Ambulatoriul din cadrul Spitalului „Anghel Saligny” Fetești a fost inaugurat

Joi, 20 ianuarie 2022, a fost inaugurat Ambulatoriului din structura Spitalului Municipal „Anghel Saligny” Fetești în prezența președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a vicepreședintelui CJ, Cătălin Grigore, a deputaților Raluca Dumitrescu și Ștefan Mușoiu și a directorului general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Extinderea și dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului din structura Spitalului Municipal «Anghel Saligny» – Fetești”, care a obținut finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1 – „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Obiectivul specific 8.1 – „Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate”, Operațiunea A – Ambulatorii.

Am reușit să finalizăm un proiect deosebit care va deservi atât comunitatea din Fetești, cât și cetățenii celorlalte localități. Ne dorim foarte mult să facem pentru municipiul Fetești un loc în care oamenii să vină cu drag. De aceea ne-a preocupat sănătatea, de aceea am încercat să abordăm această axă de finanțare. Vă mulțuesc pentru încrederea de care ați dat dovadă și sper ca în viitor să identificăm și alte surse de finanțare pentru o eficientizare energetică a Spitalului deoarece este nevoie și, alăturid e conducerea Consiliului Județean Ialomița, să găsim pârghiile pentru a reabilita și dispensarul TBC pentru că avem mare nevoie. Sper ca împreună să identificăm și alte surse pentru a dezvolta nu doar Spitalul Fetești, ci și comunitatea din care facem parte”, a declarat Laurențiu Șonchereche, primarul Municipiului Fetești.

Investiția, realizată cu sprijin financiar Regio, contribuie la asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate pentru locuitorii municipiului Fetești și ai localităților limitrofe. Cu ajutorul fondurilor europene s-a extins spațiul destinat ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal „Anghel Saligny” cu 1.578,30 mp. suprafață construită, realizându-se dotarea cu mobilier și echipamente, în completarea celor existente, a șase cabinete ce funcționau în condiții improprii și cărora le-au fost alocate spații optime în noul Ambulatoriu.

Totodată, s-au diversificat serviciile furnizate de ambulatoriu prin adăugarea următoarelor specialități medicale: endocrinologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, dermatologie, chirurgie generală și ortopedie. Sumele nerambursabile din Regio au permis de asemenea dotarea laboratorului de radiologie și imagistică medicală ce deservește atât asistența medicală spitalicească, cât și ambulatoriul, cu echipamente, inclusiv cu un computer tomograf (CT).

Marcăm un eveniment important cu care suntem contemporani, inaugurarea Ambulatoriului, un edificiu care vine în sprijinul cadrelor medicale, a pacienților noștri, pentru a ridica calitatea actului medical. A fost un proiect ambițios pentru că, după cum știți, spitalelșe se pot finanța pentru dezvoltare doar cu sprijinul autorităților județene (…) Nimic nu este posibil fără oameni, nimic durabil fără instituții. Iată că noi am înfăptuit un asemenea eveniment și vă mulțumesc pentru sprijin și pentru tot ce s-a realizat în aceastră unitate medicală”, a transmis Silica Tudor, managerul Spitalului „Anghel Saligny” Fetești.

Proiectul a avut o durată de realizare de  52 de luni, fiind implementat în perioada 15 decembrie 2017 – 31 martie 2022, cu un buget cu valoarea totală de 10.692.543,64 lei, din care aproape 7,5 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, peste 2,99 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național, iar 213.850,87 lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Fetești.

Așteptările pe care le-am avut încă de la semnarea contractului, cum că acesta va deveni un proiect de succes, s-au materializat văzând ceea ce ați făcut (…) Proiectul îl vom imortaliza în toate broșurile pe care le vom avea pentru promovarea Programului 2014-20220. Din discuțiile avute atât la nive local, cât și județean, am înțeles că preocupările pentru creșterea calității actului medical în județul Ialomița vor continua și pe următoarea perioadă de programare, fie că vorbim despre modernizarea sau extinderea actualelor unități spitalicești, fie că vorbim despre dotarea acestora, cu siguranță vor fi proiecte deosebite în acest domeniu important pentru întreaga societate, cel al păstrării sănătății locuitorilor din județul Ialomița. Îmi exprim adminirația pentru modul cum este susținut acest proiect (…)”,, a conchis Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved