84.000 de teste de salivă au fost distribuite în școlile din Ialomița

Începând luni, 6 decembrie, în fiecare zi de luni și joi, elevii și preșcolarii se vor testa cu testele de salivă distribuite de școli și grădinițe încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Testarea nu este obligatorie și va fi făcută numai de către părinți, decizie luată de toate consiliile de administrație ale unităților de învățământ din județul Ialomița.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța săptămâna trecută că testele de salivă care urmează să li se facă elevilor pentru depistarea unei infectări cu virusul COVID-19 vor putea fi administrate de către părinți, la domiciliu, sau de către școli, acolo unde sunt condiții și care doresc acest lucru, cu condiția obținerii acordului părinților în prealabil. „Până vineri, 3 decembrie, fiecărui elev i se va pune la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Județul Ialomița a primit în prima tranșă 84.000 de teste de salivă care au fost distribuite deja elevilor, câte două de fiecare. Testarea se face în fiecare zi de luni și joi, iar părintele va comunica rezultatul educatorului, învățătorului sau dirigintelui.

Testarea nu este obligatorie. Nu se condiționează intrarea la cursuri de acest test, însă nu văd de ce să se împotrivească părinții?! De ce să-l refuze câtă vreme este gratuit și nedureros, se face în intimitatea familiei, durează puțin și se comunică rezultatul. Este un act de responsabilitate și de respect față de toți cei cu care interacționăm”, a transmis Steluța Mitrea, inspector general școlar,

Aceasta a mai spus că în Ialomița testarea se va face numai de către părinți și că decizia a aparținut consiliilor de administrație din fiecare unitate de învățământ.

Cine verifică dacă testele sunt sau nu bine făcute? Acesta este una dintre întrebările care stârnesc îngrijorare, însă testarea se bazează pe buna-credință a părinților, ea nefiind obligatorie. Adultul este cel care supraveghează procedura și care trebuie să se asigure că totul este făcut corect și în cele mai bune condiții.

Folosirea în şcoli a testelor rapide a fost aprobată în data de 8 octombrie, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, însă rezultatele testelor nu sunt recunoscute de către Direcţiile de Sănătate Publică, fiind nevoie de o confirmare a infecției printr-un test rapid antigen sau unul RT-PCR. Testarea și vaccinarea rămân însă singurele măsuri eficiente de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved