Adrian Mocioniu

Primarul Adrian Mocioniu NU știe ce deșeuri se vor depozita în celula 2 de la Vivani

Municipiul Slobozia îl are primar pe Adrian Mocioniu, care n-a prea rupt gura târgului în cei aproape patru ani de mandat. S-a remarcat prin neputință, neștiință și, uneori, prin incompetență. A făcut și gafe, iar ultima pe care a comis-o îl va duce la fund, zic unii.

După ce a semnat autorizația de construire pentru a doua celulă a depozitului de deșeuri periculoase și a ținut-o sub tăcere mai bine de două săptămâni, Adrian Mocioniu a repus-o pe tapet după ce deputatul PNL Tinel Gheorghe a făcut o interpelare către ministrul Mediului și cel al Sănătății prin intermediul căreia le solicita să verifice „temeinicia, necesitatea și oportunitatea eliberării avizelor de către APM Ialomița, DSP etc.”. Mocioniu s-a gândit profund și, fără să-și asculte sfătuitorii, a comis-o, din nou.

Adrian se justifică…         

Pentru că au apărut numeroase acuzații în spațiul public după ce s-a aflat că a semnat autorizația de construire pentru a doua celulă a depozitului de deșeuri periculoase, primarul Adrian Mocioniu a ieșit într-o conferință de presă pentru a-și justifica demersul. Unul just din punctul său de vedere de a-și apăra pielea și a nu pica în latura penală. Nouă, opiniei publice și nu numai, ni se pare că edilul urbei se ascunde în spatele unor avize și acorduri emise de alte instituții publice pentru a-și justifica semnătura pusă pe autorizația de construire.

„(…) Orice demers pe care l-aș fi făcut nu ar fi intrat în competențele mele. Mai mult decât atât, ar fi înseamnat un abuz și intram în latura penală (…)”, explică Mocioniu.

Întrebat fiind dacă are cunoștință despre deșeurile care urmează a se depozita acolo, edilul a dat ochii peste cap și a aruncat pisica în ograda APM Ialomița, spre care ne-a și redirecționat, de altfel, pentru detalii de gen. Întrebarea care se impune este una singură: ținând cont că a susținut sus și tare că se va opune construirii unei astfel de celule, pentru care între timp s-a răzgândit, n-a avut măcar curiozitatea să știe care sunt deșeurile care se vor colecta în acel depozit și dacă se pune în pericol siguranța și sănătatea populației? Măcar din curiozitate, dacă nu din alt motiv! Acest aspect demonstrează, printre altele, dezinteresul față de cetățean și față de ceea ce se întâmplă cu orașul pentru că, altfel, s-ar fi dezis cu ușurință de povara pe care, dacă are vreun pic de conșiință, trebuie să o poarte de-acum înainte. Așa cum postează toate cele pe care le face pe pagina sa de facebook, așa ar fi putut proceda și în acest caz. Înainte de a semna documentul cu pricina, ar fi putut să facă public faptul că a ajuns în punctul de a emite acea autorizație și cum era un opozant vehement ar fi trebuit să ceară ajutor de oriunde pentru identificarea unei soluții și împiedicarea finalizării acestui demers care ne transformă într-o groapă de deșeuri periculoase. Pentru că până acum au fost doar vorbe din partea edilului și nu am văzut fizic documentele de care ne-a tot povestit, noi nu avem cum să-l mai credem pe cuvânt și ne facem propriile scenarii. Nu avem de unde să știm că peste câțiva ani nu ne vom trezi că ceea ce s-a întâmplat acum este ilegal sau că am „consumat”, fără voia noastră, aer toxic.

Așa că, orice justificare din partea primarului, pentru noi, ca și pentru mulți alții, nu este decât o scuză în fața neputinței sau a incompetenței.

Mocioniu se spală pe mâini! 

În plină ședință de Consiliu local, consilierul municipal Nicu Pericli a făcut o afirmație potrivit căreia în incinta SC Vivani Salubritate s-ar colecta deșeuri periculoase, celula fiind constuită deja. Cum de la ședință au trecut câteva zile, iar Mocioniu a spus că va verifica, ne-am gândit că are și un răspuns, pertinent și bine documentat, pregătit. Surpriză, însă!

„Am transmis de atunci Poliției Locale și a spus că nu este de competența noastră această verificare”, a explicat primarul.

Incredibil, nu vi se pare?! Oare ce competențe are Primăria Slobozia? De când cere primarul avizul Poliției Locale dacă să verifice sau nu un depozit de deșeuri periculoase? Dumneavoastă, cetățenii, nu vi se pare că Mocioniu se spală pe mâini, pentru că nouă așa ni se pare! Iar timpul va confirma (sau nu?) părerea noastră și a multora ca noi.

Tinel Gheorghe vrea să atace în instanță autorizația semnată de primarul Mocioniu 

Deputatul Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița, s-a adresat miniștrilor Mediului și Sănătății cu privire la construirea celei de-a doua celule a depozitului pentru deșeuri periculoase la Slobozia. Acesta le-a solicitat celor doi demnitari să verifice „temeinicia, necesitatea și oportunitatea eliberării acordurilor/avizelor date de Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române, etc., documente care au stat la baza eliberării autorizației de construire, de către primarul PSD Adrian Mocioniu”.

„Sper să ajungem la concluzia că autorizația nu trebuia emisă, astfel să-i putem solicita primarului anularea acesteia. Dacă nu reușim pe această cale, vom încerca pe latură civilă, adică vom ataca în contencios administrativ sau în instanță (…) Informația a fost adusă în atenția opiniei publice mult mai târziu față de data semnării sale, prin urmare nu ne-am putut sesiza mai devreme. Este complicat să te hazardezi să ataci ceva ce nu știi dacă există”, a declarat parlamentarul.

Acesta a mai transmis opiniei publice faptul că le-a solicitat celor doi miniștri să verifice dacă documentele în cauză sunt corelate cu strategia națională privind gestionarea deșeurilor. Gheorghe Tinel consideră că ceva este în neregulă în condițiile în care, inițial, primarul municipiului Slobozia declară că nu va accepta construirea unui astfel de depozit, ca mai apoi să-l autorizeze.

„(…) Era nevoie de foarte multă informație înainte de a-l autoriza. Era nevoie de o implicare la nivel național, strategic, pentru a corela programul național de gestionare a acestor deșeuri extrem de periculoase cu ce se întâmplă în județ. Nu poți să-ți gândești o strategie proprie, la nivel județean, fără să iei în calcul ce se gândește la nivel național. Dacă există la nivel național o astfel de strategie de gestionare a deșeurilor periculoase, atunci nu trebuia luată în calcul în grânarul Europei, în Bărăgan, ci în altă parte”, a conchis deputatul, care crede că depozitul de la Slobozia nu face parte din programul național de gestionare a deșeurilor, în caz contrar, Mocioniu nu avea de ce să se opună inițial și apoi să revină asupra deciziei <<decât dacă altele sunt dedesubturile>>.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved