ADI Ialomița, partener de nădejde în proiectele de la Giurgeni

* Dialog cu Valere Dinu, primarul comunei Giurgeni

Vreau să vorbim în dialogul nostru, domnule primar, despre proiectele finanțate de Consiliul Județean în ultimul dumneavoastră mandat și puse deja în practică…

– Cu care să încep? Că sunt multe!

– Să le luăm pe rând, începând cu faptul că Giurgeni este una din comunele ialomițene cu toate străzile asfaltate. Cum a fost posibil aceasta mare realizare?

– Giurgenii este o așezare mică, cu venituri locale mici, și orice investiție mai mare sau mai mică costă și trebuie să ai un sprijin de undeva. Iată, ne bucurăm că el vine în cea mai mare parte de la Consiliul Județean Ialomița. Conducerea Consiliului Județean este receptivă când este vorba de binele comunității, și cred că nu numai pentru Giurgeni, ci pentru toate comunele din județ. Cam la toate proiectele am avut și sprijinul Consililiului Județean. De exemplu, prin PNDL 1 sau PNDL2, programe guvernamentale care au și o componentă de contribuție proprie, contribuție care se compune din fonduri locale și fonduri județene. Aici vorbim de modernizarea drumurilor din localitate. Toate drumurile din Giurgeni sunt asfaltate, șanțurile sunt betonate în totalitate…

– Cât la sută din aceste drumuri au fost modernizate în ultimul mandat?

– Cam toate, pentru că în mandatele anterioare lucram luni întregi la documente… Asta pentru că între timp se modifica modificarea, ca să zic așa, iar atunci când ajungeai în faza de a ține licitația se schimba guvernul sau ministrul și se venea cu alte reguli. Da, un alt drum comunal asfaltat cu o contribuție însemnată a Consiliului Județean este cel care face legătura între Giurgeni și fostul IAS, acolo unde este o comunitate de vreo 45 de familii.

Electrocardiograf, ecograf, tensiometre, glucometre și aparat aerosoli la dispensarul uman

– Vreau să continuăm discuția noastră cu proiectele implementate prin ADI Ialomița, asociație care ține tot de fonduri de la Consiliul Județean și care este binevenită pentru toată lumea.

– Este binevenită pentru că observăm în toate localitățile rurale plusuri notabile când vine vorba de infrastructură. Și aici vorbesc de drumuri, parcuri, trotuare și multe altele necesare bunului mers al conviețuirii într-o comunitate rurală.

SONY DSC

– Concret la Giurgeni prin ADI?

– Fiindcă tot vorbeam de drumuri, să vorbim și de trotuarele de pe marginea lor. Prin ADI au fost turnate trotuare pe aproximativ un kilometru și jumătate…

– Este acoperită toată comuna?

– Cam toată. Mai sunt vreo trei străduțe unde vom turna trotuare, acolo unde ne permite locul. Trotuare, dar și betonarea fostelor șanțuri de pământ. Tot prin sprijin financiar de la Consiliul Județean am implementat un proiect privind eficientizarea iluminatului public pe toate străzile comunei. Și, nota bene, sistemul de supraveghere video a comunei cu peste 40 de camere, cu fonduri proprii dar și cu contribuția Consiliului Județean.

– Am văzut frumusețea de parc din curtea grădiniței…

– Da, tot prin ADI, lângă dispensar un alt părculeț cu aparatură fitness și jocuri pentru copii, inclusiv o tiroliană. Reabilitarea și modernizare grădiniței și dispensarului le-am realizat cu investiții prin PNDL 2. Au fost lucrări începute în mandatul anterior și finalizate în 2021, primul an din actualul mandat. Grădinița este amenajată corespunzător la exterior, dar și în interior, unde sunt dotări pentru procesul de învățământ, asigurată căldură, vestiare, toalete pentru copii, locuri de joacă în interior și în exterior pe spațiul verde. La dispensar a fost un proiect de aproape cinci sute de mii, iar aici am avut ideea, și discutând cu medicul de familie, la vremea aceea Maica Paraschiva, să amenajăm un salon cu paturi pentru intervenții de urgență. Iar ca dotări pentru dispensar avem asigurate electrocardiograf, ecograf, tensiometre, glucometre, aparat aerosoli. Medicul pe care-l avem acum este încântat, de aceea l-am și găsit imediat după plecarea măicuței.

SONY DSC

– În perspectivă, cam de ce ar mai fi nevoie?

– Tot cu o contribuție a Consiliului Județean, am reabilitat și modernizat parcul din centrul comunei, unde-i monumentul. A ieșit o lucrare frumoasă, pentru că centrul trebuie, în opinia noastră, să fie oglinda comunei pentru toți cei care sunt în tranzit prin Giurgeni. Și ne mai gândim la două părculețe pentru copii, ca să acoperim toată comuna cu locuri de joacă pentru micuții noștri.

Stadion de… Liga 3

– Am lăsat la urmă poate cel mai iubit proiect de către mine și de către săteni. Da, aș vrea să vorbim pe îndelete de înființarea bazei sportive, acolo unde am avut și un proiect de reabilitare și modernizare a stadionului comunal, proiect promovat încă de când era Elena Udrea ministru…

– Ce-ați făcut cu banii de la Elena Udrea?

– Care bani? Totul a rămas la nivel de promisiune. Am reușit să repunem proiectul pe tapet tot cu ajutorul ADI, contribuind și noi de la bugetul local cu ceva.

SONY DSC

– În câteva cuvinte, ce înseamnă această bază sportivă?

– Vestiare, care au toate condițiile necesare desfășurării activității sportive, dușuri, apă caldă, căldură prin centralele electrice de acolo, terenul mare de fotbal a fost gazonat, îl întreținem în continuare prin administrarea de îngrășăminte, este udat de câte ori este nevoie printr-o linie de irigat achiziționată din fonduri proprii. Avem nocturnă, două tribune cu trei sute de scaune…

– Poate veni să joace aici și CS Steaua, la câți suporteri are!

– Eu am zis să vină Dinamo, că tot nu are teren! Lăsând gluma la o parte, vreau să vă spun că i-am dat denumirea de bază sportivă pentru că în urmă cu câțiva ani acolo creșteau mărăcinii pe aproape două hectare de pământ, iar acum după investițiile realizate este o zonă de recreere pentru toți tinerii și copiii noștri, dar și pentru părinții lor.

– Bun, aveți stadion! Dar echipă?

– Acum, cu fruntea sus, am reînscris echipa de fotbal în campionatul județean. Avem toate condițiile, stadionul fiind evaluat de AJF Ialomița ca fiind pretabil pentru Liga 3. Nu visăm noi chiar așa de sus, începem de jos, de la Liga 5 și poate după doi-trei ani ajungem în Liga 4. Pentru seniori avem jucători, de câte ori este timpul frumos se întâlnesc pentru antrenamente. În plus, sunt băieți care deja au jucat la alte echipe din județ și acum au venit să pună umărul la revenirea Dunării Giurgeni în circuitul fotbalului județean. Cam problematic cu juniorii, dar vom reuși să rezolvăm și problema lor.

– Terenul acesta sintetic, de lângă vestiare?

– Este un teren sintetic multifuncțional, realizat cu contribuție locală, dar și alta considerabilă tot de la Consiliul Județean. Are și el nocturnă, iar aici copiii și tinerii din sat vin și joacă fotbal.

– Doar fotbal?

– Pe terenul acesta, cu preponderență fotbal. Pentru copii, avem la școală un stadion multifuncțional, unde se poate practica handbal, volei. Dar, aici, alături avem amenajat un parc multifuncțional, numai cu fonduri de la ADI Ialomița. Aici sunt jocuri de agrement pentru copii, aparate fitness pentru persoanele cu handicap și nu numai, sunt montate mese de tenis, mese de șah. Părinții, când vin cu copiii să se joace, își pot petrece și ei timpul la o șuetă, la un șah, unii mai vin cu table de acasă. Ca o completare la aceste trei investiții, am amenajat alt părculeț, cu gazon, flori, copaci și o mare parcare, asfaltată și iluminată, unde am organizat anul acesta în luna mai ziua comunei.

– Așadar, Ziua Comunei Giurgeni într-un spațiu mult mai generos!

– Da, era frumos și la cămin, dar sunt convins că mult mai frumos este aici, în aer liber și cu atâtea alte posibilități de distracție.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved