Adevărurile acestei lumi

Dan Elias

Pe 8 martie, la podcast-ul EVZ al lui Mândruță, a fost invitată Alina Mungiu Pippidi. Nici un post de televiziune nu amintește de asta, nici un comentator așa-zis militar nu spune un cuvânt, nici un politician nu și-a schimbat discursul.

Alina Mungiu vorbește exclusiv despre evenimentele din Ucraina și o face răspicat, adică fără jumătăți de măsură. Dacă nu l-ați vizionat, ar trebui să o faceți, în situația ipotetică a unui cetățean ce se vrea informat, nu manipulat. Discursul său este în proporție covârșitoare despre fapte, cu exemple concrete și informații ce pot fi probate, lăsându-ne pe noi să tragem concluziile, să stabilim o grilă de evaluare a cauzelor, a desfășurării și a consecințelor acestui război.

Sigur că poate nu vă interesează! Poate că atât vă țin băierile înțelegerii și nu este nici o rușine. Rușine ar fi dacă nu v-ar interesa siguranța familiei, a vecinilor și a neamului tău. Asta, da; ar fi o rușine!

Alina Mungiu vorbește cu subiect și predicat despre inconștiența conducătorilor noștri care au hrănit prin incompetență și analfabetism politic ura împotriva rușilor, cu multă vreme înainte de declanșarea războiului. O ură explicită și fără folos pentru noi. O ură care ar fi vrut să demonstreze că suntem „americani”. Nu, nu suntem nici americani, nici ruși , nici chinezi; suntem doar români! „Doar” dând măsura puterii noastre militare și a riscurilor.

Presa occidentală este aservită intereselor de război și în acest sens este o presă de război, adică o presă care manipulează pentru victorie. Așa este normal să fie! Dar noi!? Noi nu ne mai dorim nici măcar un crâmpei de adevăr!? Atât cât poate el să existe!? Nu vi se pare că dacă am intra în război, presa ar jubila!? Prea multe incitări la o reacție a NATO și a României într-un război care nu este al nostru, acolo unde ar trebui să regăsim numai apeluri la pace și nu la ură.

Ascultați-o pe Alina Mungiu înainte de a mă trece pe lista neagră. Și până la urmă ar fi o onoare pentru mine să mă includă arafatul lu pește prăjit pe lista lui! ”Luați-l de aici!” , asta a spus el la adresa un jurnalist către cei ce-i păzeau liniștea de filosof neînțeles. „Luați-l de aici!” Pe el, mă!? Nu pe tine!? Ziaristul nu a fost obraznic, nu a jignit, nu a întrebat nimic nelalocul lui. Și-a făcut doar meseria, dar împăratul pandemiei s-a simțit deranjat! S-a deranjat pe banii noștri! El avea lucruri mai importante de făcut din moment ce se crede buricul României! Și presa noastră cum a reacționat!? L-a lăsat cumva singur la conferințele de presă unde spune numai bazaconii?? Nu! Că e de la guvern și guvernul ne-a aruncat și nouă ceva euroi, acolo cât să o mai ducem oleacă! Vă imaginați ce crede el despre noi, dacă poate să ne facă „ce vrea mușchii lui”!?

Vă supărați dacă o să vă spun că mi se face greață!? De război, de presă, de alde arafat, de alde iohanis, de alde cîțu, de alde dîncu! Ce au făcut ăștia pentru noi? Și „nimic” și e prea mult. Numai rău. Noi nu mai producem nici măcar fier beton și ținem coada pe sus în fața lui putin! Ridicăm stegul Ucrainei pe primării! Nu-i dăm la televizor pe grangurii și traficanții din Ucraina care trec bine-mersi granița noastră și se pierd în pustiul românesc, pentru că nu cadrează cu ce vrea ursula și arafat. Dacă nu mă credeți și nu trebuie să mă credeți, ascultați-o pe Alina Mungiu. Sau continuați să luați lumină de la radu tudor și al lui joc pe calculator!

Deși nu merităm, să sperăm că Dumnezeu va avea grijă de noi și nu va fi nevoie să învățăm adevărurile acestei lumi plângând.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved