Asfaltare, canalizare și dispensar uman modern pentru locuitorii comunei Sudiți

Asfaltare, canalizare prin vacuum și un dispensar uman care este aproape gata sunt doar câteva dintre proiectele care se află în această perioadă în atenția administrației locale și care, odată finalizate, vor contribui substanțial la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din comuna Sudiți. Despre toate acestea, într-un scurt dialog pe care l-am purtat cu edilul localității, Vasile Șincan.

 • Domnule primar, am observat că aproape jumătate din localitate este asfaltată, dar mai aveți mult de lucru din acest punct de vedere. Ce-ați făcut până acum și ce urmează pentru modernizarea drumurilor?

 • Comuna Sudiți are peste 40 de kilometri de drum de asfaltat. Nu este deloc puțin, iar lipsa resurselor financiare ne împiedică să modernizăm cât mai repede străzile acoperite cu piatră. Noi facem ce putem, dar știm că întotdeauna este loc de mai bine. Am avut un proiect de modernizare prin asfaltare a străzii Ing. Tingire Gheorghe, o stradă care a necesitat o lucrare mai amplă, implicit și costurile au fost mai mari, deoarece a trebuit să consolidăm malurile pe ambele părți, cu beton, până la nivelul de doi metri. Lucrarea a fost finalizată și acum facem demersurile către AFIR pentru recuperarea banilor.

 • Despre ce sumă vorbim?

 • Este vorba despre 70 de mii de euro, sumă eligibilă prin proiect, dar a avut și Primăria partea ei de cofinanțare, o sumă deloc de neglijat, de peste 30 de mii de euro. Strada are o lungime de 536 de metri și face legătura cu dispensarul, se unește cu strada Eroilor care duce spre școală, închizând astfel un cerc.

 • Știu că și anul trecut ați avut lucrări de asfaltare la nivelul comunei. Mai este mult până când toți cetățenii se vor putea bucura de drumuri modernizate?

 • Așa este, am mai asfaltat și anul trecut, dar tot nu a fost îndeajuns pentru a încheia acest capitol. Primăria Sudiți are un proiect amplu de modernizare a străzilor din localitate, proiect care se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții pentru care așteptăm finanțarea ca să putem demara procedurile și să trecem efectiv la treabă. La nivel de comună mai avem cam 26 de km de modernizat din peste 40 de km de drum. Nu este puțin deloc, dar am făcut tot ce am putut ca să identificăm sursele de finanțare și ne dorim tare mult să putem demara lucările. Deocamdată, așteptăm!

 • În ce stadiu vă aflați cu proiectul de canalizare?

 • Suntem în lucru cu canalizarea, s-au introdus toate țevile, se pun cameretele, fiecare urmând a deservi 4-5 gospodării. Canalizarea nu este clasică, este pe vacuum, prevăzută cu pompe care vor împinge spre stația de epurare amplasată la jumătatea distanței dintre Sudiți și satul Gura Văii.

 • În toate localitățile există acest proiect de canalizare despre care se spune că este benefic oamenilor, mai ales că există norme de mediu care trebuie respectate. Întrebarea este câți dintre cei care au deja fose săpate vor renunța la ele și se vor branșa la rețeaua localității?

 • Speranța noastră este că oamenii se vor branșa la rețeaua de canalizare, mai ales că există condiții de mediu pe care trebuie să le respectăm, așa cum ați spus și dumneavoastră Nu o să ne fie ușor să-i convingem pe oameni, dar mentalitatea trebuie schimbată încet încet și trebuie să ne aliniem standardelor impuse, mai ales că ne afectează pe noi toți.

 • Aveți facturi restante de încasat? Vă întreb pentru că așa cum am mai discutat, Guvernul a transmis că fondurile prin PNDL au fost epuizate sugerând, printre altele, sistarea lucrărilor.

 • Proiectul de canalizare este finanțat prin PNDL și chiar dacă ni s-a transmis că s-au epuizat fondurile, noi nu am sistat lucrările pentru că avem un contract încheiat și trebuie respectat. Deocamdată suntem la zi cu plățile către constructor, deci nu avem probleme. Cel mai probabil, la rectificarea bugetară din toamnă ni se vor da bani, altfel se blochează economia. Ce-am face dacă s-ar închide toate șantierele din țară? Dacă se întâmplă asta, Guvernul blochează economia, lucrările se sistează, oamenii vor merge în șomaj și s-a terminat! Cetățeanul are de suferit, dar și Guvernul se erodează.

 • Ați finalizat lucrările la dispensar? În ce stadiu vă aflați?

 • Dispensarul este aproape gata, suntem în faza de achiziție a dotărilor necesare și îl vom da în folosință cât mai repede cu putință, pentru că ne-am dorit să avem un dispensar modern. În incinta clădirii va fi amenajat cabinetul pentru medicul de familie, o farmacie, un cabinet stomatologic, un cabinet pentru recoltare analize, iar celelalte două încăperi care rămân vor fi folosite de către un medic oftalmolog care va veni periodic, nu permanent, și de către asistentul comunitar angajat la Primărie. Toate proiectele pe care le avem o să le implementăm, dar cu răbdare multă, pentru că nu toate depind sută la sută de autoritatea locală. Și noi am vrea să facem totul dintr-o dată, să fim pe rapid înaine, dar nu se poate oricât ne-am dori. Noi am identificat nevoile comunității, am întreprins toate demersurile necesare, acum așteptăm. Așteptăm banii, așteptăm aprobări, avize, finalizarea licitațiilor etc! Trebuie să respectăm termene, trebuie să respectăm proceduri, nu avem ce face!

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved