A trecut vremea ratelor mici la credite

Creșterea inflației an/an în august la 5,3%, limitarea de către BNR a lichidității din piața monetară, măsură luată pentru a frâna deprecierea leului amplificată de criza politică și guvernamentală, au fost tot atâtea motive pentru ca băncile comerciale să treacă la o majorare a dobânzilor interbancare.

În ultimul sondaj realizat în rândul membrilor săi de CFA România se arată că peste 95% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară (indicele ROBOR la trei luni), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate. De asemenea, se așteaptă ca BNR să majoreze cel puţin două ori dobânda sa de politică monetară, în cursul anului viitor.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri de la 1,69 la 1,74%, după ce în urmă cu câteva zile se situa la 1,61%. Reamintim că la sfârșitul anului trecut indicele se situa la 2,03%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 1,79 la 1,80% iar cel la 12 luni de la 1,88 la 1,91%.

Aceste evoluții se vor reflecta în creșterea ratelor la credite. Mai puțin afectați, pentru o scurtă perioadă, vor fi cei care s-au împrumutat după introducerea în luna mai 2019 a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) care este calculat în prezent la 1,25%, valoare egală cu cea de politică monetară a BNR.

La sfârșitul perioadei, cotațiile euro au avut o evoluție descendentă, în condițiile în care cererea de lei s-a majorat. După o deschidere la 4,951 lei cotațiile euro au scăzut după ora 14:00 până la 4,946 lei. BNR a stabilit o medie de 4,9480 lei, față de 4,9481 lei în ședința de marți, la o săptămână după ce a fost noul maxim istoric de 4,9495 lei.

În ultimul sondaj, realizat în rândul membrilor CFA România, peste 87% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Pentru orizontul de șase luni se anticipează o valoare medie de 5,0196 lei/euro iar pentru cel de 12 luni o valoare de 5,0672 lei/euro.

Radu GEORGESCU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved