A mea sau a ta?

 

Dan ELIAS

Nu ne era de ajuns un milog; s-a dus și miloaga noastră la Davos! „Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva.” „Și dacă tot băgați mâna în buzunar, mânca-v-aș ochii voștri frumoși, că tare mi-e drag de voi, mai dăruiți masa și cu 600 de milioane de marafeți pentru inflație!” (A doua frază este prelucrată de mine, dar pe vorbele ei și pe rușinea pe care am simțit-o eu!)

Ce-o fi căutat, Doamne, acolo! O avea ea școli înalte, făcute la mama lor și la „tăticii” lor, dar la caracter e încă la grădiniță. Vorba țăranului roman, vorbă dulce și de loc jignitoare; „Cartea prea multă te prostește!” Să nu se fi gândit nici un moment la cetățenii ei și la noi până la urmă, la greața pe care ne-a produs-o toată milogeala ei!?

Să se fi dus la gunoi și ultima urmă de realism și demnitate de pe aceste plaiuri… oierești, că mioritice nici nu mai poate fi vorba!? Inodorul și incolorul „nostru” cazanciuc, după ani și ani de plimbare senină prin senatul României a găsit propunerea salvatoare: să aibă ei voie să fie parlamentari și la noi și la moldoveni și viceversa. Bravos, mă! În timp ce aleșii români și aleșii moldoveni făceau exerciții de gargară unionistă, în fața primăriilor din țară se formau cozi pentru amărâtul de pachet cu alimente. De la ora trei din noapte!! Tineri și bătrâni, bolnavi și în cărucioare!! Bravos, mă! Să-și mai miște oasele, să mai respire aer curat, să admire și ei cerul, luna, ploaia și gerul. Bravos, mă! De două ori, bravos!!

Un sondaj de opinie răstoarnă aritmetica davosiștilor. Altfel, băieți de salon. La întrebarea dacă armele livrate de occident ucrainei aduc pacea, răspunsul a fost în 90 la sută din cazuri, nu! Ce spune asta? Spune ce au spus întodeauna popoarele în cazul războaielor: „Nu le vrem! Nimic nu justifică moartea copiilor noștri! Nimic! Sunt răfuielile voastre pentru bani și putere! Faceți pace!”

Dar cum cuvântul „pace” este interzis până nu-i distrugem definitiv pe… arabi, pe afgani, pe africani și acum pe ruși (așteaptă la rând chinezii), nu-l rostește nimeni. Trăitul în pace nu aduce profit. În schimb, davosiștii ne-au transmis un îndemn clar: „Voi să vă băgați mințile-n cap și să nu mai mâncați carne de vită ca să putem noi să zburăm cu avioanele private! În rest, ciocul mic!”

Sigur că nu este nici o deosebire între toți golanii ăștia belicoși care conduc occidentul vesel și… frații tate. Alde boris? Alde ursula? Aceeași plecare cu pluta, aceeași nesimțire nobiliară a unora care ne disprețuiesc cu „profunzimea” unor filosofi de mahala.

Sigur că rușii își vor îndeplini dorințele privind ucraina. Vorba unei glumițe macabre care devine tot mai mult un adevăr de netăgăduit; „Occidentul se bate cu rușii până la ultimul ucrainean.” Dacă se negocia pacea înainte de declanșarea războiului, rușii ar fi pierdut fără luptă. Dar pacea nu a interesat pe nimeni. Ura și lăcomia au învins.

Tocmai când voiam să închei, citesc în „Politico” un interviu dat de maia sandu la Davos și răspunsurile ei fac din milogeala de care aminteam la început un nimic. Cucoana pare să-și fi pierdut „uzul rațiunii”. Acum se gândește să schimbe constituția, unde se stipulează negru pe alb că țara ei este neutră militar, ca să poată adera la… nato! Nu o spune explicit, dar ziariștii de la „Politico” nu au nici un dubiu. Mă gândesc că are un… cip implantat pe undeva! Altfel nu se poate să fii atît de inconștient, când tu ai o minoritate rusofilă aproape de 50 la sută și un teritoriu ocupat de armata rusă pe care nici măcar nu îl controlezi. Nu mai spun că viitorul îți poate aduce rusia la granițe (Doamne ferește!). Căutați pe net și veți asculta părerile cetățenilor țării ei cu privire la război și o să înțelegeți de ce încep să cred că există pe undeva o… consolă de unde sunt activați și mânuiți toți acești băgători de bețe prin gardul liniștii noastre.

P.S. Eu nu mai rostesc public numele țării ei. România nu ar fi trebuit niciodată să accepte folosirea unui toponimic care îi aparține, pentru o invenție geografică, istorică și culturală. Și culmea: o invenție… rusească! Destul mă tot încurc cu nevastă-mea când vorbim de Moldova. „Despre care Moldovă vorbim acum? A mea sau a ta?”

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved