Alte patru UAT-uri au semnate contracte de finanțare nerambursabilă cu ADI Ialomița

De la înființare și până acum au fost peste 90 de proiecte depuse și peste 50 finanțate, iar asta este o dovadă a seriozității echipei de la Asociația de Dezvoltare. Este o soluție pe care am abordat-o în urmă cu trei ani pentru a veni în sprijinul autorităților publice locale deoarece, conform legii, banii de la bugetul de stat vin către UAT-uri prin legea bugetului și ajung ca sume de echilibrare. Aceasta ar fi prima variantă. Cealaltă variantă pe care am abordat-o noi este aceea de a intra în parteneriat cu UAT-urile și pe baza Ghidului solicitantului aprobat de Adunarea Generală a Asociației din care fac parte primarii să putem finanța aceste proiecte (…) Finanțarea prin Asociație este cea mai simplă din sistem. Nu există altă variantă, tocmai de aceea nu a fost posibilă treizeci de ani. Este o greșeală că atâta timp această varinată nu a fost abordată”, a explicat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Modernizare și eficientizare iluminat public, la Grindu

Proiectul prevede reabilitarea sistemului de iluminat public stradal prin înlocuirea a 400 de lămpi cu unele cu tehnologie LED. Beneficiarii direcți sunt cei 1.982 locuitori ai comunei Grindu.

Valorea totală a proiectului este de 519.435 lei din care 200 mii lei finanțare nerambursabilă în cadrul PJDL și 319.435 lei finanțare suportată din bugetul local al UAT Grindu.

Durata de implementare a proiectului este de 13 luni.

Teren de sport multifuncțional, la Reviga

Primarul localității a depus proiectul pentru construirea unui teren de sport multifuncțional, în satul Rovine, comuna Reviga, cu o suprafață de 987 metri pătrați și o suprafață de 164 mp alei și trotuare

Grupul țintă este format din 1.200 de copii și tineri din localitate.

Valoarea proiectului este de 356.473 lei din care 200 mii lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, iar diferența din bugetul local al comunei.

Lămpi cu LED la Moldoveni și Maia

Lucrări de reabilitare rețea de iluminat public în comuna Moldoveni…se vor monta 260 de corpuri de iluminat moderne. Beneficiarii direcți vor fi cei peste o mie de locuitori ai comunei.

247.044 lei din care 192.000 finanțare prin PJDL și 55.044 lei din surse proprii.

În ceea ce privește localitatea Maia, cei 1.640 de locuitori ai comunei vor beneficia și ei de un sistem de iluminat public modern, 450 de lămpi de tehnologie LED urmând a le lua locul celor vechi și ineficiente.

Valoarea totală a proiectului este de 351.198, 75 lei din care 200 mii lei sunt finanțați prin PJDL, iar 151.198,75 lei din bugetul propiu al UAT Maia.

Durata de execuție a proiectului este de 5 luni la Maia și 3 luni la Moldoveni.

Valorea proiectelor semnate cu cele patru UAT-uri este de 1.474.150,75 lei, din care contribuția primăriilor este de 682.150,75 este de 792 mii lei. Investițiile realizate duc la creșterea calității vieții cetățenilor din localitățile beneficiare și nu numai.

Anul acesta a fost depășit bugetul de 5 milioane de lei alocat de la CJI, însă, deși ne-am fi dorit să putem suplimenta acest buget, anul 2020 a adus o reducere a acestuia cu 600 de miliarde lei, ceea ce a făcut imposibilă suplimentarea acestui Program Județean, care are rolul de a crește calitatea vieții locuitorilor. Ne dorim ca și în localitățile noastre să existe aceleași condiții ca și în marele urban”, a conchis Victor Moraru.

În ceea ce privește cadrul financiar multianual 2020-2027, în acest moment reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară sunt cu ochii de fondurile europene pentru a le contracta în vederea majorării „capitalului investițional”.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved