Alin Sorin Sandu, primarul „de AUR” și planurile sale pentru Amara

 

* <<Nu vând iluzii oamenilor! În campanie nu le-am promis decât că îmi voi face datoria de primar, că voi avea grijă ca totul să fie transparent și că voi avea grijă să se facă treabă!>>

După cum știți deja, orașul-stațiune Amara are un primar nou, care a fost ales pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). O surpriză pentru toată lumea! Dar nu acesta este subiectul. Alin Sorin Sandu a câștigat încrederea electoratului pentru că nu a vândut iluzii, după cum însuși ne-a declarat, spunându-le oamenilor doar că-și va face datoria de primar și că va fi transparent în ceea ce va face.

Deși nu are deocamdată o listă de proiecte, edilul orașului stațiune balneoclimaterică are…zvâc, are și ambiții. Vine dintr-un mediu total diferit. A colindat lumea în lung și în lat pe mare, fiind „marinar” de profesie, mai exact șef mecanic, funcția fiind apropiată celei de comandant de navă care asigură managementul pe un vas. Administrația este un domeniu nou pentru domnia sa, dar asta nu îl sperie și spune că va face tot ce stă în puterea și priceperea sa pentru binele locuitorilor orașului Amara.

A fost pietruit deja un cartier întreg

Alin Sorin Sandu este în funcție de doar câteva luni și spune că în acest timp relativ scurt a reușit să pietruiască un cartier întreg, cu banii găsiți în buget pentru lucrare, și nu a spus nimănui înainte, pentru că nu a vrut să se laude. Era firesc să facă asta pentru cei care l-au creditat cu încredere.

Eu am găsit bani în buget și am pietruit! (…)Nu știu dacă ați văzut, dar s-a pietruit un cartier întreg fără să știe nimeni. S-au trezit cu mașinile de piatră pe străzi fără să le fi spus înainte. Lucrarea s-a realizat cu banii care erau prinși în buget cu această destinație și nu înțeleg de ce fosta administrație nu a făcut pietruirea în vară?! Ar fi câștigat un electorat mare!”, a declarat primarul Sandu.

În ceea ce privește asfaltarea celor 20 de străzi pentru care există deja un proiect al fostei administrații, este ceva mai sceptic. Din bugetul local nici nu se pune problema să poată realiza lucrarea, pentru că nu sunt fonduri, dar are speranțe la Compania Națională de Investiții, unde proiectul este depus, iar acum se află pe lista sinteză.

Din cauză că nu avem bani în buget, nu mă pot apuca să și asfaltez! Dacă mă ajută Dumnezeu, voi avea și proiecte și banii, pentru că aceasta este cea mai mare speranță acum! Avem un proiect mare al fostei administrații, pentru asfaltarea a 20 de străzi, pentru care s-au întocmit documentele pe CNI, suntem pe lista sinteză, și sperăm să primim finanțarea ca să ne apucăm de treabă anul acesta”, a declarat Alin Sorin Sandu, primarul orașului Amara. Dacă nu o să primească banii, spune că nu o să asfalteze, urmând să identifice altă linie de finanțare.

Grădina de vară din Amara, un subiect controversat

Deși nu este primar decât de câteva luni, Alin Sorin Sandu a încercat să se pună la punct cu proiectele aflate în derulare. Grădina de vară este unul dintre ele. Un proiect controversat de altfel, despre care s-a tot scris de-a lungul timpului. Din declarațiile făcute pe acest subiect nu s-a arătat prea încrezător că proiectul va fi finalizat la timp, cel puțin nu etapa în care se află, deși termenul de încheiere a lucrărilor este abia peste doi ani. Mai spune că va aplica penalități conform contractului în cazul în care constructorul întârzie lucrarea. „Am cerut un raport privind proiectul. Pe 17 noiembrie erau făcute plătiți undeva până în 40 la sută, ceea ce înseamnă că nici stadiul nu era unul avansat. Este o cifră departe de ceea ce s-a spus în campania electorală, când se anunța că lucrarea se află undeva la 90 la sută finalizată. Nu! (…) Este un proiect european, cu cofinanțare 2 la sută din bugetul local, o sumă deloc mică (…) Următoarea etapă este baza pentru scaune. Constructorul trebuie să înceapă la amfiteatru, dar acum sunt sistate lucrările în baza unei cereri depuse de acesta (…) În principiu, în mod normal, după aprecierile noastre, dacă se apucă de treabă, constructorul va termina în câteva luni. Greul a trecut. Lucrările mari și de durată au fost realizate. Desigur, 40 la sută din ce mai este de făcut nu este mult, dar se pot face într-un timp relativ mai scurt. Mai avem timp pentru finalizarea în întregime a proiectului, mai sunt doi ani (…) Ideea este că vor intra pe penalități dacă se întârzie. Deja au fost anunțați. Aceasta este procedura, iar noi le vom aplica. Constructorul va suporta penalitățile conform contractului, dar eu cred că este imposibil să se încadreze contractual (…)”, a răspuns, „tăios”, edilul.

Planuri de viitor

N-am vrut să spunem că Alin Sorin Sandu este primarul fără proiecte, motiv pentru care am insistat să ne creioneze câteva dintre planurile sale de viitor pentru Amara. Așa am aflat că-și dorește foarte mult să facă o igienziare a orașului, o extindere a cimitirului și să înființeze o platformă ecologică de gunoi. Mai mult decât atât, pentru sprijinirea micilor producători intenționează să amenajeze puncte de desfacere a produselor, prevăzute cu căsuțe, pe modelul celor de la Slobozia, unde micii producătorii locali să-și poată expune și valorifica produsele.

La priferia localității sunt foarte multe gunoaie. S-au aruncat gunoaie în vii, în canalele de irigații și aceastea au fost o problemă destul de mare. S-a acționat în spatele cimitirului unde nimeni nu a intervenit timp de 20 de ani. Acum este igienizată zona și vom vedea ce vom face și cu mormanele de pământ de acolo. Și cetățenii sunt de vină, pentru că au aruncat gunoaiele în spatele cimitirului, pentru că le-a fost mai ușor (…) Eu cred că se va păstra curățenia, pentru că este vorba de educație și de bunul simț al oamenilor, altfel vom aplica și sancțiuni (…) Ne dorim și o extindere a cimitirului, dar mai sunt niște schimburi de terenuri de făcut pentru acest plan (…) Înființarea unei platforme ecologice de gunoi este un alt proiect pe care ne gândim să-l implementăm, deși tentative ale fostelor administrații au mai fost. Ne gândim și la amenajarea unor piețe, dar nu în puncte fixe, prevăzute cu căsuțe dotate cu cele necesare, astfel încât producătorii locali să nu mai stea pe marginea drumului, să fie în siguranță și la adăpost”, ne-a explicat edilul.

Entuziasm și nemulțumiri

Două proiecte majore pentru Amara vizează modernizarea celor două plaje, „Zorilor” și „Perla”, proiecte europene care ar scoate stațiunea din conul de umbră în care a intrat și ar readuce-o în prim planul național. Edilul urbei spune că finalizarea acestor obiective presupune o ridicare a nivelului stațiunii, mai mare decât se așteaptă cineva care nu a văzut planurile. Ar trebui să fie niște plaje la nivel european, cu infrastructură, cu utilități, cu o calitate a serviciilor superioară. Demersurile au fost demarate cu mult timp înainte de venirea sa în fruntea administrației locale și s-au accelerat pe vremea fostei administrații conduse de primarul Ion Măiță. Nu are doar cuvinte de laudă la adresa acestor proiecte, Alin Sandu fiind dezamăgit că prin proiect nu se poate interveni asupra unor „puncte” care vor rămâne pentru a marca, probabil, perioada de tranziție a plajelor.

(…) Înainte să ajung la Primărie se semnase contractul pentru plaja „Perla”, eu am semnat pentru plaja „Zorilor”. Nu am niciun merit pentru semnarea acestor contracte care au fost gândite înainte, cu plusuri și minusuri, pentru că există și minusuri. De exemplu, la Plaja „Zorilor” gardul care desparte zona pentru nudiști nu a fost prinsă în renovare. Vom avea un proiect frumos, cu o plajă extraordinară, cu amenajări deosebite, în interiorul căreia va rămâne acel gard din plăci strâmbe și deloc estetic. Prin proiect nu se poate interveni. Mai este o problemă cu toaleta de la nudiști, care nu aparține de UAT Amara, deci nici acolo nu se poate face nimic. Apoi, mai este o clădire care va rămâne în mijlocul obiectivului, pentru care nu se va face nimic. Va rămâne așa cum este pentru a marca, probabil, perioada de tranziție”, a subliniat edilul orașului Amara.

Ar mai fi fost multe de spus, multe de discutat, dar avem patru ani înainte și i-am promis lui Alin Sorin Sandu că vom reveni, iar domnia sa ne-a promis, în treacăt fiind vorba, că ne va primi. Sperăm să nu se răzgândească!

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved