Vitor Rodrigues:
“Buna tuturor!
Am fost acum cateva zile in Romania intr-un oras mic Slobozia si as vrea sa va vorbesc despre aceasta experienta pentru ca a fost foarte interesanta si speciala pentru mine. Am fost la o prietea de-a mea la nunta, am fost prezent la ritualurile cum ar fi cununia civila, slujba ceremoniala ortodoxa cu trei preoti si cu foarte multe detalii interesante intr-o mica biserica ortodoxa.”
Doctor in psihologie educationala, Vítor Rodrigues practica psihoterapia prin hipnoza, terapie prin regresie, aparare psihica, meditatie, exercitii fizice si de respiratie. El lucreaza si cu propriul model de psihoterapie: ATP (Psihoterapia Transpersonala a Trezirii). Este psihoterapeut din anul 1985.
A fost presedinte al EUROTAS (2005-2009), Asociatia Transpersonala Europeana si e vicepresedintele ETPA (Asociatia Europeana de Psihologie Transpersonala). Începând cu anul 2000, coordonează Comitetul EUROTAS pentru Certificare și Acreditare. Este autorul a 14 cărți, cu teme de dezvoltare personală, experiențe de terapie prin regresie, eseuri despre societate.
Vitor Rodriguez a predat la multe universitati din lume – psihologie educațională, psihologia dezvoltării și cursuri din aria transpersonală (în limba portugheză sau engleză).
Lucreaza preponderent in practica privata ca instructor pentru psihoterapeuti si sustine conferinte si workshopuri pe teme precum constiinta umana si dezvoltarea umana, managementul stresului, depresia si fericirea, meditatia, apararea psihica, hipnoza sau perspectivele de trezire in stari de constiinta superioare.
In prezent este professor pentru cei care urmeaza formarea profesionala in Psihoterapii Transpersonale la Facultatea de Psihologie – Universitatea de Vest Timisoara.
L-am cunoscut pe Vitor Rodrigues in urma cu o luna la Slobozia, cu prilejul unui eveniment deosebit in viata unei bune prietene, psiholog Nicoleta Stancu. Cu ochii mari deschisi, să nu-i scape nimic din frumusetea momentului. Si, peste toate acestea, jovial cu toti cei cu care intra in dialog. Si n-au fost putini cei pe care i-a cunoscut timp de mai bine de o saptamana in periplul sau ialomitean, dar de suflet de la Nicoleta pentru prietenul sau din Portugalia.
Dar, să-l lăsăm pe Vitor Rodrigues să-și depene impresiile sale despre meleagurile noastre ialomițene într-un film trimis prietenilor săi din Romania pe You Tube.
“Buna tuturor!
Am fost acum cateva zile in Romania intr-un oras mic Slobozia si as vrea sa va vorbesc despre aceasta experienta pentru ca a fost foarte interesanta si speciala pentru mine. Am fost la o prietea de-a mea la nunta, am fost prezent la ritualurile cum ar fi cununia civila, slujba ceremoniala ortodoxa cu trei preoti si cu foarte multe detalii interesante intr-o mica biserica ortodoxa.
Am avut ocazia sa vizitez catedrala ortodoxa din Slobozia, foarte frumoasa, ocazia sa merg la raul Ialomita, foarte frumos de altfel, cu un apus de soare superb, muzeul, mai multe locuri si am apreciat foart mult primirea calduroasa pe care am avut-o din partea oamenilor din Slobozia, unde totul se intampla mai incet si intr-un ritm mai uman fata de orasele mai mari din Europa.
Aici ai mai mult timp pentru orice doresti sa faci, oamenii nu sunt atat de prinsi la telefon sau televizoare, ca sa fie atenti la alte lucruri la copaci, la prieteni. Am observat si la o mica petrecere cu copii ca este o clima de siguranta, foarte usor copii se joaca pe strada, toata lumea respecta vecinii, prietenii si chiar si necunoscutii si le da o atentie discreta copiilor ca sa fie atenti, sa-i protejeze, si nu in sensul sa ii controloze sau sa le transmita senzatia de frica, ci chiar inversul, sentimentul de incredere si liniste. Aceasta este impresia cu care am ramas. A fost interesant sa vad modul cum se cunosteau mai multe persoane, cum se sprijineau si cum le placeau unii de ceilalti, nimeni nu zicea rau de nimeni, chiar vorbeau unii de altii foarte frumos.
Am fost extrem de rasfatat, am simtit ca aveau grija de mine, erau foarte atenti. Am simtit ca oamenii isi impartaseau experientele bune intre prieteni si familie si in general te simteai in familie.
Au adus 14 cantareti la nunta, profesionisti, mult dans si multa mancare buna, am avut senzatia de plin, atat cat sa se faca digestia, dupa aceea dans si arderea caloriilor ca sa faci loc pentru alte mancare din meniu, sa bei si alcool si alte lucruri.
Am observat traditiile romanesti foarte interesante, dar si momente in general sau momente de solemnitate, cu un caracter spititual de sentiment al sacrului, dar de asemenea glume intr-o impresie de bucurie, o anumita lejeritate si asta mi se pare foarte atragator si interesant. Oamenii se sustin unii pe altii, impartasesc multe lucruri si stiau alte locuri din Romania, au un mare respect pentru cultura si sprijina foarte mult aceasta cultura. M-am simtit rasfatat de oameni si cand explicau traditiile romanesti (pentru mine e o placere enorma sa ascult despre traditii), sa observ si sa invat cum s-a dezvoltat umanitatea si cum toti contribuie la un concert universal al umanitatii.
Pentru mine a fost interesant sa fiu printre prieteni si familii care sustin solidarietatea si bunastarea. Totul se intampla intr-un ritm mai lent, un loc frumos si linistit cu multa vegetatie si copaci pe strazi si in parcurile orasului. In mod clar apreciez acest lucru, am avut sentimentul unui oras unde oamenii sunt mai umani, intr-un sens bun si uneori cu bani putini, dar foarte bine dispusi.”
Nicolae TACHE