Puține zile din calendar sunt atât de bogate în semnificații istorice așa cum este ziua de ziua de 9 MAI, atât pentru istoria națională, cât și pentru istoria universală!
Sărbătorim în această zi, cronologic vorbind: Ziua Independenței (1877), Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial (1945) și Ziua Europei (1950).
Și, pentru că a cunoaște istoria înseamnă a învăța din trecut pentru a ne releva devenirea în timp, Muzeul Județean Ialomița, în cadrul unui parteneriat cu Școala Gimnazială „Arhanghelii Mihail și Gavriil” din comuna Munteni Buzău, a organizat o amplă acțiune educativ-muzeală dedicată acestei zile, plină de semnificații istorice și culturale, ale căror amprente sunt parte definitorie a ceea ce astăzi numim „România – țară membră a Uniunii Europene”.
Muzeul Județean Ialomița, din a cărei echipă au făcut parte Mioara Marin (muzeograf), Elena Stoica (referent) și Gigi Constantin (referent), a luat parte la eveniment cu o mini-expoziție de medalii și decorații acordate celor care au luptat pe fronturile celor două războie mondiale, obiecte ce fac parte din bogatul patrimoniu al instituției noastre. Acestea fac parte din „colecția Constantin Turcu”, ialomițeanul care a luptat ca sublocotenent pe fronturile de est și de vest în Al Doilea Război Mondial, fiind donate muzeului de fiica sa, prof. Turcu Simona. Elevii din Munteni Buzău au aflat astfel detalii inedite despre participarea ialomițenilor la înfăptuirea în timp a României, așa cum o cunoaștem astăzi.
Gazdele, colectivul didactic al Școlii Gimnaziale „Arhanghelii Mihail și Gavriil” Munteni Buzău, coordonat de prof. Maria Magdalena Ciuperceanu, au organizat o prezentare video a semnificației acestei zile pentru istoria continentală și nu numai, precum și un concurs de istorie dedicat acestui moment.
Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, consideră că „rolul esențial al unei instituții muzeale este de a prezerva valorile cultural-istorice în rândul tinerei generații. De aceea, cu prilejul zilelor importante din calendarul istoric, venim aproape de comunitatea ialomițeană prin astfel de evenimente! Ziua de 9 Mai, cu multiplele sale semnificații istorice, așa cum au arătat colegii mei anterior, este un prilej cu care să fim mândri că suntem trăitori ai aceastui spațiu mirific al Bărăganului, acolo unde Câmpia Soarelui rezidă dintr-o istorie milenară, mergând spre o națiune mândră, cea română, și apoi spre veșnicia continentalității europene!”
Revenind la semnificațiile istorice ale zilei de 9 MAI, la aceasta data se împlinesc 147 de ani de când, în anul 1877, tânărul stat român, apărut pe harta Europei la 24 Ianuarie 1859 (Unirea Principatelor prin dubla alegere în Țara Românească și Moldova a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn), își declara, prin vocea ministrului de externe Mihail Kogălniceanu, INDEPENDENȚA față de Poarta Otomană, după secole de vasalitate. Era al doilea pas spre crearea României moderne, consfințită prin Marea Unire la 1 Decembrie 1918.
Tot la aceasta data, marcăm și împlinirea a 79 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Germania nazistă semna la 9 MAI 1945, actul de capitulare necondiționată în fața Națiunilor Unite, la Reims, în Franța. Se termina astfel pe Bătrânul Continent cea mai devastatoare conflagrație pe care a cunoscut-o omenirea, soldată cu zeci de milioane de victime.
Ziua de 9 Mai este și Ziua Europei. Momentul amintește de declarația ministrului francez de externe, Robert Schuman, de acum 74 de ani, la 9 MAI 1950, prin care acesta propunea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.
Gigi Constantin,
referent Muzeul Județean Ialomița