Apă cum vrea Soare la Slobozia, în septembrie 2021

 

Un subiect aflat în atenția publică în ultimii 12 ani a fost și continuă să rămână apa potabilă, temă folosită de altfel de partidele politice din Ialomița în toate campaniile electorale. Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia, a deschis din nou acest subiect, căruia i-a făcut o scurtă retrospectivă, dar și soluțiile identificate pentru ca la robinetele slobozenilor să curgă apă potabilă, cu promisiunea că în septembrie 2021 o vom putea consuma. Așadar, după umila părere a primarului nou ales, mai avem de așteptat un an.

În urma unei întâlniri care a avut loc joi, 26 noiembrie, la care au participat atât reprezentanți din partea Primăriei Slobozia și proiectantul, cât și ai firmei care execută lucrarea de instalare a echipamentelor pentru osmoza inversă, în speță SIA DYNAMIC Craiova, primarul Dragoș a facut o evaluare a situației privind stadiul de implementare a proiectului, însă nu și din punct de vedere tehnic.

Am evaluat care este stadiul de implementare a acestui proiect pentru care Consiliul Judeţean a dat o sumă de aproape un milion de euro. Nu am capacitatea și pregătirea necesare pentru a evalua dacă soluţia tehnică impusă de vechea administraţie sau de experţii care au găsit această soluţie este una optimă. Sunt voci care spun că nu este o soluţie pe termen lung, sunt voci care spun că este o soluţie foarte bună şi viabilă. Nu vom vedea decât după ce o vom duce la capăt, pentru că, în momentul de faţă, ca şi fază de execuţie ne aflăm la un nivel de 85 la sută şi nu putem să ne oprim din această implementare a proiectului”, a explicat Dragoș Soare.

Soare a constatat că ne învârtim în… jurul cozii

Potrivit datelor furnizate de edilul Sloboziei, contractul încheiat între municipiul Slobozia şi SIA DYNAMIC SOLUTION SRL Craiova a fost semnat în 14 august 2019 și are o valoare de 7.847.405 lei, cu un termen de execuţie a lucrării de 11 luni, ceea ce însemna că în iulie 2020 acest proiect trebuia finalizat. În 20 mai 2020 s-a semnat actul adiţional nr.1, prin care se înlocuieşte expertul. Urmează perioada verii când trebuia finalizată lucrarea, pe 24 iulie 2020 se semnează un nou act adiţional prin care s-a prelungit termenul până la 26 septembrie 2020. Pe data de 28 septembrie, la o zi după ce s-au încheiat alegerile, se prelungeşte din nou, prin act adiţional, termenul de execuţie fiind până la 28 decembrie 2020. În momentul de faţă, stadiul estimat fizic de execuţie este de 85 la sută, iar stadiul financiar este de 65 la sută, ceea ce înseamnă că s-a plătit mai puțin decât s-a executat.

Asta este o situaţie sintetică vizavi de etapele care au fost parcurse până în momentul de faţă. În urma şedinţei pe care am avut-o, alături de colegii mei am constatat că mai avem nevoie de cel puţin 10 luni ca acest proiect să fie dus la capăt. Există o problemă mare de comunicare între constructor, proiectant şi Primăria Sloboziei. Am constatat că ne învârtim în jurul cozii şi n-am făcut decât să pierdem timp preţios, prin indecizie, prin lipsa unui manager de proiect, prin lipsa unei persoane care să evalueze şi să urmărească toate etapele. Avem o singură persoană, domnul Vasile Mogoş, care se ocupă de toate proiectele importante de la Primăria Sloboziei. Deci, lipsa unui manager de proiect a dus la această situaţie. Eu am ieşit efectiv din şedinţă şi a mai rămas firma care face execuţia, cu proiectantul şi echipa noastră din Primărie să se certe, pentru că la ora asta nu se ştie pe unde se trag anumite conducte de conectare a mai multor instalaţii, nu ştim foarte multe lucruri. Cei de la Craiova au de încasat în jur de două milioane de lei. În luna august au făcut o solicitare de plată mai mare decât executaseră şi au fost refuzați la plată, drept pentru care din momentul acela s-a întrerupt comunicarea. Pe tot parcursul acestui contract au fost vreo 5 întâlniri de lucru, atât. Este un proiect foarte important. Sunt probleme de comunicare majore, iar pentru a duce la capăt acest proiect firma ne-a spus că doar pentru autorizare mai are nevoie de cel puţin 6 luni, efectiv pentru executat ar mai fi nevoie de 2 luni. La 28 decembrie 2020 nu se poate încheia acest proiect, pentru că e vorba de nişte lucrări care trebuie făcute afară, lucrări care implică turnare de beton şi nu se poate turna beton la sub cinci grade. Asta cu 28 decembrie este o poveste, o gogoaşă aruncată care n-are nicio legătură cu ce se poate face. Ne-au spus că minim nouă luni de zile mai durează până ce acest proiect va fi dus la bun sfârşit, dacă toate lucrurile merg impecabil de-acum încolo (…) Eu, în momentul de faţă sunt primarul Sloboziei şi îmi asum şi tot ce este rău în această instituție. Obiectivele sunt să semnăm un alt act adiţional cu această firmă, cu termene clare, cu penalităţi de această dată, cu clauze foarte clare vizavi de ce trebuie să facem noi, ce trebuie să facă proiectantul şi ce trebuie să facă constructorul şi în termen de 9 luni de zile să finalizăm acest proiect. Probabil în luna septembrie a anului viitor, vom putea utiliza apa de la robinet ca şi apă potabilă”, a mai spus primarul municipiului.

Flipchart-ul lui Soare

Deși toată lumea a spus că apa este bună, nimeni nu şi-a asumat o analiză sau un document care să ateste asta, acesta fiind probabil și motivul pentru care lucrurile au trenat aşa. Dragoș Soare a vorbit despre nepăsare și în condițiile în care nici măcar un proiect al municipalității nu a fost dus până la capăt, s-a referit și la nevoia unei reforme și a unei reorganizări în cadrul instituției: Vă spun că, la ora asta, fără o reformă în interiorul Primăriei şi fără o reorganizare nu putem, pentru că am demonstrat că nu avem capacitatea să ducem la capăt un proiect simplu cum părea la prima vedere (…) Am întrebat despre preţul de cost. Am întrebat de capacitatea de furnizare pe timp de vară, care este diferită de capacitatea de furnizare pe timp de iarnă. Toate lucrurile, la prima vedere, par perfecte. Preţul de cost al unui metru cub de apă produsă prin metoda osmoză inversă crește cu 0,4 lei pe metrul cub, ceea ce nu este un cost foarte mare. Capacitatea de furnizare pe timp de vară, când ştim că ne cresc consumurile foarte mult, se pare că este asigurată. Asta spun constructorii, proiectantul, cei din primărie. Fiecare dă vina pe fiecare. Avem şi noi o vină că n-am plătit constructorului la timp. N-a invocat problema banilor, dar a invocat lipsa de comunicare şi parcă cineva a încercat să nu rezolve acest proiect, prin găsirea a tot felul de chestiuni”, a conchis Dragoș Soare, nu înainte de a mai spune că a rămas surprins de ceea ce a găsit la Primărie, fiind mult peste ce și-a imaginat: „Sunt un primar frustrat că nu am avut capacitatea să ducem un proiect de la punctul a la punctul z, la final, la termen. Nu se poate aşa ceva. Am spus: dar de ce n-aţi făcut treaba asta? Fie au lăsat capul în jos, fie au găsit tot felul de argumente puerile, fie că n-a fost decizie politică, fie că n-a fost interes. De principiu, trebuie să fii foarte atent, mi-am luat un Flipchart, pe care scriu termenul, să-l văd eu”.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved