Nu mai este loc de amatorism când oamenii ard în spitale
Dreapta ne-a obișnuit, încă de anul trecut, de când se chinuia tot în mod ilegitim să mimeze că guvernează în interesul tuturor românilor, și nu strict al clientelei sale, să nu se supună rigorilor și urmărilor pe care o moțiune simplă le impune (…)
Reprezentanții dreptei nu vor să audă vocea românilor pe care noi o facem auzită în Parlament, ci ei consideră că dacă opoziția face uz de aceste mijloace democratice de taxare a gravelor probleme cu care noi, toți ceilalți, ne confruntăm, de fapt le atacăm miniștrii și îi jignim. O astfel de logică sfidează nu doar raționalul, ci și parlamentarismul democratic. Dar pentru PNL-USR-PLUS și UDMR nu ar fi vreo premieră. Mă văd obligat să vă reamintesc că, în plină pandemie, vara trecută, spre finalul legislaturii anterioare, PSD a trecut, prin Parlament, mai multe moțiuni simple, adresate împotriva unor miniștri ai fostului Cabinet Orban, printre care Violeta Alexandru, la acea vreme la Muncă, Monica Anisie, fosta șefă a Educației, Marcel Vela, fostul titular de la Interne, Adrian Oros, fostul și actualul șef al Agriculturii, sau Florin Cîţu, pe vremea aceea responsabilul cu Finanțele, în special cu împrumuturile istorice, ca să fiu și mai concret (…)
Nu mai este loc de amatorism când oamenii ard în spitale, li se refuză accesul la diverse tratamente, iar vaccinarea a preluat din valențele Fetei Morgana. Demersul nostru pentru îndepărtarea din funcție a lui Vlad Voiculescu, la fel ca și viitoarele moțiuni simple sau de cenzură nu sunt făcute, citez- ”ca să ne aflăm în treabă”, după cum încearcă să păcălească opinia publică unii dintre liderii dreptei, ci pentru că avem dreptul și nevoia de profesioniști care să poată gestiona cu adevărat haosul decizional de la nivel guvernamental în care ați aruncat România, începând din noiembrie 2019, când ați acces la guvernare! Nu putem sta cu mâinile în sân și vă garantăm că nu o vom face niciodată în fața dublului limbaj pe care îl folosiți pentru Bruxelles, apoi pentru București. Una le spuneți acolo oficialilor europenei și alta faceți aici! La Bruxelles, ați prezentat un buget cu tăieri semnificative pe zona de sănătate şi educaţie, iar aici, ne spuneți exact contrariu deşi bugetul certifică tăierile. Trebuie să vă opriți!
Ștefan Mușoiu, deputat PSD (declarație politică)
Bolnavii nimănui
De ani de zile țara noastră se află în topul mondial în ceea ce privește consumul de alcool. Cu toate acestea, suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu are un centru public de dezalcoolizare. O greșeală enormă, care duce la costuri enorme pentru tratarea bolilor provocate de consumul de alcool și la nesfârșite drame în familiile acestor bolnavi, multe încheiate tragic. Statisticile cu privire la consumul excesiv de alcool sunt înfiorătoare: peste 2 milioane de români consumă alcool peste măsură, iar un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății a relevat faptul că 70% din cazurile de violență domestică și aproape o jumătate din totalul omorurilor sunt cauzate de consumul de alcool. Din punct de vedere financiar, România pierde anual două milioane de euro din cauza problemelor cauzate de dependența de alcool. Datele din 2018 relevau faptul că aproape 40% din paturile de spital erau ocupate de bolnavi tratați de afecțiuni cauzate de băutură – probleme hepatice, neurologice, diabet, ciroze etc. Și, cu toate acestea, țara noastră este singura din Uniunea Europeană care nu are o clinică de dezalcoolizare. Nici măcar la nivel privat. Practic, nici dacă vor, cei peste 2 milioane de alcoolici nu au efectiv unde să se trateze…
În cazul în care un alcoolic sau familia acestuia solicită ajutor medical, pacientul este tratat în secțiile de urgență și apoi eventual internat în secțiile de psihiatrie ale spitalelor publice, unde este cazat în saloane în care sunt pacienți cu diferite afecțiuni mentale. Un lucru total greșit, care pune în pericol siguranța și viața tuturor pacienților. Nu există personal pregătit special pentru tratarea alcoolismului, nu există protocoale clare de tratament, iar medicii dau neputincioși din umeri. Odată pus pe picioare din punct de vedere fizic, pacientul alcoolic este trimis acasă, fără ca cineva să îl mai monitorizeze sau să îi ofere terapia psihologică atât de necesară. Rezultatul este lesne de anticipat: pacientul are o recădere și ajunge din nou în secția de psihiatrie a spitalului public din care a plecat… Iar tragedia este și mai mare dacă ne gândim la faptul că, potrivit studiilor, fiecare alcoolic afectează, prin comportamentul său, un număr de 7 persoane – partener de viață, copii, părinți, rude, prieteni, colegi. Da, alcoolicii sunt priviți ca paria societății, dar ca să își poată reveni au nevoie de sprijin. Și primul lucru pe care statul îi poate face pentru ei este să le ofere măcar un spital în care să își poată trata această cruntă dependență.
Rodica-Luminița Barcari, deputat PNL (declarație politică)
De ce tărăgănați acordarea despăgubirilor pentru agricultorii afectați de seceta din primăvara lui 2020
Domnule ministru,
Majoritatea fermierilor sunt supărați că amânați sine die plata sub formă de ajutor de stat pentru culturile afectate de seceta pedologică din primăvara anului trecut, invocând faptul că nu puteți face plățile până când Comisia Europeană nu vă dă acceptul. Agricultorii sunt convinși că pur și simplu îi duceți cu vorba, iar suspiciunile lor s-ar putea susține nu doar pe lipsa de bunăvoință a cabinetului din care faceți parte, dar și pe incerta sa bonitate în această speță, având în vedere că aceste despăgubiri nu sunt precizate clar în proiectul de buget pe 2021. De asemenea, amânarea plății despăgubirilor pentru cele 1,2 milioane de hectare de culturi de primăvară, compromise anul trecut, duce la „imposibilitatea fermierilor de ași achita furnizorii de inputuri, salariații și taxele către bugetul de stat. Mai mult, acordarea finanțării abia în luna aprilie a acestui an a condus deja la imposibilitatea cultivării producției din această primăvară. Vă rog să-mi precizați ce garanții reale le oferiți fermierilor în privința acordării sprijinului financiar de la bugetul de stat și dacă, pe viitor, veți mai recurge la astfel de strategii de amânare a plăților care pur și simplu s-au dovedit nu doar nocive, ci distructive pentru micile cooperative agricole.
Solicit răspuns scris.
Interpelare adresată ministrului agriculturii de Ștefan Mușoiu, deputat PSD
Ce fonduri sunt disponibile pentru finanțarea infrastructurii de energie curată?
Am citit declarația dumneavoastră cu privire la faptul că nu va fi finanțată infrastructura de gaze din cele 30 de miliarde pe care țara noastră le va primi de la Uniunea Europeană. Cred cu tărie că țara noastră are nevoie de creșterea producției de energie din resurse regenerabile precum biomasă, biogaz, geotermal, în prezent insuficient exploatate. Având în vedere aceste aspecte, vă rog să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:
- Va fi prelungit “Programul Operațional Infrastructura mare 2014-2020, axa prioritară 6: Promovarea energiei curate și a eficienței energetice”?
- Ce fonduri sunt disponibile pentru finanțarea infrastructurii de energie curată, care sunt axele finanțate și criteriile de eligibilitate?
Solicit răspuns în scris.
Interpelare adresată ministrului proiectelor europene de Luminița Barcari, deputat PNL