A plecat dintre noi RĂZVAN CIUCĂ, cel care a fost ctitor de așezăminte culturale

Viața culturală ialomițeană a pierdut astăzi un simbol, un mod de a vedea cultura ca parte integrantă și definitorie a devenirii unei civilizații!

A plecat dintre noi cel care a fost RĂZVAN CIUCĂ, profesor de istorie, muzeograf, etnolog, expert în patrimoniu, creator de instituții de cultură! Un om al cărui destin s-a împletit permanent cu darul și truda prezervării pentru generațiile viitoare a tot ceea ce ne reprezintă pe noi ca popor – istorie, etnografie, ritualuri străvechi, agricultură etc.

Adevărat ctitor de așezăminte culturale, Răzvan Ciucă, alături de istoricul Alexandru Vlădăreanu și arheologii Niculae Conovici și Crișan Mușețeanu, au închegat prima echipă de muzeografi ai Muzeului Județean Ialomița, la începutul anilor ’70, sub coordonarea directorului Niță Angelescu. De numele lor se leagă și prima expoziție permanentă a muzeului – „Cultura populară din Ialomița”, deschisă publicului în anul 1976 – o remarcabilă și valoroasă colecție etnografică din Câmpia Bărăganului.

A condus Muzeului Județean Ialomița în mai multe rânduri înainte de 1990, dar și pentru o scurtă perioadă de timp între mai 2001 și februarie 2002. În această calitate, a inițiat și organizat proiecte de cercetare în diverse domenii de activitate muzeală, manifestări expoziționale și sesiuni de comunicări științifice. Sub coordonarea sa, au fost editate primele două volume din colecția științifică „Ialomița – studii și comunicări”, adevarata carte vie a activității Muzeului Județean Ialomița, instituție în cadrul căreia a format tineri muzeografi, specialiști ai muzeului, conservatori sau restauratori.

După anul 1990, întreaga energie și-a canalizat-o în ceea ce înseamnă Muzeul Național al Agriculturii, instituție de referință, pe care a construit-o practic de la zero, și pe care a condus-o până în martie 2011, data ieșirii la pensie.

RĂZVAN CIUCĂ rămâne un punct de referință extrem de important în panoplia oamenilor de cultură, un adevărat deschizător de drumuri, fondator de așezăminte culturale, un om care și-a pus toate cunoștințele, talentul, energia și truda în slujba acestui fenomen colectiv care este cultura. I-a înțeles poate mai bine care oricare altul rolul primordial pe care îl are în evoluția firească a unei comunități!

Pentru toate acestea, ne exprimăm regretul profund pentru plecarea sa dintre noi și suntem alături de familia îndoliată!

Sit tibi terra levis, Răzvan Ciucă!

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved