Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Expoziția „Anotimpurile vieții țăranului”
Miercuri, 6 decembrie 2023, la Muzeul Național al Agriculturii, a fost deschisă expoziția „Anotimpurile vieții țăranului”.
„Anotimpurile vieții țăranului” sunt strâns legate nu numai de parcurgerea temporară a unor momente importante din viață, de la „Naștere” până la „Atingerea înțelepciunii – marea trecere”, așa cum o vede autorul – ci și de procesul de apartenență a țăranului român la viața religioasă, economică, politică, morală, viața socială și cea privată, de-a lungul timpului vieții.
Toată această cercetare reliefează pe scurt modalitatea prin care comunitățile tradiționale au impus membrilor lor anumite standarde, norme de conduită, începând de la obiceiurile juridice și sociale, continuând cu obiceiurile din ciclul vieții, ocupații, credințele, ce au îmbogățit patrimoniul cultural românesc. Sunt prezentate în expoziție mărturii ale cercetărilor de teren realizate de-a lungul timpului de către Muzeul Național al Agriculturii, care nu fac decât să ne arate nouă, celor de astăzi, cât de bogată este cultura populară românească și cât de valoroasă este cunoașterea trecutului, în evoluția noastră către viitor. Influențele comunismului și post-modernismului au determinat schimbări dramatice în viața țăranului. Anularea proprietății pământului moștenit, interzicerea obiceiurilor și a sărbătorilor religioase au produs în trecut o ruptură dramatică în transmiterea valorilor spirituale și materiale. S-a pierdut treptat integritatea obștei, apartenența la viața comună, contribuția fiecăruia la binele și buna organizare a satului. Starea economică și individualismul au schimbat raporturile sociale, conducând la migrarea spre alte oportunități oferite de mediul citadin și de străinătate, astfel că țăranul român pare că se află la o răscruce între tradițiile moștenite și modernism, oferind acum imaginea consumerismului în care trăim.
Această expoziție nu se referă doar la trecut, ci este un dialog între vechi și nou, între moduri diferite de a trăi, o abordare a vieții care poate fi adusă în zilele noastre, pentru că fiecare dintre noi devine important atunci când îndeplinește, la fel ca țăranul român de odinioară, anumite obligații ceremoniale, morale, sociale. Astfel, trebuie să respectăm sărbătorile, să mergem la biserică, să ne căsătorim, să avem copii, să participăm la dezvoltarea comunității în care trăim, iar această expoziție poate oferi un moment de reflecție asupra existenței umane.
prof. dr. Gheorghe PETRE,
manager M.N.A.