Artă și Calculatoare: Este ChatGPT Creator?

* Conferință susținută de prof.dr.Marius Stan la Salonul Anual de Carte

Marți, 3 octombrie, începând cu ora 12.00, în cadrul Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXXII, a avut loc întâlnirea cu prof. dr.Marius Stan, cercetător și scriitor în Chicago. A obținut licența în fizică la Universitatea din București și doctoratul în chimie la Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române. După ce s-a mutat în SUA, în 1997, dr. Stan a fost cercetător principal la Laboratorul Național Los Alamos și director național pentru informatică la Ministerul Energiei al SUA, în timpul administrației Obama.

Mai târziu, a devenit lider al programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne și profesor asociat la Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern. Dr. Stan folosește inteligența artificială (IA) și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe. În 2021 a decis să se dedice unor proiecte personale centrate pe utilizarea IA în știință, tehnologie și artă. În prezent, scrie o carte despre inteligența umană și cea artificială și un roman, ambele în limba engleză. Este membru al „The Society of Midland Authors” (Uniunea Scriitorilor din Vestul Mijlociu), S.U.A. Marius Stan a publicat proză scurtă și poezii în reviste literare din Romania și S.U.A, inclusiv volumul de proză scurtă „Câteva zile” (2013) și volumul de poezii „Un foc viu” (2015). De curând, a contribuit cu o poveste în limba română la volumul colectiv „Marea degringoladă amoroasă”, apărut la Editura pentru Artă și Literatură.

Evenimentul a fost deschis de doamna Elena Balog, manager al bibliotecii județene, care a făcut o scurtă prezentare biografică a invitatului dându-i apoi cuvântul distinsului oaspete pentru a împărtăși tuturor experiența sa ca om de știință, profesor și scriitor, subliniind simbioza dintre inteligența umană și cea artificială. Conferința a început cu o prezentare despre felul cum calculatoarele pot ajuta un creator de artă, un pictor, un sculptor, un scriitor sau cum pot contribui într-un mod indirect la creația artistică.

Astfel am aflat că primele calculatoare erau destinate efectuării unor calcule simple cu o viteză superioară creierului uman. După câteva decenii, computerele au început să contribuie la editarea textului și la prelucrarea datelor. Recent, reînvierea inteligenței artificiale a transformat calculatoarele în „asistenți” capabili să ghideze cercetarea științifică și în „creatori” de texte sau imagini. Aceste programe includ elemente ale inteligenței artificiale cum ar fi învățarea automată, identificarea imaginilor și prelucrarea limbajului natural. Un impact deosebit îl are ChatGPT, program folosit pe scară largă in artele plastice, literatură și cinematografie.

În cadrul conferinței, domnul prof.dr Marius Stan a mai vorbit despre faptul că există în lume cel puțin 10 orașe care folosesc tehnologia inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți viața oamenilor, pe primul loc aflându-se Singapore, urmat de Dubai unde se construiește o linie de transport cu un tren de foarte mare viteză, un tren care nu are conductor uman, fiind condus de un program de inteligență artificială.

De asemenea, invitatul a mai explicat ce înseamnă inteligența umană, și anume ”capacitatea de a rezolva o problemă nouă, rapid” și a continuat cu mențiunea că ”există o a treia componentă a minții umane – creativitatea, capacitatea de a găsi o soluție sau o reprezentare nouă, diferită de ce s-a mai propus până atunci”.

S-au purtat dicuții libere, s-au pus întrebări, s-a vorbit despre cunoștințe, despre memorie, despre cât de multe lucruri știm, despre inteligența umană și cea artificială și despre creativitate. ”Am încredere că inteligența artificială va îmbunătăți viața, că are deja un impact pozitiv asupra științei, tehnologiei, societății umane în general. Tocmai de aceea, consider că inteligența artificială(AI) nu poate face rău oamenilor, deoarece oamenii, creierul uman, fiinţa umană este mult mai complexă decât atât…, de exemplu un calculator nu are simțul umorului, nu poate să spună o glumă bună” a declarat domnul prof.dr. Marius Stan în cadrul întâlnirii.

Manifestarea a avut loc în Foaierul Sălii Europa și s-a bucurat de un public numeros format din cadre didactice, elevi, scriitori, jurnaliști, oameni din diverse domenii ale culturii. Mulțumim tuturor pentru prezență și, în continuare, vă așteptăm la activitățile organizate de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved