Ionel Cristian TĂTARU
* Prezentare document Serviciului Județean Ialomița al Arhivelor Naționale Ialomița în fondul Prefecturii Județului Ialomița, dosarul 14 din anul 1919.
Un document excepțional ca valoare arhivistică, atât prin informațiile conținute, exemplificate cu date concrete, cât și ca singularitate ca izvor istoric pentru momentul premergător Marii Uniri pentru județul Ialomița, este păstrat în arhiva Serviciului Județean Ialomița al Arhivelor Naționale în fondul Prefectura Județului Ialomița, dosarul 14 din anul 1919.
Ca descendent al unei familii de țărani din comuna Șocariciu, trăitori ai acelor timpuri și supuși abuzurilor armatelor de ocupație, conținutul documentar a produs o puternică emoție și, totodată, privind retrospectiv, o apreciere a situației actuale de conviețuire pașnică între state, foste beligerante, în cadrul frontierelor Uniunii Europene.
Pentru ialomițeni, explozia de bucurie la 1 Decembrie 1918 este proporțională cu suferința îndurată pe parcursul celor 22 de luni de umilire națională și personală, de jafuri și omoruri aplicate voit, fără compasiune umană și demnitate militară, populației civile pașnice.
Pentru valoarea sa documentară am ales să prezint, în întregime, memoriul manuscris al autorului neidentificat ca persoană sau funcție din cadrul Prefecturii Ialomița care cu tuș negru, în scris cursiv, a expus de-a lungul a 25 file momentele dureroase trăite acum un secol de ialomițeni.
Memoriu înaintat de Prefectură Ministerului de Interne cu adresa nr. 406 din 6 februarie 1919
Având în vedere instrucțiunile nr. 73605, se notează mai jos actele arbitrale săvârșite de armatele de ocupațiune în județul Ialomița, de la retragerea armatelor Române 25 Noiembrie 1916 și până la izgonirea trupelor de ocupație din 1918:
Pagubele suferite prin bombardarea aeroplanelor
Orașul Călărași a primit 14 vizite ale aeroplanelor dușmane care aruncând bombe au dărâmat trei case, au omorât cinci bărbați, trei femei, un copil și doi soldați răniți. Pagubele suferite sunt de lei….
Gara Fetești și comuna Fetești
În cursul lunei octombrie și noiembrie 1916 au fost vizitate aproape zilnic de aeroplane dușmane care aruncau bomboane și fel de fel otrăvuri deghizate sub diferite forme spre a atrage atenția mai cu seamă a copiilor. Prin bombardament de aeroplane au dărâmat casele locuitorilor Victor Popa, Ioniță St. Mihăilă, Gheorghe Gheorghiu, localul școlii și gara Fetești, omorând copii: Zaharia Ioniță, Gheorghe Ion, Al. Ilie, locuitorii Anton Gavrilescu și alte 96 de persoane cea mai mare parte rămase neidentificate, de la Crucea Roșie, călători ce sosiseră cu trenul, copii ce erau ținuți de mână de mamele lor, soldați evacuați din spitalele Fetești, funcționari C.F.R. etc precum și cai de trăsuri de la coloane. Toate persoanele omorâte în gara Fetești precum și animalele au fost îngropate în apropierea gării Fetești.
În cursul lunii octombrie 1916 un aeroplan inamic trecând pe deasupra comunei Albești a aruncat bombe …[fila deteriorată] care fiind găsit la timp de cop și … …[fila deteriorată] care le-au luat și le-a îngropat.
În comuna Cegani, din bombă de aeroplan a fost omorât în curtea casei sale locuitorul Stan Ticocian rămânând după urma sa fiica, anume Zica, de asemenea rănită și ea de o bombă din aeroplan. De asemenea, a fost omorâtă de o bombă din aeroplan în cursul acelei luni femeia Nița Ion Comșa împreună cu fiul său Grigore Ion Comșa chiar în fața casei lor. Marița Ștefan Enache împreună cu fiul său Gheorghe Ștefan Enache au fost răniți grav de o bombă din aeroplan german în curtea casei lor, zăcând și astăzi după urma rănilor căpătate, au mai fost omorâți de bombă de aeroplan doi refugiați din Dobrogea, un bătrân și o femeie, a căror identitate nu s-a putut stabili fiind în trecere prin comună.
Comuna Bordușani
În ziua de 13 octombrie 1916 mai multe aeroplane inamice aruncând bombe în comună au distrus casele a 12 locuitori omorând și următorarele persoane femeia Tinca Apostolache Ilie de 32 ani, soția lui Postolache Ilie muncitor sărac, Ilie Marin Badea de 2 ani și Zevedei Marin Badea de 5 ani, copii locuitorului Marin Badea muncitor sărac. Femeia Arghira Manole Neagu de 28 ani soția lui Manole Neagu muncitor. Ana Manole Neagu de 4 ani fiica lui Manole Neagu și Ioana Sandu Ioniță de 6 ani fiica lui Sandu Ioniță muncitor, tot atunci a rămas infirmă Tudora Sandu Ioniță soția mobilizatului Sandu Ioniță mamă a 4 copii cărora proiectilul de aeroplan i-a rupt mâna dreaptă din loc.
Comuna Maltezi
Aeroplanele inamice a omorât în comuna Maltezi pe femeia Rada Comșa.
Comuna Cacomeanca
S-au aruncat 16 bombe în urma cărora s-a omorât copilul Ioniță Stancu de 10 ani și a rănit grav pe femeia Păuna Cristea Oprea complet restabilită și s-a omorât doi cai proprietatea locuitorului Dima Cercel.
Comuna Țăndărei
A fost bombardată de aeroplane aducând mari stricăciuni gospodăriei locuitorilor și omorând pe copila Ștefana Neculai Grozea în etate de 7 ani. De asemenea, o bombă de aeroplan a rupt mâna dreaptă a văduvei Frusina Teodor Ștefan mamă a 3 copii minori care astăzi nu se pot hrăni.
Orașul Slobozia
Aeroplanele inamice au aruncat bombe atât în oraș cât și în gara Slobozia-Nouă omorând o vacă cu vițel al locuitorului C. Costescu și aducând stricăciuni la magazinul G. Munteanu.
Comuna Colilia
A fost mutilat de o grenadă care a făcut explozie copilul Mihalache Dragomir și flăcăul Mihail Marin Manea, toți cei morți prin bombardament din aeroplan și prin bombardament de artilerie sunt oameni cu mijloace strânse a căror pierdere ca incapacitate de lucru aduce familiilor lor o pagubă materială și morală de cel puțin lei… pentru fiecare.
Bombardament de artilerie
Din cauza bombardamentului de artilerie ce încadra locuința locuitorului Iosef Căzănescu din comuna Bordușelu, satul Orezu, copilul Iosef G. Căzănescu a găsit o grenadă și umblând cu ea în mână a făcut explozie omorând pe loc părinții lui anume Iosef Căzănescu …[fila deteriorată] iar este infirm, pe urmă a rămas familia grea cu care o înreține cu cel puțin lei…anual.
Copii Oaie D. Tudora de 11 ani și Marin Coman Munteanu de 3 ani din comuna Căzănești au fost omorâți pe loc de o grenadă găsită, copilul Costică D. Radu a rămas infirm de o schijă de grenadă.
Comuna Rași
Din cauza bombardamentului cu tunuri ce încadra locuința femeii Dobrița Ștefănescu numita a încetat subit din viață.
Comuna Sărăței
În urma unui bombardament ce dezlănțuiau asupra comunei Sărățeni, au fost răniți grav care au suferit din luna decembrie 1916 până la iunie 1917 următoarele persoane: Păuna Costea Răducan a fost rănită la cap după care i s-a luat o parte din piele cauzându-i o pagubă de lei… Fata Steliana S. G. Tache a fost rănită la piciorul drept, femeia Răducanu M. Moise a fost rănită la cap de o schijă de obuz cauzându-i o pagubă de câte lei….fiecare.
Călărași
În intervalul de la 30 august la 25 noiembrie 1916, orașul Călărași și împrejurimile au fost bombardate de 18 ori cu șrapnele și obuze de 150 mm aducând pagube însemnate la peste 25 de locuințe. Palatul Administrativ singur a primit 7 proiectile dărâmându-i-se una din cele 3 cupole de la frontispiciu a cărui restaurare nu se poate face astăzi nici cu 200000 lei. Palatul liceului Știrbei Vodă a fost lovit de obuze dărâmându-i-se o aripă împreună cu o turlă de colț, distrugere evaluată la suma de peste 150000 lei. Pagubele aduse la locuințele locuitorilor din orașul Călărași se ridică la suma de peste 1000000 lei. Tot prin bombardament de artilerie au fost omorâți și răniți în orașul Călărași mai mulți locuitori.
Vexațiunile sau imixtiunile încercate sau suferite
Acte de ofensă și batjocură s-au adus onor guvernului și funcționarilor. Parte din cei rămași au fost înlocuiți iar parte au fost înjurați, bătuți și arestați la comandatura germană pentru că nu aveau putința să execute în termenul dat ordinele pentru că nu cunoșteau limba.
Autoritatea militară a înlocuit funcționarii comunali cu alți dezertori fugiți de pe front care le făceau servicii așa cum cereau dedându-se la tot felul de delațiuni, asuprind și torturând populația cum le plăcea. În această operă de asuprire, ei au fost ajutați de tălmaci în majoritate evrei și diferiți supuși ai statelor centrale și care de fapt erau conducătorii administrației. Prin acești tălmaci se înlăturau atât autoritățile românești cât și administrația românească. Mai târziu, când a început afecțiunea de administrație românească (1 aprilie 1917) creație numai în scopul de a se purta mai ușor să se acopere asuprirea pe care o făceau, a început goana în contra tot ce mai putea reprezenta statul român ca marca țării care era încrustată prin tăiere, iar pe ștampilele autorităților marca țării a fost pilită.
Unde această ștergere nu s-a putut înlătura pecetele românești au fost înlocuite cu ștampile care purtau incripția nemțească ”Burg Maiser”. În corespondența înființată prin autoritățile germane, corespondența era în limbile germană, pe răspunsurile pe care le dădea pentru paza comunelor au funcționat câte un post de germani în fiecare comună afară de bețircuri ale cărei cheltuieli se suportau numai de comune cum și întreținerea și plata tălmacilor. După instalare, toți bărbații în vârstă de la 16 la 46 ani erau chemați lunar la viză în afară de corvezi pe care acești polițiști germani le vedeau zilnic. La intrarea trupelor bulgare soldații, atât ziua cât și noaptea, intrau prin case și jefuiau, nici unul din gospodari nu a scăpat fără să dea sume de bani bandelor care cutreierau satele. Trupele bulgare la invazie pe lângă că au jefuit populația de tot ce avea mai ales, de bani, a arestat pe primar, notar, preot și fruntașii satelor și dezbrăcați de veșminte le purta prin comună spre a le arăta locuințele fruntașilor jefuindu-i de avut și violându-le femeile și fetele chiar în fața părinților lor. Bisericile și localurile de școală și primării, după ce au fost jefuite, au fost transformate în grajduri, abatoare și latrine.
În general, armatele de invazie și ocupație turcă și bulgare au batjocorit pe unde au ajuns orice demnitate a statului și națiunii române.
Au sfâșiat steagurile tricolore de pe la primării zvârlind marca țării și tablourile Regele și Regina în noroi în fața locuitorilor, cărora le spunea că suntem o națiune de ticăloși care trebuie exterminată, iar Regele și ceilalți oameni politici vor fi spânzurați căci de acum înainte România nu mai există.
Batjocurile se întindeau și contra aliatelor noastre Franța, Anglia și America despre care se spunea că sunt niște națiuni stricate și că vor fi bătute ca unele ce nu au armate.
Toate primăriile, școlile și bisericile au fost transformate în magazii de cereale și în grajduri în proporție de 90% aducându-li-se prin rea întreținere și prin faptul că s-a plătit chirie pentru funcționarea lor în alt local s-a produs o pagubă de mobile și materiale cel puțin 3000000 lei.
Autoritățile române, primari, notari, perceptori, preoți și învățători în proporție de 80% au fost cu toții înlocuiți fie de militari delegați, fie cu bulgari, foști grădinari prin țară, fie prin evrei și dezertori care s-au pus imediat în serviciul inamicului.
Această stare de lucruri a durat până la 1 aprilie 1917 când autoritățile române au luat ființă din nou unindu-se persoane agreate de inamic și care nu făceau decât să înlesnească acestuia exploatarea și umilințele populației.
SURSA: Revista HELIS, nr. 10-11-12, 2021