Am fost coleg în Partidul Democrat cu slugoiul Securității comuniste Petrov Băsescu (VI)

 

Când Traian Băsescu s-a înscris în Partidul Democrat, eu eram Președinte al organizației județene a Partidului Democrat și Președinte al Comisiei Naționale de Etică și Litigii a PD. În această ultimă calitate, am participat timp de doi ani la toate ședințele Biroului Executiv al PD, care se țineau lunar la București. A fost pentru mine un excelent și plăcut prilej de a învăța multe lucruri – economice și politice – de la personalități precum Petre Roman, Eugen Dijmărescu, Caius Traian Dragomir, Doru Viorel Ursu, Ion Aurel Stoica, Victor Babiuc, Adrian Severin și mulți alții. Erau oameni și politicieni foarte cultivați și civilizați. Cu unii dintre ei am colaborat personal în anumite momente, pe anumite proiecte politice și i-am însoțit în vizitele făcute în județul Ialomița. Traian Băsescu, venit mai târziu în conducerea PD, era opusul acestora din punctul de vedere al călităților umane și al unui anumit nivel de cultură și civilizație. Avea abilități politice, un stil direct și sarcastic, dar deseori jignitor. Era însă dominat de personalitatea domnului Petre Roman, singurul căruia nu i-a vorbit niciodată necuvincios, ci dimpotrivă. Sunt celebre cuvintele lui: „Petre, ești cel mai bun”. Maestru al disimulării, Traian Băsescu a îndurat zece ani calvarul de a nu fi el „cel mai bun”. Când însă a simțit că se poate, că este momentul, i-a băgat cuțitul în spate domnului Roman, desigur, democratic, prin vot. Și astfel, fostul informator al Securității comuniste a devenit Președinte al PD.

Era prima cruce care se punea pe viitorul PD, un partid frumos, care avusese până atunci un rol important în echilibrul puterii politice din România. Prima schimbare de regim politic din România în perioada postrevoluționară s-a făcut cu aportul substanțial al PD. Am avut un șoc moral și politic atunci când imediat după câștigarea alegerilor parlamentare alături de PNȚCD și PNL, formarea Guvernului Ciorbea și alegerea ca Președinte al României a domnului Emil Constantinescu, Traian Băsescu îi jignea fără scrupule pe unii lideri ai PNȚCD și PNL, care acum, prin voința și credința noastră, erau aliații noștri la guvernare. Era singurul din țară care învolbura apele politice, care jignea în dreapta și stânga. El, informatorul Securității comuniste.

Dar, în antiteză cu acțiunile și comportamentul turnătorului Petrov, vreau să mă refer, pe scurt, la atmosfera existentă în Coaliția politică din județul Ialomița. În acei ani, prefectul județului era domnul Ilie Virgil, membru PNȚCD. Am avut și am o apreciere deosebită pentru caracterul acestui om și pentru imparțialitatea de care a dat dovadă în cadrul coaliției județene. PD-ul deținea atunci poziții importante în conducerea administrativă și politică a județului Ialomița. Doamna Maria Petre și domnul Constantin Negoiță erau vicepreședinți ai Consiliului Județean Ialomița. Profesioniști desăvârșiți și oameni de o mare calitate morală, au colaborat loial și eficient cu prefectul Ilie Virgil. Arhitectul Ioan Vede, cu merite mari în dezvoltarea urbanistică și arhitecturală a județului, s-a dovedit a fi, ca director și secretar general în Prefectură, foarte corect, loial și eificient în rezolvarea problemelor pe care le-a gestionat timp de patru ani. Domnul prefect Ilie Virgil a mers personal cu mine la Ministerul Culturii pentru a susține candidatura domnului George Stoian la conducerea Inspectoratului pentru Cultură din județul Ialomița. Domnul Stoian, reputat jurnalist și om de cultură, a avut realizări și acțiuni foarte interesante, care ieșeau din tiparul de conducere printr-o prezență gomoasă și eventual o scurtă cuvântare la evenimente culturale gândite, organizate și muncite de excelenți profesioniști, de ieri și de azi, ai Centrului Cultural Slobozia.

(va urma)

Constantin POPA


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved