(urmare din numărul trecut)
– Cine v–a oferit sprijinul de care ati avut nevoie? A venit acest sprijin din partea unor persoane sau instituții anume ?
Iuliana Dumitru: Am să numesc câteva persoane, pentru că instituțile fără oameni sunt doar clădiri goale. Cred că domnul Bratu Gheorghe este un bun ambasador al Amarei. Încă de la început a avut o atitudine pozitivă, ne-a dat informații, ne-a încurajat și a fost excelent să avem o persoană din zonă care să ne răspundă la întrebări. Apoi au fost persoane din primăria orașului Amara, care ne-au ajutat să navigăm prin hârtii și parteneriate și care ne-au dus personal la hotelul Ialomița unde am și început cercetarea. De la Casa de Cultură din Slobozia am fost ajutate cu contacte și chiar dacă nu am făcut expoziția acolo (din motive legate de renovare) ne-au sprijinit cu răspunsuri. Conducerea și personalul de la hotelul Lebăda a fost mai mult decât amabilă și ospitalieră și ne-au oferit întâmplări și povești despre turiștii vechi și informații despre tratamente. Colegii de la Muzeul Agriculturii m-au impresionat prin deschiderea lor și prin faptul că au primit expoziția cu atâta entuziasm.
– Cum ați simțit că a fost primită această expoziție? Ideea acestei expoziții?
Iuliana Dumitru: Faptul că Muzeul Agriculturii ne-a primit cu atâta generozitate în sală pentru mine a însemnat foarte mult. În momentul în care am aflat că nu se va termina șantierul de la Casa de Cultură am început să căutăm alternative în Slobozia. Și m-am bucurat că alternativă a fost Muzeul Agriculturii, pentru că este un muzeu care îmi place și care are un colectiv deschis și pasionat.
– Ce altceva ați mai fi dorit pentru acest eveniment ?
Ileana Szasz: Mai mult timp să putem analiza toate datele pe care le-am colectat, pentru că au fost mult mai multe decât cele care s-au văzut în acest prim eveniment.
– Ați putea să ne precizați câteva din obiectivele personal-profesionale pentru următorul an?
Iuliana Dumitru: Să îmi finalizez teza de doctorat și să continui să fac cercetare în țară. Pe plan personal îmi doresc să petrec mai mult timp cu familia și să facem o călătorie mai lungă împreună.
Ileana Szasz: Tocmai am obținut o finanțare de la Ordinul Arhitecților din România pentru a aprodunda cercetarea din perspectiva istoriei arhitecturii. Așa că, în anul următor ne propunem să ajungem să cunoaștem și mai bine Amara.
Romelia Călin: Pe lângă a doua etapă a proiectului, care va implica o cercetare a patrimoniului arhitectural balnear din Amara și care va începe anul viitor, îmi doresc să găsesc un mod de a continua cercetarea legăturii dintre tratamente balneare, corp, sănătate și politici publice.
– Care sunt viitoarele proiecte ale asociației VIRA?
Ileana Szasz: În parteneriat cu Asociația Studio Zona și Muzeul de Istorie din Tecuci vom organiza un nou Atelier de Film Documentar (ediția 26) cu tinerii liceeni din Tecuci. Cine știe, poate în viitor vom ajunge și în Slobozia.
– Ați dori să reveniți în județ și cu alte proiecte? Care ar putea fi următorul punct de interes ?
Iuliana Dumitru: Nu m-am gandit la proiectul cu Amara ca la ceva care să fie un punct pe o hartă a județului Ialomița. Nu am planuri în județ legate de viitor, dar mi-ar plăcea să vizitez mai mult și să vad mai mult. Doar de plăcere.
Ileana Szasz: Ne dorim să continuăm cercetarea la Amara pentru că simțim că de abia am început să înțelegem dinamicile și ce îi atrage pe cei care vin aici an de an. Și ne-ar plăcea să aducem și proiectul nostru de suflet, Primul Meu Film Documentar – atelier pentru liceeni, să exploreze comunitățile din Slobozia și din Amara cu ajutorul camerei de filmat.
Romelia Călin: Nici eu nu m-am gandit neapărat la tot județul, ci mai degrabă doar la Amara, din cauza conexiunii personale. Dar mi-ar placea să descopăr și restul județului, absolut, dacă se va ivi ocazia. Mi-aș dori sa mă întorc la Amara și cu altceva decat un proiect de cercetare. Mulți dintre cei care vin la tratamente au nevoie de socializare și stimulare mai multă decât există în prezent. Ceea ce mă tot bântuie după terminarea acestei prime etape de cercetare e legat de cum anume am putea contribui la a oferi vizitatorilor actuali ai stațiunii mai multe oportunități de participare și implicare și în alte activități decât tratamentul balnear în sine.
– Am putea vorbi despre o a doua ediție a expoziției ,,Amintiri dulci despre Amara”?
Iuliana Dumitru: Personal, mi-ar plăcea să existe continuitate și la ceva timp să mai scoatem informații către public. Continuitatea aceasta nu trebuie să presupună doar producerea de expoziții, ci și alte forme artistice de redare către public a acestor informații.
Ileana Szasz: Da, vom continua cercetarea istoriei arhitecturii stațiunii în anul următor.
– Ce ne puteți spune despre ,,destinația” și „destinul” materialelor expuse? Unde vor poposi și când?
Iuliana Dumitru: După Muzeul Agriculturii expoziția ajunge pe holurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), iar pentru anul viitor sperăm să o putem aduce la Muzeul Țăranului și apoi chiar în Amara.
– Care ar fi locul final cel mai potrivit pentru aceste exponate? Aveți în vedere instituții, organizații sau persoane cărora să le predați ștafeta acestui proiect ?
Iuliana Dumitru: După părerea mea, persoanele cele mai potrivite sunt localnicii, persoanele care locuiesc acolo tot timpul anului, care știu plusurile și minusurile zonei, persoane implicate și dornice să arate „lumii” care e treaba cu Amara.
Ileana Szasz: Ne-am dori poate să mutăm expoziția permanent într-un spațiu vizibil chiar din stațiune.
– În ce măsură ați susține și v-ați implica pentru înființarea unui muzeu al stațiunii/localității Amara, unde ar exista și o sală specială dedicată medicului-inventator Ștefan Ionescu – Călinești?
Iuliana Dumitru: Sigur că aș susține un astfel de loc. Cred însă că trebuie realizat cu specialiști în domeniu, cu gândul la publicul lui (localnicii si beneficiarii locului) cu informații inedite și cu un pas în viitor, adică făcut în așa fel incât să fie interactiv, să bucure simțurile și de unde să pleci cu informații noi.
Ileana Szasz: Ar fi o inițiativă excelentă la care ne-ar plăcea să contribuim.
Romelia Călin: În mod cert este ceva ce merită realizat și cred că ar fi un punct final minunat pentru materialele adunate pe parcursul cercetărilor noastre.
– Cum priviți ideea înființării unui Muzeu al Satului Ialomițean în zona localității Giurgeni, idee avansată de subsemnata cu ocazia vernisajului expoziției dvs. alături de ideea muzeului localității /stațiunii Amara ?
Iuliana Dumitru: Nu am prea multe informații, dar orice inițiativă de genul acesta este binevenită. Succes și spor!
Romelia Călin: De acord. Nici eu nu știu prea multe, deci clar ar fi nevoie de o astfel de inițiativă, care să educe publicul despre subiect.
– Ne apropiem de final. Ce alte aspect le considerați importante pentru interviul nostru?
Iuliana Dumitru: Amara are nevoie de mai multe activități culturale care să implice persoanele aflate la tratament. Nu exista activități după terminarea tratamentului, mulți stau pe bancă în parc. Cred ca ar fi interesant pentru ei ori să învețe ceva ori să învețe pe cineva. De aceea cred că aducerea împreună a acestor persoane cu școlari ar putea să fie un beneficiu. Mulți dintre pacienți sunt sau au fost persoane foarte active, care au lucrat în diferite zone. Cred ca ar fi interesant și important pentru ei sa poată să-și spună povestea vieții într-un cadru primitor si deschis.
– Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă așteptăm cu noi proiecte în județul nostru !
Prof.dr. Dorina SANDU,
sociolog