Alexandru Potor către Dragoș Soare: S-au pierdut deja 2 ani. Acești ani rămân pierduți

Au trecut doi ani de la constituirea Consiliului Local Slobozia, consiliu în care majoritatea este formată din coaliția PSD – PNL. Doi ani în care lucrurile au mers șnur, cam toate proiectele de hotărâri înaintate aprobării consilierilor locali de către primarul Dragoș Soare fiind aprobate, firesc, după consultări prealabile ale coaliției majoritare. Iată că acum, în august 2022, au apărut primele disensiuni, Alexandru Potor, consilier local PSD, ieșind în spațiul public cu o poziție contrară, pornind de la o hotărâre privind asfaltarea unor străzi din Slobozia Nouă și Bora. Publicăm integral această scrisoare publică a consilierului Alexandru Potor, care poate că-l va irita pe primarul Dragoș Soare, cu toate că nu sunt motive, pentru că, nu-i așa, printre cei care i-au trimis pe cei doi în consiliul local sunt și alegătorii din Slobozia Nouă și Bora, alegători cărora imediat după instalarea sa primarul a promis slobozenilor transparență totală din partea administrației, ca să nu mai vorbim de acea agresivă campanie din primele două luni de mandat când promitea o permanentă consultare cu cetățenii orașului.

Toate strazile din cartierele Slobozia Noua si Bora trebuie asfaltate. Ne aflam la jumatatea mandatului 2020 – 2024 si dupa 2 ani Primaria Slobozia nu a reusit sa depaseasca stadiul de Nota Conceptuala si Tema de Proiectare pentru asfaltarea acestor strazi. In 14 februarie 2022 am votat in cadrul Consiliului Local Slobozia Hotarea nr. 50 pentru Nota Conceptuala si Tema de Proiectare pentru obiectivul de investitii “Extindere si reabilitare strazi in Municipiul Slobozia – Slobozia Noua. Modernizare strazi si drumuri de interes local”.
Prin acest proiect Consiliul Local aproba inceperea procedurilor pentru asfaltarea a 13 strazi din Slobozia Noua si insarcina aparatul administrativ al Primariei Slobozia in vederea aducerii la indeplinire: Vlad Tepes – 1200 metri liniari; Traian Vuia – 1200 metri liniari; Marginei – 340 metri liniari; Marului – 1400 metri liniari; Iezerului – 700 metri liniari; Ion Creanga – 150 metri liniari; Unirii – 200 metri liniari; Liliacului – 700 metri liniari; C-tin Dobrogeanu Gherea – 700 metri liniari; Aurel Vlaicu – 200 metri liniari; Scolii – 200 metri liniari; Cimitirului – 300 metri liniari; Prunului – 140 metri liniari.
În 28 Iulie 2022 a fost prezentat in cadrul Comisiei de Urbanism, pe care o prezidez de alfel, un Proiect de Hotarare inregistrat sub numarul 78221 din 27 iulie 2022 prin care initiatorul Primarul Municipiului Slobozia propunea modificarea Hotararii de Consiliu Local nr. 50 din 14 Februarie 2022. ‼️Acest nou Proiect de Hotarare presupune eliminarea a 9 strazi din Slobozia Noua din totalul celor 13 cate fusesera aprobate in februarie pentru asfaltare. Conform acestei noi propuneri ramaneau doar 4 strazi – C.D. Gherea, Liliacului, Marului si Marginii.


Motivatia principala consemnata este faptul ca exista inca retele de utilitati care nu au fost finalizate si din acest motiv exista riscul deteriorarii stratului de asfalt nou turnat.
Acest proiect de hotarare nu este benefic din urmatoarele motive:
* avem hotararea Consiliului Local nr. 50 din 14 Februarie anul curent care stabilea nota conceptuala si tema de proiectare inclusiv pentru cele 4 strazi care faceau obiectul ultimei propuneri;
* argumentul ca nu sunt finalizate utilitatile nu este valid. Prin aceste hotarari ne aflam intr-o faza absolut incipienta a proiectului de asfaltare. Asa cum rezulta din prevederile Hotararii de Guvern 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii finantate din fonduri publice orice proiect trebuie sa treaca prin urmatoarele stadii: nota conceptuala, tema de proiectare, studiu de pre-fezabilitate (dupa caz), studiu de fezabilitate sau documentatie de avizare a lucrarilor de interventii, apoi proiectul pentru autorizarea/desfiintarea executarii lucrarilor si in final proiectul tehnic de executie. Dupa incheierea acestor etpe se poate proceda la desfasurarea licitatiei publice pentru executarea lucrarilor. Licitatiile pot fi la randul lor contestate si intarziate din diferite motive.
Nu avem nici un motiv pentru care sa nu implinim toate masurile birocratice care cheltuie foarte mult timp inaintea asfaltarii efective a tuturor strazilor;

Nu imi explic de ce au fost necesare 5 luni pierdute din februarie pana acum pentru ca Primaria Slobozia sa vina cu o noua propunere care ne intoarce la faza primordiala de Nota Conceptuala si Tema de Proiectare pentru strazile din Slobozia Noua. In ritmul acesta finalizarea documentatiilor, achizitiile, autorizatiile si implementarea efectiva vor dura ani de zile.
Pana acum grupul Consilierilor PSD a raspuns favorabil si a votat proiecte, solicitari si propuneri facute in cadrul Consiliului Local de catre Primarul Sloboziei. Consider deci ca am acordat o sustinere onesta in interesul comunitatii.

Fac un apel public ca Primarul Sloboziei Domnul Dragos Soare sa puna in aplicare prevederile Hotararii Consiliului Local din 14.02.2022 si sa urgenteze asfaltarea tuturor strazilor din Cartierele Slobozia Noua si Bora.
Ezitarile administratiei ar putea sa impinga asfaltarea în Slobozia Noua si Bora pana dincolo de anul 2024. Ori eu nu cred ca cineva s-a prezentat in fata alegatorilor in 2020 spunand ca va face asfaltarea peste 4 ani sau ca nu are capacitatea sa faca aceste demersuri din prima zi de mandat. S-au pierdut deja 2 ani. Acesti ani raman pierduti.”

Alexandru POTOR

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved