„Albumul macedo-român 1880” și „Tricolorul în Istoria Românilor” lansate la Salonul Anual de Carte

Luni, 11 octombrie, la Sala Arcadia, în incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia, a avut loc lansarea următoarelor cărți: ”Albumul macedo-român 1880” (sub direcțiunea lui V.A. Urechea Bucureșci: Soceclu Sander &Teclu,1880 – ediție îngrijită de prof.univ.dr Adina Berciu-Drăghicescu) și ”Tricolorul în istoria românilor”, autori: Adina Berciu-Drăghicescu, Corneliu M.Andonie, Luminița Iordache. Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, face parte din programul Salonului Anual de Carte, ediția a XXX-a, și a avut ca invitat pe doamna prof.univ.dr Adina Berciu-Drăghicescu.

Volumul Albumul Macedo-Român 1880 se bucură de o a doua ediție, anastatică, îngrijită de doamna prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, autoare în egală măsură a postfeței, cu o prefață de conf. univ. dr. Ioan Cristescu – directorul Editurii Muzeului Literaturii Române. Lucrarea reprezintă o remarcabilă sinteză a scrierilor a nu mai puțin de 173 personalități care au răspuns cu repeziciune apelurilor lui V. A. Urechia. Este un studiu extrem de serios, publicat într-o formă accesibilă publicului larg de oameni de cultură, dar și specialiștilor. Forma grafică impecabilă, impusă de V. A. Urechia, respectată întru-totul de doamna prof. Adina Berciu-Drăghicescu, atrage și prin însoțirea textului de un mare număr de ilustrații, datorate unor artiști de seamă de la finele secolului al XIX-lea.

Despre cel de-al doilea volum lansat, invitata, doamna prof.univ.dr Adina Berciu-Drăghicescu, a mărturisit: „n istoria civilizației umane simbolurile au ocupat un loc deosebit, cu atât mai mult cele național-statale. Drapelul, ca simbolul, constituie, alături de stemă, sigiliu și imn, un însemn național de importanță deosebită, acela al identității unei națiuni. Drapelul este simbolul identității naționale, al existenței și al afirmării unui popor. El este, totodată, simbolul autorității și independenței statale. Este statul însuși. El sintetizează întreaga istorie a unei națiuni, este trecutul , prezentul și viitorul statului respectiv și își are rădăcinile/originile adânc înfipte în istoria poporului pe care îl reprezintă. Volumul pe care îl oferim reprezintă, de asemenea, un omagiu închinat activității , sacrificiului și contribuției românilor, pe front, în spatele lui, în plan politico-diplomatic, în orașe și în lumea satelor, prin societăți culturale, sanitare, la apărarea însemnelor naționale, la realizarea obiectivelor naționale- independența, România Mare, progresul țării- toate învăluite în faldurile dragi ale tricolorului. Lor le datorăm respectul nostru, lor le închinăm aceste rânduri(…).”

Mulțumim pentru prezență domnului Gabriel Mușat – viceprimarul orașului Slobozia și tuturor celor care au ales să participe la acest eveniment!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved