Administrația feteșteană, campioană la absorbția fondurilor europene

Primăria Municipiului Fetești a semnat un nou contract cu finanțare europeană, care vizează înființarea unui centru multifuncțional și reabilitarea infrastructurii rutiere pentru cinci străzi: 1 Decembrie, Carpați, Independenței, Jandarmeriei și Sirenei, totalizând 3,3 kilometri (partea carosabilă, rigole și trotuare). La eveniment au fost prezenți atât reprezentanții administrației publice locale din Fetești, cât și președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, și doi dintre parlamentarii județului, deputații Raluca Dumitrescu și Ștefan Mușoiu.

Valoarea totală a proiectului este de 23.146.195,50 lei, din care 14.744.272,57 lei vor fi direcționate către centrul multifuncțional, iar 8.402.683,95 lei pentru reabilitarea străzilor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă sprijinirea regenerării urbane prin operațiuni de revitalizare fizică, economică și socială a comunităților din regimurile urbane și rurale pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, cu impact inclusiv asupra incluziunii sociale prin acces deschis la servicii culturale și recreative. Prin proiectul „Înființare centru educațional pentru servicii culturale <<Anghel Saligny>> și îmbunătățirea spațiilor publice urbane în Municipiul Fetești” se are în vedere asigurarea funcțiunilor, spațiilor, dotărilor și echipării necesare desfășurării de servicii culturale și recreative de calitate, potrivit nevoilor locale și zonale, cu rezolvarea aspectelor privind accesul tuturor grupurilor și comunităților, precum și promovarea culturii și tradițiilor locale prin amenajarea unor ateliere interactive de artă populară.

Noi am depus proiecte pentru a reabilita și acea Grădină de Vară, dar cum se lasă așteptate ne-am orientat spre acest centru multifuncțional care va fi atractiv atât pentru tinerii, cât și pentru elevi din Municipiul Fetești. Ne dorim ca acesta să fie un centru al culturii, deoarece vrem să dezvoltăm și acest segment. Principala sursă a veniturilor municipiului o reprezintă fondurile europene și nu ne vom opri în a le accesa, pentru că ne aduc plus valoare (…) Numai în acest mod vom putea dezvolta comunitatea”, a declarat Laurențiu Șonchereche, primarul Municipiului Fetești.

Clădirea, care va fi amplasată pe terenul din strada Jandarmeriei, va avea un regim de înălțime S+P+2E cu o suprafață construită la sol de 848 metri pătrați și suprafață desfășurată de 3451 metri pătrați, cu parcări, alei, spații verzi și racorduri la utilități. În interior vor fi amenajate săli pentru desfășurarea activităților extrașcolare, săli de expoziții și pentru organizarea a diferite cursuri, precum și o sală amfiteatru și una pentru cercuri literare. De asemenea, vor fi îmbunătățite spațiile publice urbane din oraș, prin reabilitarea străzilor aflate în stare de degradare. Acestea vor permite accesul facil către destinații în care se desfășoară activități esențiale pentru toate categoriile de utilizatori, inclusiv către Centrul educațional pentru servicii culturale „Anghel Saligny”, cele două componente ale proiectului fiind integrate.

Dincolo de date sunt realitățile din teren și realitatea este că Feteștiul se schimbă de la zi la zi (…) Orice faci, se vede! Prea mulți ani nu s-a făcut în Fetești! Este vremea ca Feteștiul să se dezvolte și o face cel mai mult. Este cel mai important municipiu din județul Ialomița, cel mai important nod feroviar și poate deveni cel mai important nod naval din județ (…) Consiliul Județean va fi întotdeauna lângă dumneavăastră (…) Ialomița este un județ care trebuie să se dezvolte pentru că are potențial agricol și nu numai. Este un județ așezat între cele două mari centre de putere, București și Constanța, iar Feteștiul este cel mai bine așezat (…) Felicit întreaga echipă a Primăriei Municipiului Fetești și pe vicepreședintele Cătălin Grigore care s-a implicat în acest proiect”, a transmis Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

În ceea ce privește dezvoltarea prin atragerea de fonduri europene, Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia, aprecia că Feteștiul nu este doar un exemplu pentru orașe de dimensiunea acestuia, ba chiar și pentru unele cu pretenții mult mai mari din regiunea Sud Muntenia. Mai mult decât atât, reprezentantul organismului intermedial pentru Regio a mai spus că județul Ialomița a început să conteze în regiune și datorită coeziunii care se manifestă în administrația ialomițeană.

În același context, deputatul Raluca Dumitrescu a catalogat Feteștiul ca fiind „municipiul soarelui răsare”, ținând cont că aici există cea mai mare absorbție a fondurilor europene. „Cel mai impoortant lucru care se poate spune despre Fetești este acela că este municipiul soarelui răsare, pentru că de aici răsare soarele în Ialomița, și tot aici există cea mai mare absorbție a fondurilor europene pe care, recunosc, sunt invidioasă deoarece noi, în anii, trecuți, nu am reușit să aducem atâțai bani pe cât a reușit echipa Gafițoi-Laurențiu Șonchereche în ultimii 6 ani. Cred că la Fetești se poate vorbi doar despre ideea de echipă. La ei, în organizația de la Fetești, am învățat că echipa cea mai importantă se face între cetățean și administrația publică, de aceea spun că cea mai frumoasă și cea mai statornică echipă este aici, la Fetești, iar primarul Laurențiu Șonchereche are plus valoare în a semna fiecare contract de finanțare pentru că proiectele sale răspund nevoilor și dorințelor cetățenilor”, a subliniat parlamentarul ialomițean.

În completarea sa a venit și deputatul social democrat Ștefan Mușoiu care a ținut să precizeze că edilul urbei este cel mai bun primar pe care Feteștiul l-a avut în ultimii 30 de ani, reușind să demonstreze că este determinat și ambițios. „Asistăm la semnarea unui contract de regenerare urbană, un proiect care aduce plus valoare Feteștiului și mă bucur că iau parte la eveniment. În ultimii 5 ani, proiectele implementate pe fonduri europene și cele pe PNDL însumează circa 50 milioane de euro, o sumă considerabilă, accesată de administrația publică locală. Feteștiul reușește astfel să se modernizeze, să se regenereze și să devină unul dintre cele mai importante municipii ale județului Ialomița”, a conchis deputatul Mușoiu.

Termenul de finalizare a proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved