaos de piatră acolo unde a fost necesar, pe o distanță de circa 10 kilometri.

– Câteva dintre proiectele pe care le-ați depus în cadrul anumitor programe necesită și o cotă de cofinanțare destul de consistentă. Vor fi investiții mari, care implică și efortul financiar al autorității locale. Ați făcut calcule, vă permiteți să le susțineți?

– Clar, nu avem toți banii aceștia. Chiar domnul președinte Marian Pavel ne-a solicitat lista cu investițiile și nevoile financiare pe care le avem, urmează ca pe data de 17 ianuarie să mergem la Consiliul Județean Ialomița și să ne susținem cauza. Numai pentru proiectul depus pe „Anghel Saligny” cota noastră de cofinanțare ar fi de vreo 3 milioane de lei. Dacă discutăm doar pe zona aceasta, nu reușim să asigurăm cofinanțarea, dar pe proiectele mai mici, lucrurile stau puțin diferit. Dacă ne referim la investiția privind eficientizarea energetică, de aproximativ o sută de mii de euro, ne-am permite. Nu știu cum va fi cu acest „Anghel Saligny”, deși am colegi în județ care au depus proiecte în valoare de 50, de 70 de milioane de lei. Atât timp cât ni „s-a garantat” o sumă minimă … Chiar nu știu cum o să facem cu această cofinanțare. Probabil vom apela la credite, la angajamente în Trezorerie, chiar nu știu să vă răspund în acest moment. Ne vom adapta din mers, în funcție de proiectele care ni se vor aproba, de valorile acestora.

– Cum ați început acest an?

– Bine. În primul rând suntem sănătoși și dornici de muncă. V-am spus că am finalizat oarecum partea de organizare a aparatului administrativ, am modernizat și partea de soft-uri unde am întâmpinat oarece probleme, pentru că la Registrul Agricol aveam softul de la o companie, la Serviciul Taxe și Impozite de la alta și nu exista „o chimie” ca să spun așa, astfel că am luat decizia de a lucra cu o singură firmă care să ne asigure softurile. Suntem încrezători că activitatea se va desfășura cu mult mai bine decât până acum. Avem ceva bănuți în cont la capitolul excedent, vom vedea ce vom mai primi și de la Consiliul Județean, urmează să aprobăm în Consiliul Local și lista de investiții pe anul acesta.

– Care ar fi investițiile pentru comuna Mihail Kogălniceanu, în 2022? Ce v-ați propus să faceți?

– Avem de finalizat, în primul rând, obiectivele din 2021, unde ne-am confruntat cu o mare problemă, în sensul că am găsit proiectanți foarte greu. Anul acesta ne-am propus să construim o capelă, să amenajăm o piață pentru care am reușit să întocmim un Studiu de Fezabilitate, sunt câteva investiții pe care le avem în vedere, dar care trebuie să obțină și aprobarea consilierilor locali.

– Ați spus că dispuneți de excedent. Despre ce sumă este vorba?

– Avem aproximativ 20 de miliarde lei vechi în cont.

Atragerea de investitori este un subiect sensibil în mediul rural, în sensul că nu se prea înghesuie oamenii de afaceri acolo unde structura unei comunități sau infrastructura nu permite investiții.

– Este adevărat, mai ales că pe noi nu ne ajută foarte mult nici așezarea geografică. Suntem aproape de un drum național, dar nu este de-ajuns ca cineva să facă o investiție amplă aici. Suferim și din cauza lipsei rețelei de gaz, cu toate că orașul Țăndărei, de exemplu, are amenajat un parc industrial cu toate utilitățile aferente și nu se prea înghesuie investitorii. Dacă m-aș pune eu să fac la Mihail Kogălniceanu o platformă industrială cu toate cele necesare, nu cred că și-ar atinge scopul.

– De când sunteți primar, v-a contactat vreo firmă pentru a face o investiție aici, la Kogălniceanu?

– Da, dar doar cele care produc energie eoliană sau solară, însă au fost doar discuții, nu s-au concretizat.

– Trăgând linie, vă puteți declara mulțumit de ceea ce ați reușit să faceți anul trecut pentru comunitatea pe care o reprezentați?

– Nu pot spune că sunt mulțumit, pentru că mi-am dorit să fac mai mult, însă au fost situații cu care m-am confruntat destul de dificil de rezolvat. Și care nu au depins de mine neapărat. V-am spus că a fost destul de greu să identificăm proiectanți, de exemplu, aspecte care ne-au îngreuna și ne-au făcut să batem pasul pe loc uneori. Când s-a încheiat anul nu mi-am imputat anumite chestiuni, pentru că atât am putut face. Așa cum am spus, au fost situații care nu au depins de mine. Anul acesta, cu siguranță vom face mai mult, pentru că ne va ajuta și aprobarea bugetului care se va face mult mai repede decât anul anterior, ceea ce contează foarte mult. Dacă reușim ca la sfârșitul lunii ianuarie să aprobăm bugetul, vom urma cursul firesc al lucrurilor. Poate că obiectivele pe care ni le-am propus a le realiza nu sunt foarte mari, dar se pliază perfect pe nevoile comunității noastre. Nu avem nevoie de construcția unui combinat chimic aici, și nu o spun în sensul că dacă ar veni cineva să facă o astfel de investiție, am refuza. Noi suntem deschiși la orice înseamnă investiții. Este o comunitate cu oameni gospodari, liniștiți, care-și văd de treaba lor, iar noi depunem eforturi să le venim în ajutor făcând ceea ce am fost mandatați să facem. Sper să și reușim, pentru că voință avem!

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved