Adio la șorici !

 

România înregistrează peste 400 de focare active de pestă porcină africană în 36 de județe din care șapte în exploatații comerciale și șase în exploatații de tip A, potrivit datelor furnizate de ANSVA. Cele mai multe focare sunt în județele Gorj, Arad, Cluj, Sălaj, Bihor, Ilfov, Alba și Sibiu.

Nu se poate! În Sibiu? În Sibiul normal unde s-a lucrat pas cu pas? Nu se poate! Înainte de 1989 puteai crește câți porci doreai. Aveai în schimb obligația să dai la stat o cotă la un preț de 5-6 lei kilogramul. Și-atât. Iată că acum guvernul liberal vine și ne spune că nu ai voie să ai în ogradă mai mult de cinci porci. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a pregătit acest ordin după ce a desființat programele de susținere a agriculturii inițiate de ministrul Petre Daea și a pus cruce la tomatele românești.

Ia vedeți, domnule Tinel Gheorghe, ce se întâmplă acolo în minister, unde v-ați reocupat scaunul păstrat! Cum, nu mai creștem la Fierbinți sau în Pădurea Groasa decât cinci porci? Ați avut curajul să il înfruntați cu sturionii pe fostul ministru Flutur, d-apoi cu porcii pe Oros. Ce naiba! Fiți bărbat! Nu știți că a mai existat o aberantă prevedere prin care se stabileau condițiile de sacrificare ale animalelor, inclusiv a porcilor prin asomare în prealabil? Tocmai de aceea guvernul își poate „asoma” în parlament unele legi când nu are majoritatea de partea lui. Ca să fie ferit de suferință și durere în timpul votării. Ce, credeți că la Podul Turcului, unde v-ați născut de Crăciun, porcii au fost sacrificați prin asomare? Porcul și-a dat sfârșitul după tradiție și reglementarea a fost acoperită de guițatul prelung.

Emis pe 29 ianuarie 2021, Ordinul ministrului precizează că exploatațiile noncomerciale de suine pentru consum familial vor avea un efectiv de maximum cinci capete de porci. Normal, în ordin trebuia să existe și o anexă prin care să se specifice faptul că dacă ai o scroafă să o obligi să fete numai patru purcei. Înainte de asta trebuie s-o duci la veterinar să-i facă ecografie și dacă se constată că e gestantă cu mai mulți purceluși să se efectueze chiuretaj.

După vaci, oi, irigații, roșii și usturoi a venit rândul porcului să fie distrus. Nu trebuie să mai crești nicio scroafă, purceii se aduc din Germania, că la noi matca a dispărut. În marketuri se vinde carne de porc din import în proporție de 80 la sută. Spaniolii și ceilalți au și ei porcul lor, dar tot al nostru e mai bun și trebuie distrus. De cine? De niște porci!

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved