* Dialog cu Domnul Ionel Gae, președintele ALDE Ialomița
-
Domnule președinte, a trecut un an și ceva de la alegerile locale, a trecut un an de la alegerile parlamentare, știm rezultatele, haideți să facem câteva comentarii asupra rezultatelor obținute de ALDE Ialomița și, mai ales, să facem o radiografie la tot ce s-a întâmplat în cadrul organizației județene în toată această perioadă de timp.
-
Să încep cu lucrurile mai puțin bune pentru noi, cu alegerile din septembrie anul trecut, când fără o sută șaptezeci și ceva de voturi nu am putut intra în Consiliul Județean, unde știți că mai bine de patru ani am activat cu succes și chiar am participat ca o forță de echilibru între PSD și PNL, aprobând destule proiecte de dezvoltare a județului. Alături de colegii din Biroul Politic am făcut o analiză a rezultatelor obținute, birou pe care după aceea l-am și schimbat prin votul biroului național, introducând oamenii nou aleși, care au arătat că sunt interesați de ALDE, că vor să dezvolte ALDE, că sunt ambițioși și că, practic, au valoare în comunitățile lor. Cu această echipă am mers mai departe până la Congresul din aprilie.
-
După această analiză, nu ați ajuns la niște concluzii privind cauzele care au dus la aceste pierderi, ca să observați unde a fost vina mai mare: la centru sau la județ?
-
Ca să vorbim la nivel macro, este clar că la nivel central prin domnul Tăriceanu și ceilalți din jurul său am „reușit” să scădem în așa hal în sondaje și apoi în rezultate, munca noastră în teritoriu fiind astfel anihilată. Și totuși, găsind oameni noi, oameni tineri în comunitățile locale, în Ialomița am reușit să fim foarte aproape de a intra în Consiliul Județean. Adevărul este că și la nivel județean am avut organizații de la care așteptam mult și am obținut foarte puțin, în care rezultatele au fost departe de cele scontate. Mă refer în special la municipiile Fetești și Urziceni, organizații pe care prin Biroul Politic le-am dizolvat, am desemnat președinți interimari până identificăm oameni valoroși, care să conducă cele două organizații și să le reformeze din temelii. Așadar, căutăm oameni noi, oameni tineri, care au făcut sau nu au făcut politică, dar care doresc să se implice în viața social economică a comunităților din care provin. Dincolo de rezultatele dezastruoase din cele două organizații amintite, la nivel de județ am reușit să scoatem doi primari, la Ciulnița și la Gheorghe Lazăr, viceprimari la Manasia, Ciulnița și Gheorghe Lazăr, suntem în negocieri la Gura Ialomiței, unde cu doi consilieri arbitrăm alegerea noului viceprimar. De asemenea, avem consilieri la Ion Roată și la Manasia, la Maia, Mihail Kogălniceanu, Scânteia, Miloșești, iar la Țăndărei avem trei consilieri. La Țăndărei, dealtfel, eram pe punctul de a obține viceprimarul, dar prin negocierile celor două mari partide…
-
O alianță contra naturii am putea spune…
-
Da, numai că la Țăndărei este un consiliu mai pestriț, are și ecologiști, și de la Partidul Ialomițenilor, așa că avem, cu trei consilieri, un cuvânt de spus în luarea unor hotărâri.
-
La centru, ce mai este? Domnul Tăriceanu mai este în partid?
-
În 16-17 aprilie 2021 am avut Congresul Extraordinar ALDE, în care a fost aleasă noua conducere. Domnul Tăriceanu nu a mai candidat, dealtfel mulți dintre cei pe care-i cunoașteți nu au mai dorit funcții publice și implicare în activitatea partidului…
-
Nici Norica Nicolai?
-
Nici Norica (are și ceva probleme de sănătate), nici Varujan Vosganian, nici Daniel Chițoiu. Am considerat că este momentul să schimbăm ceva, să avem o schimbare majoră a partidului, noul ALDE, care să fie un partid de centru dreapta, un partid de echilibru, să încercăm să fim prezenți în cât mai multe comunități locale și, bineînțeles, cu dezideratul ca peste trei ani de zile să intrăm îm Parlamentul României, în Parlamentul European, să avem o reprezentare numeroasă la nivel de județe și la nivel local. Eu spun că suntem pe drumul bun. Suntem la curent cu tot ce se întâmplă în țară, avem un Consiliu Național compus din departamente pe toate zonele care ar compune guvernul României, specialiști care să participe la luarea unor decizii în așa fel încât să venim cu niște propuneri coerente din opoziție, să putem trage un semnal de alarmă când lucrurile nu merg bine, cum se întâmplă acum cu Guvernul Câțu. Revenind la noua conducere, precizez că actualul președinte, ales cu majoritate de voturi, este domnul Daniel Munteanu, fost președinte ALDE Vaslui, inclusiv eu am fost cooptat în conducerea Biroului Politic Național, fiind ales vicepreședinte regional, pe zona Sud-Muntenia. Fiecare vicepreședinte regional are alături un secretar general, eu îl am pe domnul Viorel Dosaru, președintele organizației ALDE Prahova. Am avut deja contact cu toate cele șapte județe componente ale Regiunii Sud Muntenia, iar pe 27 august avem la Ploiești o reuniune pe comunicare, va veni și domnul președinte Olteanu, vom avea și Biroul Politic Județean Prahova. E prima întâlnire cu colegii mei în calitate de vicepreședinte regional. Suntem prezenți în online, încercăm și în presa scrisă, ca partid în afara Parlamentului fiind mai greu pe tv. Vom ieși cu comunicate de presă, cu intervenții pe anumite probleme reale, ca de exemplu ce se întâmplă cu inflația, cu datoria publică, cu acele împrumuturi imense pe care Guvernul le face dar nu le simțim în dezvoltarea economiei, creșterea aberantă a prețurilor în toate zonele, faptul că se spune că avem o creștere economică dar ea nu se vede, că nu avem o predictibilitate pe zona medicală în ceea ce privește vaccinarea. Toate sunt o mare nebuloasă. Avem o Constituție, care trebuie respectată începând de la președinte și prim ministru. Ca să nu mai zic de scandalul în care este implicat Florin Câțu în orice țară normală demisia era pe masa președintelui…
-
Pe foarte mulți români mai puțin îi interesează acest scandal, că a fost Câțu prins beat la volan în USA. Deranjantă este prestația sa în fruntea guvernului și a oamenilor săi în guvern.
-
O prestație execrabilă, este lupta politică pentru a-și alege noul președinte al PNL și în loc să guverneze de patru luni se ceartă, în același timp și cei de la USR-PLUS fiind împărțiți și divizați…
-
Câți bani publici s-au dus și se duc încă pe aceste lupte interne din PNL și din USR-PLUS?
-
O să vedeți în curând, la rectificarea care urmează, câți bani se duc pentru recompensarea celor care vor vota cu Florin Câțu, pentru că acești bani sunt la îndemâna lui. Ei nici măcar nu concep că ne apropiem de iarnă, că sunt foarte mulți români la limita sărăciei, oameni care nu au bani de încălzire, de lemne, să-și plătească utilitățile, încep cursurile în școli și facultăți și sunt tineri fără resurse, care după ce li s-au tăiat anumite facilități nu-și pot acoperi cheltuielile. După această pandemie, niciun sprijin pentru firmele mici, care țin această țară în viață, implicit prin impozitele achitate către stat…
-
Și multinaționalele?
-
Am văzut, ele exportă profitul, deși exploatează mult mai multe resurse ale țării decât întreprinderile mici și mijlocii…
-
Le-am dat și gazul de sub mare cam de pomană americanilor…
-
Da, nu avem o politică coerentă nici la nivel extern, pentru a reprezenta cum se cuvine interesul țării și al cetățenilor ei.
Nicolae TACHE