Adevărul despre excavatorul lui Roșca din cimitirul Bora al Sloboziei

* Totul a pornit de la o postare pe facebook. Știți, facebook-ul ăla care l-a scos președinte pe șeful de partid al primarului Dragoș Soare. Haideți să vedem postarea.

Așa arată acum cimitirul din Slobozia – 8 înmormântări ieri, 7 astăzi și gropi care își așteaptă rândul să fie umplute. Colegii mei din DADP Slobozia dau o mână de ajutor groparilor care sunt depășiți și nu mai fac față valului prea mare de înhumări. Haideți să facem tot posibilul ca să rămânem sănătoși, iar asta înseamnă să ne vaccinăm. Nu mai ascultați sfaturile persoanelor neavizate care vă mint că vaccinul este experimental, ci mergeți să vă imunizați. Nu, nu imunizarea naturală e soluția. Multe persoane care au avut SARS-CoV-2 au rămas cu sechele grave, cu plămânii afectați și în proporție de 60%!!! Vaccinați-vă ca să vă protejați familia, ca să vă acordați o șansă la viață, ca să nu vă rămână copiii singuri pe lume! Vaccinarea este singura solutie!! Este momentul să fim cu toții responsabili, să evitam aglomerațiile şi să ne protejăm prin purtarea permanentă a măştii în spațiile publice. Dacă nu înțelegem nici în acest moment că fiecare dintre noi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne proteja pe noi şi familiile noastre, vom ajunge să ne plângem cu toții rudele şi prietenii!”, dixit Valeriu Roșca director la DADP Slobozia.

A făcut-o de capul său sau a fost băgat la înaintare de primarul Dragoș Soare, numai cei doi pot s-o spună, dar sigur nu vor face-o niciodată. Să reținem, așadar, că lupta anti covid în Ialomița îl are deocamdată ca portavoce pe Roșca de la DADP Slobozia. Am înțeles asta foarte clar când am întrebat câți morți de covid au fost în zilele de 16, 17 și 18 octombriue, iar Tonița de la Prefectură a dat din colț în colț, neavând pur și simplu date care să o pună în situația să răspundă. Date pe care trebuia să i le pună zilnic la dispoziție, pentru raportările la CNSU, Noel de la DSP. Puteam să-l întrebăm pe Noel, numai că Noel care fuge ca dracu’ de tămâie atunci când aude de presă, ia-l de unde nu-i! Așa că, am rămas cu ochii în soare, chiar dacă afară era o vreme mohorâtă. Nu chiar așa de mohorâtă precum au ajuns slobozenii care au pus botul la postarea lui Roșca de la DADP, cel care are în statul său de funcții strânsul gunoaielor și frunzelor din parcuri, nicidecum să facă campanie pro-vaccinare. Da, sunt de acord cu vaccinarea, m-am vaccinat, dar campania pro-vaccinare s-o facă specialiștii, oameni credibili, nu Roșca de la DAP, nu președintele de la Cotroceni sau interimarul Câțu de pe sticla televizorului. Quid prodest? Vom vedea.

Doamna Milea s-a apucat de înmormântări, dar zice că nu face față cu groparii!

Dacă nu am reușit ca de la oficiali să obțin informații exacte privind prezența excavatorului filmat de televiziunile naționale în Cimitirul Bora care nu mai prididea să sape gropi pentru morții de covid din Slobozia, am încercat să le obțin pe surse. Așa am ajuns la Radu Paros, patronul de la Petracom care se ocupă de ani și ani de înmorântările din Slobozia. Așadar, dialogul care face cât de cât lumină în toată tevatura.

– Cum este, domnule Paros, cu cele 15 înmormântări în două zile ale decedaților de Covid 19 din Slobozia?

Administrația Cimitirului nu face față în momentul acesta valului de decese. Că sunt sau nu de COVID-19 nu știu, acest aspect îl poate lămuri altcineva. Din înmormântările dintr-o zi, până în 60 la sută sunt din cauza covid, diferența fiind decese din alte cauze.

Ca să vă dau un exemplu, am avut un caz care a fost declarat decedat de COVID-19, iar unul dintre aparținători a spus că nu este de acord cu diagnosticul, a solicitat autopsie și am înțeles că ulterior ar fi reieșit că n-ar fi decedat din cauza virusului.

Se respectă protocolul privind înmormântarea celor decedați de COVID-19?

– Nu se respectă nimic. Administrația cimitirelor ar trebui să sape o groapă de trei metri pentru decedații de covid și dezinfectată cu var cloros după introducerea sicriului, dar n-a făcut nimeni așa ceva, nu există nici măcar la doi metri groapă săpată. S-a creat o psihoză prin declarații conform cărora din timpul războiului n-au mai fost atâtea înmormântări într-o zi, dar imaginile sunt cu atât mai sumbre în condițiile în care acele gropi sunt comasate și săpate în aceeași zonă.

– Despre ce zonă vorbiți?

– Noul cimitir nu este parcelat și este situat fix în zona unde se sapă. Domnul Roșca a asfaltat acolo fără să aibă avize, fără să aibă vreun document. Acest teren este cumpărat de Primărie de la privați, cu prețuri măricele dacă facem referire la faptul că acel teren era agricol și practic i s-a dat un preț adecvat unui teren intravilan situat undeva la margine. În opinia mea și din informațiile pe care le dețin, terenul a fost aprobat ilegal, pentru că nu a fost scos din regimul terenurilor agricole, acest aviz trebuind să fie eliberat de Direcția Agricolă, dar nu există. L-au împrejmuit fără autorizație de construire, drumul a fost asfaltat fără autorizație de construire ș.a.m.d. Până și aleile începuse să le amenajeze tot fără autorizație de construire, dar doamna arhitect, noul arhitect șef al Sloboziei, nu a vrut să semneze autorizația pentru că nici proiect nu există, dat fiind faptul că tema de proiectare a fost aprobată în consiliul local acum vreo 3-4 luni și finalizarea acestuia durează ceva timp.

– Bun, și la primărie nu se știau toate aceste elemente?

– Dacă domnul primar este în funcție doar de un an și nu le poate face pe toată o dată, domana Milea este director de șase ani de când se ocupă de administrarea cimitirului și nu cred că nu știa că nu sunt locuri de veci, că sunt multe lipsuri. Trebuie să vă aduc în atenție faptul că am observat că în tema de proiecare a cimitirului nou sunt cuprinse peste 600 de parcele și dacă vă amintiți, am vorbit despre acest subiect atunci când am ieșit public și am spus că mi s-a propus un troc: eu să cedez majoritatea acțiunilor de la Radio Campus în shimbul efectuării de lucrări în acest peste 600 de parcele. Știți că am refuzat. Pentru că nu i-a ieșit pesiența, domnul primar a propus și în AGA și în Consiliul local ca Servicii Publice SRL să execute și lucrări de construcții în cimitir și anume gropi zidite, cavouri zidite.

– Și ce nu-i în regulă?

– Pe de o parte este în regulă, pentru că piața este liberă, dar pe de altă parte nu este în regulă, pentru că neexistând locuri de veci și nepunând la dispoziție celor peste 600 de solicitanți care au cererile depuse acolo și nu li s-au repartizat locurile de veci, nu este corect. Bineînțeles că orice client care are nevoie de o astfel de lucrare se duce la Administrația Cimitirului și de acolo îi obligă, practic, să lucreze cu dumnealor. Aici nu mai este în regulă.

– Cum e cu isteria provocată de prezența televiziunilor care au filmat excavatoarele lui Roșca săpând gropi în cimitirul de la Bora? Ceea ce vedem pe media națională și anume că avem foarte multe înmormântări și Administrația Cimitirului nu mai face față și a venit DADP să dea o mână de ajutor?

– Aici sunt două ilegalități. DADP nu are ce să caute aici pentru că nu este o situație de urgență declanșată și are alte îndatoriri și chiar dacă presupunem prin absurd că DADP a venit să lucreze, DADP nu prestează servicii contra cost, trebuie să presteze serviciile gratuit, fiind plătită din impozitele și taxele cetățenilor. Exact ca la fotbal la meciurile Unirii Sloboziei, unde nu se poate percepe bani pentru intrare. Ei, bine, deși aceste gropi s-au săpat gratuit, doamna Milea încasează bani de la cetățeni.

– Păi, dacă doamna Milea s-a apucat de înmormântări, de ce zice că nu face față cu groparii?

– Pentru că doamna Milea lasă de o parte săpatul gropilor și execută lucrări de construcții prin gropi zidite și cavouri care sunt mai rentabile. Dacă se va spune că eu mint, dovadă stau imaginile de la un post național de televiziune care arăta o roabă cu material și un gropar care zidea înăuntru. Este clar că s-au lăsat urgențele, adică o groapă simplă, ca să încasăm bani, să facem profit de pe urma DADP. Pot să solicit DADP să vină să-mi sape și mie gropile sau să facă nu știu ce șanț și să nu plătesc? Și eu fac parte din comunitate, și firma mea plătește taxe și impozite. Trebuie să ținem cont că Administrația Cimitirelor prin Servicii Publice este un SRL este o societate comercială la fel ca mine și nu avem voie să amestecăm servciile între ele. De aici s-a creat o psihoză. Săpăturile făcute de DADP au fost făcute intenționat în ziua aceea, a săpat și gropi în avans fără a exista decedați.

Totul a fost regizat

– Cum ați ajuns la această conluzie?

– Au avut un decedat duminica și l-au înmormântat abia miercuri, în săptămâna următoare, pentru că au refuzat de la Administrația Cimitirului să-i sape o groapă simplă. În timpul acesta ei s-au ocupat de lucrări de construcții în loc să sape gropi și mortul a stat trei zile neîngropat.

– Adevărul este că s-a creat în urma știrilor de la televiziune o adevărată isterie locală, națională, dacă nu chiar și în afara granițelor, pentru că toată lumea știe acum că virusul face ravagii în Slobozia. Chiar așa este?

– Este adevărat că a crescut numărul îmbolnăvirilor de covid, dar ca să chemi lumea la vaccinare folosindu-te de reclame în care apar sicrie, mașini mortuare, mi se pare de-a dreptul strigător. Domnul primar înțeleg că dorește să achiziționeze corturi, să declarare situație de urgență și să organizeze testare gratuită pentru cetățenii municipiului Slobozia. Este o campanie de care se va folosi ulterior domnul primar, dar ce va urma după ce vor afla oamenii că sunt pozitivi? Din punctul meu de vedere există două variante: oamenii stau acasă pentru că ești pozitiv, al doilea aspect va fi acela că vom avea cel mai mare indice de infectare din toată țara, pentru că testarea se va face în masă și atunci vom ajunge să fim izolați în case, poate chiar se va carantina orașul.

– Se face testarea, dar pentru a face testarea trebuia creată această panică?

– Trebuia, da, pentru că aici se învârt niște bani. Totul a fost regizat. Altfel nu-mi explic de în ziua în care au venit televiziunile să filmeze la cimitir, DADP s-a apucat să plombeze gropile de la pod până la cimitir blocând circulația! Fix între orele 11-14, când sunt înmormântările, s-a blocat traficul, cei care însoțeau mașinile mortuare s-au împrăștiat. Nu a venit vreodată DADP să repare vreo groapă și știu acest lucru pentru că sunt la firmă zilnic. Fix când au venit televiziunile și fix când avem mesajul acesta, mașinile au întârziat la înmormântare pentru că se lucra la plombarea drumului. Puteau să lucreze de dimineață sau după amiază, nu atunci când știi că sunt foarte mulți decedați, cum au spus ei, și blochezi mașinile mortuare! La rampele de la pod s-a putut lucra noaptea, iar acum nu s-a putut lucra. La fel, fix când au venit televiziunile, era și domnul primar în cimitir! Pentru mine este clar că totul a fost regizat. Consecințele, le vedeți.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved