Amenzi usturătoare aplicate de ITM pentru neîncheierea de contracte individuale de muncă

 

Pe parcursul lunii noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa a continuat seria controalelor în domeniul relaţiilor de muncă în conformitate cu Programul Cadru de Acţiuni aprobat de Inspecţia Muncii. Au fost efectuate 93 de controale, din care 88 au fost controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind intervievate un număr de 117 persoane găsite la lucru la angajatori din mai multe sectoare de activitate.

Au fost depistate un număr de două persoane care desfăşurau muncă nedeclarată la doi angajatori care au fost sanctionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 40.000 lei pentru primirea la muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă anterior începerii activităţii.

În urma controalelor, au fost sancţionaţi 12 angajatori şi au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi cu valoare totală de 71.000 lei şi 9 avertismente scrise.

Deficienţele constatate pentru care s-au aplicat amenzile contravenţionale au fost:

  • Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară;

  • Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;

  • Nerespectarea obligaţiei angajatorilor cu un număr de peste 50 de angajați de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră , în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 35 de măsuri cu termene concrete de realizare, urmând ca la data expirarea acestor termene să fie efectuat un control pentru verificare.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved