A trecut în neființă Răzvan Ciucă, ctitorul Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia

Colectivul Muzeului Național al Agriculturii anunță, cu profund regret, trecerea în neființă a celui care și-a dedicat întreaga viață și activitate culturii românești, etnologul Răzvan Ciucă. Încă din tinerețe s-a dedicat ideii înfăptuirii unui muzeu al agriculturii românești, ceea ce s-a împlinit în anul 1990, când s-a emis Decizia de înființare a Muzeului Agriculturii din România, deschis publicului în martie 1996. A fost conducătorul acestei instituții de la început până în anul 2011, când a ieșit la pensie. În tot acest timp a făcut cercetări de specialitate pe întreg teritoriul românesc, în căutare de mașini agricole vechi, mijloace de transport, unelte și ustensile folosite în gospodăriile țărănești. Un interes deosebit a avut și pentru tradițiile și obiceiurile strămoșești, pe care le-a reînviat în cadrul activităților cu publicul la muzeu.

De numele lui Răzvan Ciucă se leagă și salvarea monumentului istoric Biserica de lemn Sf. Nicolae, care, în toamna anului 2000, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița și al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, a fost adusă, de la Poiana, în parcul de lângă muzeu, fiind creată o nouă parohie, Bunavestire, pentru credincioșii din zonă.

Îi mulțumim pentru moștenirea culturală lăsată generațiilor viitoare și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate!

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved