Apropouri

Dan Elias

Starea civilă suedeză a refuzat cererea unui părinte prin care solicita ca numele copilului său să fie Vladimir Putin. Instituția le-a transmis părinților că numele ales este nepotrivit și trebuie să-și pună pofta-n cui. Această informație, aparent banală, ne pune pe gânduri și încă unele .. filosofice.

Care va să zică, blondele instituții din această țară cunosc la perfecție limba rusă, dar nici o boabă din limba română. Vă mai aduceți aminte că în cazul „plăcuței suedeze” au declarat că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Vezi doamne, ei nu cunoșteau conotațiile poetice ale cuvântului „..uie” și în consecință l-au autorizat. Printr-o extensie logică, la fel ne putem gândi și în situația în care un suedez ar dori să-și boteze copilul, la ei acolo, cu apelativul „..uie”. Adică „..uie” se aprobă, dar Vladimir Putin e nepotrivit!? Helooo! Băieții! Cât de blonzi puteți fi!?

Berlinezii au participat duminica trecută la un referendum privind exproprierea a 240.000 de locuințe! Pare o știre ireală. Vreți să spuneți că guvernul german dorește să naționalizeze bunuri din prea sfânta proprietate capitalistă!? Ei bine, da! Chiriile s-au dublat în ultimul an în Berlin și a fost imposibil de găsit o soluție în favoarea cetățenilor cu așa numiții megaproprietari. Aceștia au refuzat orice fel de compromis pe baza cvasimonopolului pe piața apartamentelor de închiriat. În aceste condiții Statul German (cu cele mai mari litere pa care le-am găsit!) a hotărât că cetățeanul este în centru societății și în consecință vrea să cumpere 30 la sută din numărul apartamentelor. Cu ele vor regla piața chiriilor și vor da un semnal de forță .. lăcomiei. De ce la ei se poate și la noi nu!? Simplu! Pentru că există o regulă care spune că societatea de tip capitalist nu se construiește cu proști și cu nemernici, iar statul iubește cetățenii, nu îi batjocorește. Numai că pentru a înțelege asta ai nevoie de guvernanți educați și înțelepți, nu de hahalere puse pe căpătuială. Ai noștri nici măcar nu pricep despre ce este vorba. S-au trezit boieri, cu mașină și șofer, beau whisky, fumează trabuc și își iau nevestele cu avionul din poartă. Pentru ei nu există cetățean decât o dată la patru ani și doar pe limbă. Dacă ar fi să ne luăm după principiul budhist conform căruia „ești ceea ce gândești”, ai noștri nu sunt nimic. Absolut nimic!

Despre covid numai de bine! Despre noi e mai rău! Te întrebi dacă nu cumva limpezii noștri guvernanți au semnat deja un pact faustian cu virusul. Nu, nu au făcut-o pentru simplul motiv că nu știu cine e ăla, dar atâta vreme cât tot alde arafat, cîțu și iohanis ne scriu rețetele, dumnezeu cu mila!

Aveți grijă de voi! Nu-i credeți pe mincinoși! Suntem singuri!

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved