Amplasare Casa Tradițională Românească în incinta Muzeului Național al Agriculturii

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Amplasare Casa Tradițională Românească în incinta Muzeului Național al Agriculturii

În anul 2018, s-a obținut, din partea Consiliului Local Slobozia, acordul de a administra, pe termen nelimitat, o suprafață de teren de 488 mp, pe care umează să fie strămutate/amplasate locuințe tradiționale ţărăneşti, însoţite de anexele lor gospodăreşti; printr-o decizie adoptată la nivel intern de către Muzeul Național al Agriculturii, s-a hotărât amplasarea pe acest teren a unei Case tradiționale românești din zona Maramureșului, care a făcut obiectul unei valoroase investiții. Aceasta a fost încadrată în peisajul muzeal existent, având calitatea de exponat, cu scopul de a ilustra locuirea tradițională rurală din această zonă geografică a țării.

Casa tradițională românească din Maramureș reprezintă un obiectiv specific pentru locuirea tradițională de la începutul secolului al XX-lea, conservat in situ, fapt ce îi conferă o reprezentativitate și valoare patrimonială deosebită pentru promovarea specificului local.

Având în vedere aceste considerente, restaurarea casei și reconstituirea unei gospodării specifice acestei zone etnografice se impun cu necesitate, ca o mărturie în timp a habitatului tradițional caracteristic arealului menționat, dar și ca o formă de valorificare pentru turiști a modului de viață rural anterior secolului al XX-lea.

Unicitatea monumentului în zonă, precum și elementele de patrimoniu imaterial păstrate la nivelul locului (obiceiuri, dansuri populare, costum tradițional etc.) au fost argumente ce justifică necesitatea și utilitatea reconstituirii Casei tradiționale românești specifice zonei etnografice Maramureș.

Casa tradițională românească, amplasată în incinta Muzeului Național al Agricuturii, a fost descoperită în satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, și a aparținut doamnei Ana Pode, născută în 1976, care a moștenit-o de la tatăl său, Ioan Borodi (1929-2016), care se ocupa cu oieritul și care a locuit în ea până la momentul decesului. Casa a fost construită de tatăl său, Andrei Borodi (1884-1964), în anul 1910, împreună cu soția sa, Năstasă Borodi, cu ajutorul meșterului satului Gheorghe, șogor (cumnat) cu Andrei. Proprietarii au achitat pentru materialul casei „o pereche de boi buni la jug”. Casa a fost mobilată și decorată cu elemente reprezentative ale artei tradiționale maramureșene, fiind deschisă publicului vizitator cu ocazia Târgului tradițional Pâinea și vinul-2022.

Vă așteptăm să ne vizitați !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto : Elena Slujitoru


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved