Amara, Gârbovi, Ograda, Scânteia și Sudiți au primit finanțare de la Consiliul Județean Ialomița, prin ADI, pentru investiții

 

Luni, 15 iunie 2020, alte cinci unități administrativ-teritoriale din județ au semnat contractele de finanțare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Astfel, numărul contractelor semnate până în acest moment de primăriile din județ cu ADI Ialomița ajunge la 22. De trei ani, Consiliul Județean Ialomița alocă din bugetul județului câte 5 milioane de lei anual pentru proiectele pe care UAT-urile le depun în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală.

În conferința de presă din cadrul evenimentului de luni, domnul Grigore Popa, primarul comunei Gârbovi, mulțumea președintelui Victor Moraru pentru ideea de a înființa această Asociație. Adevărul este că ideea nu i-a aparținut lui Victor Moraru, fiind mai veche, de pe vremea primului mandat al domnului Silvian Ciupercă la Consiliul Județean, când, pe hârtie, totul arăta foarte frumos. Dar, doar atât. Să mă scuze domnul profesor, căruia îi port în continuare respect, dar a pierdut (odată cu el și județul) de două ori trenul: o dată privind accesarea fondurilor europene, a doua oară cu punerea în mișcare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița.

Gârbovi, Amara, Ograda, Scânteia și Sudiți sunt ultimele 5 primării care au depus proiecte la ADI Ialomița pentru care au primit finanțarea maximă solicitată.

Am luat această inițiativă de a sprijini autoritățile publice locale pentru a-și putea realiza proiectele pe care le au. Aceste finanțări par mici comparativ cu cele europene și naționale, dar, așa cum am mai spus, sumele pe care CJI le-a avut de repartizat pentru echilibrarea bugetelor autorităților publice locale a fost de 7 milioane de lei, sumă care provine de la bugetul de stat. Din acești bani am alocat 5 milioane de lei. Este un efort mare pe care îl face Consiliul Județean Ialomița, pentru că trebuie să renunțăm noi la obiectivele pe care le avem și să ajutăm UAT-urile (…)”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, în deschiderea conferinței de semnare a contractelor.

UAT Ograda: Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal

Scopul proiectului îl reprezintă modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea a 624 de lămpi cu sistem tip Led din care 494 de 24W, 19 bucăți de 50W și 111 de 110W. Grupul țintă este format din 2.923 de persoane, locuitori ai comunei Ograda.

Lilian Badea, edilul comunei Ograda: Scopul proiectului nostru îl reprezintă reducerea consumului de energie electrică prin înlocuirea a peste 600 de lămpi cu unele moderne, economice (…) Lămpile vor fi montate în funcție de importanța străzilor. Pe strada principală vor fi montate lămpi de o capacitate mai mare, străzile mai mici, mai înguste vor beneficia de lămpi cu o putere mai mică (…) Pentru noi, primarii, cel mai facil mod de a obține o astfel de finanțare îl reprezintă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița.”

Valoarea totală a proiectului este de 533.474,14 lei din care 200 mii de lei finanțare de la ADI Ialomița, suma de 333.474,14 lei fiind suportată din bugetul UAT Ograda. Durata de execuție a proiectului este de 12 luni.

UAT Scânteia: Modernizare strada Învierii, sat Iazu

Proiectul prevede reabilitarea structurii rutiere, grupul țintă fiind format din beneficiari direcți (300 de persoane) și indirecți (900 de persoane).

Ilie Georgeta, primarul comunei Scânteia: „Am ales să reabilităm această stradă pentru că avem un obiectiv important în zonă, biserica din sat, dar și pentru că suntem într-un proiect foarte amplu de canalizare pentru care sperăm să demarăm deja lucrarea săptămânile următoare (…) Nu am putut să mă axez pe alt proiect pentru că la noi iluminatul este modernizat, nu cu lămpi LED, dar sunt unele eficiente, care și-au făcut treaba și au redus factura de energie. Mai mult decât atât, pe aceste proiecte avem și o cotă de finanțare care în acest moment este cam greu de suportat, date fiind și alte investiții pe care le-am avut și le avem în derulare.

La capitolul infrastructură avem nevoie de o <<gură de aer>>, fapt pentru care am apelat la această finanțare pentru a mai crește, măcar puțin, nivelul de trai al locuitorilor comunei noastre, mai ales al celor din satul Iazu. Întotdeauna am avut în vedere ca proiectele noastre să fie ceea ce trebuie și ceea ce le este necesar cetățenilor noștri.”

Valoarea totală a proiectului este de 268.375,78 lei din care 200 mii de lei de la ADI Ialomița, diferența fiind suportată din bugetul local al comunei Scânteia. Durata de execuție a proiectului este de 12 luni.

UAT Gârbovi: Branșamente la sistemul de canalizare

Scopul investiției vizează creșterea accesibilității și calității serviciilor de canalizare. În cadrul acestui proiect se vor executa 80 de branșamente cu cămine de inspecție la rețeaua de canalizare, plus alte 20 colectoare. Grupul țintă este format din 240 de persoane fizice și agenți economici, beneficiarii indirecți fiind cei 3.710 cetățeni ai localității.

Grigore Popa, primarul comunei Gârbovi: „Noi avem un proiect mai amplu de canalizare la nivelul localității, în valoare de 3 milioane de euro, dar cu ajutorul acestei finanțări obținute în baza proiectului depus la ADI Ialomița putem să venim în completarea proiectului de bază cu branșamentele de care avem nevoie (…) Dacă această Asociație era înființată cu mai mulți ani în urmă, toate localitățile erau mai departe decât acum. Deși suma este mică, este o sursă imediată de finanțare. Eu sunt la al doilea proiect, primul vizând construirea unui stadion. Bine ar fi dacă am putea să majorăm suma, dar ne mulțumim cu ce se poate.”

Valoarea totală a investiției este de 592.890.96 lei din care 200 mii lei contribuția Consiliul Județean Ialomița prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și 392.890,96 lei va fi suportată din fondurile proprii ale UAT Gârbovi. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

UAT Sudiți: Modernizare infrastructură rutieră: strada Sudiți-Ungureni

Primăria Sudiți se află la al treilea proiect de investiții realizat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. „Cu resurse puține se pot rezolva proiecte mari”, spunea Vasile Șincan, primarul comunei Sudiți, care a mai asfaltat o stradă cu finanțare de la ADI Ialomița și a reușit amenajarea unui teren de sport pentru tinerii din comună. Proiectul de față se referă la modernizarea străzii Sudiți-Ungureni, care vizează asfaltarea și reabilitarea sistemului rutier. Astfel, se vor turna 5 cm beton asfaltic, 16 cm strat de piatră spartă, 10 cm scarificare și se mai completează cu alți 2 cm pe o lungime de 500 de metri care leagă stația de autobuz de partea de deal a comunei, fiind o bretea rapidă către DJ 201.

Proiectul are în vedere un grup țintă format din 80 de persoane, 1.070 de cetățeni fiind beneficiari indirecți ai investiției. Valoarea proiectului este de 521.462,68 lei din care 200 mii lei de la ADI și 321.462,68 lei din bugetul local. Durata de execuție este de 12 luni.

UAT Amara: Achiziție utilaj multifuncțional

Scopul proiectului vizează îmbunătățirea spațiilor sociale și economice ale locuitorilor orașului Amara prin achiziționarea unui utilaj multifuncțional. Acesta este format dintr-un tractor multifuncțional dotat cu remorcă, vidanjă și cisternă de stingere a incendiilor, lamă pentru zăpadă, tocător cu braț, perie de măturat, tocător de crengi, retroescavator și alte câteva dotări conexe. Grupul țintă este format din peste 7.000 de cetățeni ai localității Amara. Beneficiarii indirecți fiind cei peste 25.000 de turiști care vin anual în stațiune.

Ion Măiță, primarul orașului Amara: Amara se află la cel de-al doilea proiect prin ADI Ialomița, motiv pentru care doresc să mulțumesc echipei lărgite. Primul proiect a vizat eficientizarea și îmbunătățirea apei orașului Amara, certificare prin buletinele de analize pe care le avem, iar cel de-al doilea reprezintă o achiziție importantă pentru zona noastră, care deține un parc dendrologic de 64 de hectare.”

Valoarea totală a proiectului este de 590.387 mii lei din care 300 mii de lei reprezintă contribuția primită de la ADI Ialomița, diferența fiind suportată din bugetul local al UAT Amara. Durata de implementare a proiectului este de 9 luni.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița mai are alte 7 proiecte aflate în etapa de evaluare, un proiect fiind respins și alte 8 neevaluate.

Cele 38 de proiecte depuse până în acest moment sunt cu mult peste posibilitățile financiare ale Consiliului Județean Ialomița.

Ne-am dori ca toate proiectele să fie finanțate, însă, anul acesta, bugetul județului a fost diminuat cu 600 miliarde de lei și nu am mai avut posibilitate de majorare a sumei alocate ADI Ialomița (…) Scopul Asociației este acela de a ne obișnui cu modul de absorbție al fondurilor europene. Un alt obiectiv a vizat crearea unei relații între administrațiile publice, funcționarii publici cu Asociația și de a avea o viziune comună de dezvoltare a acestui județ. O altă etapă la care trebuie să ajungă această Asociației este aceea de a absorbi fonduri europene direct din finanțările europene, de către UAT-urile din județul nostru, pe aceleași principii ca și până acum (…) ADI Ialomița trebuie să aducă acești bani europeni de care avem atâta nevoie. Cele 15 milioane de lei în cei 3 ani reprezintă o sumă considerabilă care a ajuns în teritoriu, în comunitățile județului”, a mai precizat președintele CJ Ialomița.

Nicolae TACHE, Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved