Proiectul de extindere a rețelei de gaze în Fetești are finanțare asigurată
Primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 3.854.583.847,09 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate la sfârșitul săptămânii trecute de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila.
Acestea fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM. ”Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale și, prin acest program, vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze”, a precizat ministrul dezvoltării.
Ministrul Cseke Attila a reamintit că, prin Programul ”Anghel Saligny”, sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz.
Printre cele 73 de proiecte aprobate, la poziția 38 se numără și proiectul „Extindere rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în cartierele Colonisti, Fetești-Oraș, Vlasca și Buliga din municipiul Fetești și înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comuna Stelnica, judetul Ialomita.”
Proiectul (singurul din județul Ialomița care se regăsește pe această listă), depus în parteneriat de Primăria municipiului Fetești și Primăria comunei Stelnica, are o valoare totală de 132.588.573 de lei.
“Suntem foarte bucuroși pentru că am reușit acest lucru pentru locuitorii municipiului Fetești și cei ai comunei Stelnica. Acum ne pregătim pentru semnarea contractului de finanțare, iar apoi să înceapă execuția, pentru că aducerea gazelor naturale în cartierele municipiului a reprezentat, încă de la început, o prioritate pentru administrația noastră”, a declarat Laurențiu Șonchereche, Primarul Municipiului Fetești.
Inițial, cum am mai spus, proiectul a fost depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru a fi finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Dezamăgirea feteștenilor și locuitorilor din Stelnica a fost mare când acesta nu s-a regăsit pe lista finală, aceeași dezamăgire au avut-o desigur și administrațiile locale din cele două localități, care depuseseră eforturi umane și financiare consistente pentru întocmirea documentațiilor. Atâta doar că primarul Laurențiu Șoncherete nu a intrat în disperare, ci a căutat alte oportunități de finanțare și imediat ce acestea s-au ivit a depus printre primii proiectul la Ministerul Dezvolatării pentru a fi finanțat prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Și iată că insistența se răsplătește, fiind luare aminte și pentru alte administrații locale din Ialomița care au întocmit documentații pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz.
A fost depusă cerere de finanțare pentru renovarea energetică la paisprezece blocuri din Fetești
Primăria Municipiului Fetești a reușit să depună luni, 30 mai, conform condițiilor impuse, cererile de finanțare care vizează renovarea energetică a 14 blocuri de locuințe prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta este a treia depunere de proiecte PNRR pe parcursul lunii anterioare, după cele de pe 16 respectiv 6 mai, în urma cărora Feteștiul are posibilitatea să obțină 13,5 milioane de euro nerambursabili.
Proiectul depus vizează renovarea energetică a blocurilor de locuințe nr. 7, 8, 9,10, 12PP, 16PP, Ansamblul 44, Ansamblul 56, C2PP, C4, U1, U2, U3 și bloc Tronson A1/A2/A3. Au fost selectate blocurile care au stat cel mai bine cu documentația la acest moment. Pentru blocurile care nu au intrat în această etapă de evaluare se vor depune documentațiile în cea de-a doua etapă, care se va deschide la toamnă. Potrivit legislației, în acest proiect intră doar blocurile de locuințe care fac parte dintr-o asociație de locatari legal constituită la momentul depunerii documentelor.
Proiectul depus la data de 6 mai cuprinde reabilitarea energetică a clădirilor publice în care funcționează: dispensarul TBC, Biblioteca “Ion Vlad”și Muzeul Municipal “Anghel Saligny”, Centrul Social ”Lucia”, precum și corpul B al Școlii Gimnaziale “Mihai Viteazul”, corpul C al Liceului Tehnologic “Anghel Saligny”, sediul administrativ și anexele Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat (DADPP).
În urma proiectului depus pe data de 16 mai, Feteștiul urmează să dispună de sisteme de supraveghere video și dotările necesare pentru un centru de monitorizare, de un panou informativ pentru persoanele cu dizabilități, de mobilier urban de tip SMART (care permite încărcarea telefoanelor mobile și conectarea la internet) și de două autobuze electrice care vor circula pe ruta Fetești – Stelnica și retur.
“Ne bucurăm pentru că am reușit să depunem aceste proiecte în timp util. Pentru că știți cum este, dacă nu participi nu poți să câștigi! Vreau să garantez populației faptul că vom încerca să accesăm orice proiect care aduce plus valoare municipiului Fetești și îmbunătățește viața de zi cu zi a cetățenilor.”, a declarat Laurențiu Șonchereche, primarul municipiului Fetești.