Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița: „Fac un apel către DSP Ialomița să testeze populația preventiv, pentru a putea stăpâni pandemia”

 

În cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Alexandru Potor, administratorul public al județului, a făcut un apel public către Direcția de Sănătate Publică Ialomița căreia ia cerut să demareze procedura de testare preventivă a ialomițenilor pentru a putea „stăpâni pandemia” cauzată de virusul SARS-Cov-2. Acesta a mai spus că situația în Ialomița este aproape dramatică, județul fiind campion negativ la realizarea de teste pentru depistarea virusului.

Avem nevoie de o politică publică de prevenție a epidemiei SARS-CoV-2. Nu putem să lăsăm ca spitalele să fie singura linie de apărare în bătălia aceasta cu virusului COVID-19. Ialomița este campionul negativ la realizarea de teste pentru depistarea virusului. Nu mă refer la testele care se fac în mod obligatoriu celor care se prezintă cu simptome, ci la testele care ar trebui să fie făcute preventiv, pentru a ne asigura că un număr cât mai mare dintre cetățenii care sunt infectați sunt purtători asimptomatici nu ajung în comunitate. Facem un apel către DSP Ialomița, pentru că nu se fac aceste teste preventiv. Spitalul Județean de Uurgență Slobozia nu are în obiectul de activitatea realizarea acestor politici publice, nici dacă și-ar dori nu ar putea face acest lucru.

Prin urmare, acest element esențial de stăpânire a pandemiei se află în mâinile DSP. Dacă instituția face foarte puține astfel de teste este de așteptat ca o presiune mare să vină asupra Spitalului Județean și, prin urmare, ajungem la incidente, la situații în care depășim limita maxim admisibilă a încărcării cu pacieți, precum și la situații dificile și tragice așa cum au fost la Piatra Neamț”, a declarat Alexandru Potor.

Reprezentanții Consiliului Județean și-au arătat deschiderea și disponibilitatea pentru a susține financiar solicitările Spitalului, astfel încât să existe dotare cu senzori pentru nivel crescut de oxigen, senzori de fum în sălile ATI, dar și în celelalte secții, pentru că în momentul de față aceste echipamente nu există. Disponibilitate există și pentru a finanța la nivelul SJU, în urma unei reevaluări profesioniste, reparația sau înlocuirea circuitelor electrice.

Evaluăm posibilitatea de a investi în viitor într-un grup electrogen care să fie suficient de puternic, pentru că și aici sunt ceva probleme. Actuala instalație nu suportă întreaga capacitate electrică a unității medicale. În urma unor evaluări pe care managerul Spitalului o va face, împreună cu specialiști, CJI v-a aloca fondurile necesare de maximă urgență în așa fel încât, dacă se descoperă deficiențe imediate, să putem interveni și, bineînțeles, pe termen, vom finaliza proiectele care privesc unitatea, așa cum au fost făcute până în acest moment”, a conchis administratorul public.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved