* Dialog cu Mihail Bobeș, primarul comunei Valea Măcrișului despre proiectele din fonduri locale, județene , naționale sau europene în ultimii patru ani
– Investiții de la bugetul local în ultimul dumneavoastră mandat, domnule primar?
– În ultimii trei ani, în general obierctive simple, micuțe, pentru că am căutat să ținem banii în buget dintr-un considerent important, acela că în 2017 am depus un dosar la GAL Naparis să reabilităm căminul cultural. O investiție care inițial pornise cu un cost de șaptesprezece miliarde lei vechi, dar care în 2021, când am ajuns să semnăm contractul, a ajuns la o valoare de aproape patruzeci de miliarde lei vechi, circa opt sute de mii de euro, ceea ce a însemnat să se ducă din bugetul local aproape toți banii acolo.
Căminul cultural din Valea Măcrișului, așa cum era el odată
– Mă bucur că anul trecut proiectul a intrat în linie dreaptă, o lucrare care se ridică la aproximativ șapte sute de mii de euro și cofinanțarea noastră a însemnat diferența de la o sută nouăzeci de mii de euro primiți de la GAL. În momentul de față lucrarea este executată în procent de optzeci la sută…
– În ce au constat lucrările?
– Reabilitare clădirii începând de la structura de rezistență, a pereților, decopertarea și schimbarea acoperișului, aproape ca o construcție când o iei de la roșu și care duce la o eficientizare termică corespunzătoare. Și, bineînțeles, toată zona din jur, aproximativ trei mii de metri cu copaci frumoși în care amenajăm o zonă de agrement pentru adulți și încă o zonă, separat, pentru copii, cu parc de joacă, o zonă de relaxare, cu fitnes și toate celelalte. În câteva luni de zile obiectivul va fi finalizat. Așa dăm viața căminului cultural din Valea Măcrișului, așa cum era el odată, cu activitate permanentă, nu cu lacătul pe el. Restul banilor din bugetul local s-au dus spre asfaltări, am ajuns să acoperim treizeci la sută din drumurile comunale. Dar, avem acum pe Anghel Saligny un proiect, așa că după implementarea lui depășim cincizeci la sută.
Asfaltare și loc de joacă prin ADI Ialomița
– Consiliul Județean organizază în fiecare an sesiuni prin PJDL privind acordarea administrațiilor locale de finanțări pentru punerea unor proiecte pe picioare, proiecte la care are o contribuție și consiliul local. Ați reușit să depuneți și să fie acceptate proiecte în ultimii trei ani?
– În prima sesiune nu am avut proiect depus. În schimb, în 2022 am reușit printr-un proiect depus la Administrația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița asfaltarea unei străzi.
Anul acesta avem un alt proiect, cu amenajarea unui teren de două mii cinci sute de metri pentru un alt loc de joacă pentru copii și zonă de agrement pentru adulți. Lucrările sunt în plină derulare.
– Rețeaua de alimentare cu apă și canalizare?
– Canalizarea este o mare problemă, pentru care deocamdată nu prevăd nicio sursă de finanțare, pentru că nu îndeplinim criteriul numărului de locuitori. Avem rețea de alimentare în Valea Măcrișului și Grindași, realizată în 2000 pe Sapard.
Două proiecte finanțate prin PNRR
– Începând de anul trecut, o mare oportunitate o constituie finanțările cu bani europeni prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ați reușit să depuneți proiecte?
– Anul trecut am avut pe PNRR un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public pentru eficientizarea consumului electric, lucrarea este finalizată. Prin PNRR avem aprobat un proiect pentru crearea sistemului de supraveghere video. Am semnat contractul, urmează licitația, anul acesta proiectul va fi implementat.
Prin Administrația Fondului de Mediu avem prinsă reabilitarea școlii, cu anvelopare cu tot, o lucrare de circa treizeci de miliarde de lei vechi. Am trecut de primele faze, lucrarea va fi executată tot anul acesta.
Nicio diferență între cele două sate ale comunei Valea Măcrișului
– Faceți vreo diferență între cele două sate când vine vorba de promovarea unor investiții?
– Nicicum. Cei din Grindași nu mi-au pus niciodată întrebarea asta. Cei din Valea Măcrișului spun că aș face diferență. Fiind mai mică și mai îndepărtată, când privim așa comunitatea din Grindași poate că am creat un avantaj în plus. Spuneau cei din Valea Măcrișului că de ce nu ducem și copiii lor la grădiniță cu microbuzul. Am căutat după aceea să facem și în zonele mai îndeăpărtate din centrul de comună transportul copiilor la școală. La fel, că am făcut un parc foarte frumos în Gridași. Este adevărat, primul parc amenajat acum doi ani l-am făcut acolo. Motivul a fost simplu: având o situație juridică a terenului mai simplă, acolo am reușit să demarăm mai repede procedurile pentru implementarea proiectului. Ei, bine, anul trecut, cu ocazia sărbătorilor de iarnă cetățenii și copiii din Valea Măcrișului au primit și ei cadou un parc de agrement, iar anul acesta pe al doilea. Dacă vorbim de kilometri de drumuri cpomunale, da, acolo am pus mai mult asfalt, dar asta datorită faptului că avem doi kilometri și jumătate drumul de legătură între cele două sate, în rest, a fost o abordare echilibrată privind asfaltarea străzilor.
– Câte gospodării mai sunt în Grindași?
– Circa patru sute de locuitori, în jur de două sute de gospodării. Vreo sută în care locuiesc doar câte o singură persoană, în rest cu două sau trei. Am constatat că în Grindași populația este la jumătatea celei din Valea Măcrișului, dar copiii nu sunt mai puțini. Așa că, se pare, acolo avem familii tinere mai multe decât aici, și asta nu poate decât să ne bucure, pentru că acum vreo douăzeci și cinci de ani unii prevedeau o depopulare masivă a satului Grindași, fapt care, iată, nu se întîmplă, ba dimpotrivă, crește populația tânără.
Nicolae TACHE