„Arheolog pentru o zi”

ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

Lecție de istorie locală în aer liber, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” din comuna Giurgeni, sub egida „Arheolog pentru o zi”, proiect inițiat și coordonat de dr. Cătălina Cernău, arheolog Muzeul Județean Ialomița!

Elevii Școlii Gimnaziale din localitate, coordonați de prof. înv. Rodica Matără, au fost pentru câteva zeci de minute oaspeții echipei de arheologi ai Muzeului Județean Ialomița care scot la lumină an de an vestigii medievale de pe situl arheologic de la Orașul de Floci, locul de naștere al voievodului Mihai Viteazul.

Copiii au aflat cu această ocazie secretele meseriei de arheolog, felul în care se lucrează pe un șantier arheologic și toată munca necesară aducerii la viață a artefactelor descoperite. După o scurtă parte teoretică, au vizitat Parcul Arheologic, întins pe o suprafață de aproximativ 7 ha, acesta este compus din vestigiile restaurate ale mai multor monumente: Biserica nr. 1, Biserica nr. 2, edificiul cu contraforturi, casa cu fundație de piatră și un atelier de prelucrare a osului, monumente datate în perioada secolelor XIV–XVII. Au observat în acest fel, la fața locului, felul în care se desfășoară activitatea zilnică în cadrul lucrărilor de cercetare arheologică.

Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, consideră că „acest gen de activități este poate cea mai mare bucurie care rezidă în sufletul unui arheolog – să aducem în inimile tinere pasiunea pentru istorie, pentru trecutul acestor locuri. Mai ales că ediția din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului are ca tematică „Patrimoniul cultural și comunitatea locală”, element fundamental în păstrarea identității de neam, sub aspect socio-cultural și istoric.

Echipa de specialialiști a Muzeului Județean Ialomița a fost reprezentată de dr. Florin Vlad, managerul instituției, dr. Cătălina Cernău (arheolog), drd. Simona Munteanu, Radu Coman (muzeograf-arheolog) și dr. Ioan Cernău (arheolog).

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved