Adrian Vasile este de patru ani primar al comunei Andrășești, iar obiectivul său major, ca ales al comunității, a fost identificarea de soluții pentru problemele cu care se confruntă cetățenii, prin implicarea directă și promptă în rezolvarea acestora, pentru dezvoltarea edilitară. A reușit să facă foarte multe într-un timp relativ scurt, dar, desigur, nu și-a încheiat misiunea. „Comunitățile rurale sunt pentru oameni, de toate felurile, cu diverse nevoi și interese. A schimba în bine un lucru are mai multă valoare decât a încerca să explici de ce alte lucruri nu sunt așa cum ar trebui să fie. Datoria primarului este aceea ca tot ce întreprinde să fie în beneficiul întregii comunități”, ne-a declarat acesta.
O scurtă radiografie privind administrarea comunei în ultimii patru ani, într-un scurt interviu cu primarul Adrian Vasile.
-
Patru ani de mandat, primul în cazul dvs. A fost greu, a fost ușor?
-
La început a fost greu, pentru că veneam din privat la administrarea unei comune. A fost ca atunci când faci primii pași în viață. Ușor, ușor am dezlegat tainele administrației locale și rezultatele au început să apară. Administraţia nu este floare la ureche, dar asta nu înseamnă că mă plâng, că e greu. Este o chestiune căreia trebuie să-i acorzi importanţă zi de zi. Iar lucrurile care se fac într-o comunitate, pe care eu o consider o familie mai mare, trebuie prioritizate şi cronologizate în funcţie de mai multe criterii. Vreau să vă spun că în toți acești ani gândurile mi s-au îndreptat spre siguranța concetățenilor, sub toate aspectele acesteia. Am început cu pași mici, pentru că eram copilul care învăța să meargă, dar care era și este foarte ambițios pentru bunăstarea locuitorilor. În 2016, la mai puțin de trei luni de mandat, am inițiat un proiect de modernizare a iluminatului public stradal, lucrare care a vizat înlocuirea a 80 de becuri tip LED cu o putere de 54W și 232 de lămpi de 36w, în valoare de 1,6 miliarde de lei vechi. Proiectul s-a executat în 2016, cu plata lui în trei ani, fără penalități sau alte plăți în plus. În toamna aceluiași an, în satul Orboiești, de-a lungul DC49, am venit cu șanțuri betonate de scurgere pentru colectarea apelor pluviale, care de cele mai multe ori inundau curțile oamenilor.
-
O jumătate de an, perioadă prea scurtă pentru derularea mai multor investiții. Ați recuperat ulterior?
-
Cu vârf și îndesat. Anul următor, au fost puse pe tapet alte patru proiecte. Toate patru cu costuri importante, dar foarte importante pentru cetățeni. În primul rând, un proiect de asfaltare a străzilor în comuna Andrășești, sat vechi și sat nou, pe 7 km, proiect în valoare de 38 miliarde lei vechi.
-
Un proiect costisitor, mai ales dacă avem în vedere că a fost implementat cu bani de la bugetul local. Alte două proiecte au fost implementate prin Ministerul Dezvoltării. Pe PNDL 2, am obținut un contract de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea dispensarului uman, valoarea proiectului fiind de 7,5 miliarde de lei vechi. Tot pe PNDL, am demarat un proiect de reabilitare și modernizare Grădiniță cu Program Normal în satul Andrășești, cu o valoare de 22,5 miliarde lei vechi. În fine, din fonduri de la bugetul local am reușit extinderea iluminatului public stradal pe porțiunile unde nu era acoperită rețeaua, un proiect de 500 milioane lei vechi.
-
70 de miliarde de lei vechi, ceea ce nu e tocmai puțin pentru o localitate unde atâta amar de vreme nu s-a făcut nimic…
-
Așa este. Să nu uităm că nu aveam asfalt și oamenii „înotau” prin noroaie sau că apa de la ploi le inunda curțile, că ordinea și curățenia în localitate lăsau de dorit și câte altele. Dar, ușor, ușor le punem în linie dreaptă pe toate.
-
2018 și 2019?
-
Am continuat proiectul de asfaltare pe PNDL 1, rest de executat din proiectul din 2014 inițiat de fostul primar, proiect care nu a putut fi dus până la capăt de acesta și vorbesc aici despre asfaltarea străzii Stadionului. Mai apoi, am reușit să obținem un nou contract de finanțare (în cuantum de 77 miliarde lei vechi) prin PNDL 2, pentru modernizarea drumurilor de interes local pe o lungime totală de 8,5 kilometri. În luna octombrie a aceluiași an am încheiat un contract de finanțare prin Grupul de Acțiune Locală pentru un proiect de înființare a unui teren sintetic, obiectiv aflat în faza de licitație, urcat pe SICAP, valoarea totală fiind de 1,9 miliarde lei vechi (40.000 de euro). În fine, pentru construirea noii biserici din localitate s-a alocat în perioada 2018-2019 suma de un miliard lei vechi. În 2019, am avut două contracte de finanțare, lucrările fiind deja executate. În primul rând, au fost continuate lucrările de betonare a șanțurilor și refacerea trotuarului de-a lungul DC49 din satul Orboiești, lucrare în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. După aceea, am depus un proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița pentru amenajare a unui loc de joacă, în valoare de circa 2,5 miliarde lei vechi, proiect definitivat.
-
Urmează a fi recepționat și pus la dispoziția tinerilor din Andrășești. Tot în 2019 am fost preocupați pentru dotarea Căminului cultural cu mobilier, respectiv cu scaune și mese noi, a fost înlocuită tâmplăria din lemn cu uși termopan și au fost montate trei aparate de aer condiționat.
-
Anul acesta?
-
La fel ca toți ceilalți: cu proiecte, cu multă muncă, implicare și responsabilitate. Chiar dacă suntem pe final de mandat, deși constituțional ni s-a încheiat în luna iunie, asta nu înseamnă că am abondonat. Continuăm ce am început, rezolvăm problemele cetățenilor, problemele diverse apărute la nivel de UAT pe partea de organizare și funcționare. A fost, pot să spun, anul achizițiilor de utilaje. Am achiziționat un buldo-excavator, în valoare de 3,71 miliarde lei vechi, necesar situațiilor de urgență la nivelul întregii comune și o vidanjă pentru situațiile de urgență necesară prevenirii și stingerii incendiilor la nivel de localitate. Achizițiia utilajului s-a făcut în baza unui contract de finanțare încheiat între UAT Andrășești și ADI Ialomița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. Suma totală este destul de mare, iar cota noastră în aceste contracte a fost relativ mică, ceea ce a dus la economisirea banilor din bugetul local pe care putem să-i folosim în alte direcții. În ceea ce privește vidanja, aceasta s-a achiziționat cu bani de la bugetul local al comunei, fiind necesară SVSU, valoarea fiind de 12 mii de euro.
-
Aveți o sală de sport pentru copii?
-
Nu, abia anul acesta am depus docmentația la Compania Națională de Investiții pentru construirea unei săli de sport, obiectiv ce va fi amplasat între școală și căminul cultural.
-
Alte realizări, poate mai mărunte, dar bine primite de comunitate?
-
Vi le prezint, telegrafic: montarea de coșuri stradale de gunoi și de băncuțe pentru seniorii noștri care au nevoie de odihnă și liniște; în primele zile de mandat am reușit refacerea platformei de compost, care fusese distrusă aproape în totalitate; în Orboiești se vor demara lucrările de refacere a Monumentului Eroilor situat în incinta Centrului Cultural din localitate; în ultimii patru ani, urmare refacerii infrastructurii rutiere, două societăți și-au deschis un bussines la noi, o stație PECO amplasată în centrul Andrășeștiului și o brutărie în Orboiești; a fost refăcut gardul școlii vechi și, nota bene, a fost amplasat vulturul (dacă vă aduceți aminte, furat de două ori) pe soclul monumentului ridicat în incinta școlii vechi; au fost întocmite cărțile funciare pentru peste 500 de hectare de teren extravilan agricol; a fost montat sistem de supraveghere video la mai multe obiective din localitate, respectiv Primărie, grădiniță, loc de joacă din incintă; la Orboiești, unde am avut în vedere situația critică prin care au trecut sătenii cu seceta, am dotat pentru crescătorii de animale am instalat rețea de apă potabilă pe pășune, dotată cu hidrofor, iar în viitorul apropiat vom monta uluce pe ambele islazuri;
-
în fine, o sală de clasă din Școala Gimnazială „Ștefan Copoiu” a fost dotată cu calculatoare necesare copiilor pentru orele de informatică, urmând ca în curând o altă clasă a școlii să fie dotată cu mobilier nou.
-
La începutul viitorului mandat?
-
Sunteți sigură că voi fi tot eu primar?
-
Bănuiesc…
-
Durerea locuitorilor din Andrășești, rețeaua de alimentare cu apă și canalizarea. Ei, bine, a fost reziliat contractul cu firma constructoare și cea de proiectare care au demarat lucrările, am realizat expertiza tehnică, economică și juridică a obiectivului sus menționat, urmând a reface evaluarea proiectului și scoaterea lui la licitație în vederea continuării lucrărilor. Încă două obiective care țin cu tot dinadinsul să le promovez și să le realizez în mandatul următor: primul este construirea unui nou sediu al primăriei, al doilea este scoaterea unei suprafețe de teren din islaz (aproximativ 5 hectare la Andrășești) în vederea acordării tinerilor de terenuri în concesiune pentru construirea de locuințe, un proiect de hotărâre care este deja în lucru. Da, nu vom neglija satul Orboiești, pentru că și acolo avem cereri, urmând să promovăm și pentru tinerii de aici un proiect de hotărâre.
-
Vă e teamă de contracandidați?
-
Nu! Absolut deloc, pentru că știu bine și la fel știu și concetățenii mei ce s-a întâmplat în ultimii patru ani în comuna Andrășești.
Petronela MOROIANU