Artiști dobrogeni, la Slobozia

Galeriile de Arte ARCADIA ale Centrului Cultural Ionel Perlea găzduiesc Salonul de Vară al filialei UAP Constanța 1. Expoziția, deschisă pe 4 august, cuprinde peste 60 de lucrări, dintre care 10 sunt sculpturi de ceramică. Tendințele sunt foarte diferite, fiecare artist merge pe drumul lui, în ceramică se vede clar acest lucru, în pictură la fel, este prezent acel sumum al direcțiilor figurative și non figurative pe care artiștii plastici le încearcă și între care pendulează ca entități, pentru că fiecare dintre ei pornesc în studiile – școală de la desen, de la studiile serioase, de compoziție, și în final ajung să-și găsească drumul, însă, faptul că unii dintre ei își păstrează zona figurativă demonstrează impactul pe care Academia îl are asupra lor, iar ceilalți care se dezlipesc de normele de școală sunt artiști care păstrează foarte serios în lucrările lor principiile solide care sunt prezente și în pictura abstractă, non figurală”, apreciază criticul de artă Ana Amelia Dincă.

Ceramiștii prezenți în expoziție sunt discipoli ai artistului Gheorghe Fărcașiu: „Sunt câțiva oameni de aici care continuă traseul, cu plăcere de a face artă plastică, și chiar sunt remarcabil, zic eu, și plastic și decorativ, chiar. Avem și o facultate de plastică la Constanța, iar dacă doi trei de aici ies bine, eu zic că e suficient”

Ana Maria Ceară participă la Salonul de vară al UAP Constanța 1 atât cu lucrări de ceramică, cât și cu pictură. Tabloul „Requiem pentru un vis” a fost realizat ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina: „ Lucrarea face referire la toți eroii care se jertfesc în orice război, indiferent de cauză și indiferent dacă sunt mânați, dacă sunt acolo că vor ei sau nu, jertfa tot există, indiferent de voința lor și atunci toți eroii au un vis, pentru care luptă. Războaiele trec, lumile se reconstruiesc, ei s-au jertfit și visurile acelea rămân undeva suspendate. Este practic o pomenire a acelor visuri care nu mai sunt, ” a precizat tânăra artistă.

Salonul de Vară al Filialei UAP Constanța 1 poate fi vizitat la Centrul Cultural Ionel Perlea din Slobozia până pe 21 august.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved