Detalii neștiute despre lucrările de modernizare și dotare a Spitalului Județean de Urgență Slobozia

Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a semnat în data de 10 noiembrie 2021 ordinul de începere a lucrărilor de modernizare și dotare a incintei celui mare mare spital din județul Ialomița, Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Acesta este al treilea proiect care se desfășoară concomitent în cadrul unității medicale, alături de proiectul Construire bloc operator, modernizare și reabilitare Ambulatoriu și are o valoare de 69.391.388 lei, iar termenul de finalizare este de 39 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. Proiectul de modernizare și dotare a incintei se va adresa corpurilor C, D și E, care reprezintă clădirea principală a Spitalului.

Spitalul Județean de Urgență Slobozia este cea mai mare unitate medicală din județul nostru care asigură permanent asistență medicală preventivă, curativă și recuperatorie pentru o populație de 274.148 de locuitori, în mod direct pentru pacienții arondați municipiului Slobozia și care preia cazurile ce depășesc competența spitalelor teritoriale din restul județului, Țăndărei, Urziceni și Fetești, orașe care cumulează o populație de peste 70 de mii de locuitori. Clădirea corpului a fost reabilitată și consolidată ultima oară în anul 2014, iar construcția care este alcătuită din cele trei corpuri de clădire a fost proiectată în anii 1962-1964, execuția fiind finalizată în anul 1967, când a și fost dat în funcțiune spitalul.

În momentul acesta, în cadrul proiectului de modernizare și dotare a incintei SJU Slobozia se propune înlocuirea tâmplăriei existente pentru îndeplinirea condițiilor din Ordinul nr. 1096/2016 din 30 septembrie 2016 emis de Ministerul Sănătății, care modifică normele privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, cu referire la asigurarea condițiilor pentru ventilația prin aerisire. De asemenea, se are în vedere desfacerea finisajelor existente și înlocuirea cu altele noi, corespunzătoare normelor actuale, înlocuirea mobilierului medical existent cu altele funcționale, moderne, înlocuirea tâmplăriei interioare, refacerea integrală a tuturor grupurilor sanitare și grupuri sanitare noi în majoritatea saloanelor, precum și refecerea sistemului informatic, dar și reabilitarea instalațiilor electrice și sanitare. Toate sistemele de instalații sunt concepute pentru fiecare încăpere în concordanță cu fracțiunea acesteia, respectând prevederile legale aferente mediului spitalicesc.

Din cauza necesităților descrise anterior, s-a luat în calcul reorganizarea secțiilor spitalului în clădirea principală, prin refacerea circuitelor funcționale și operaționale impuse de relocarea funcțiunilor cuprinse în clădirea noului Bloc operator. Acesta va fi mutat prin construirea unei aripi noi P+3, în partea de nord a clădirii principale, care va fi conectată prin pasarele de legătură la etajele 3, 2, 1 și parter, în zona holului central.

Împreună cu implementarea acestui proiect se dorește și rezolvarea funcțională, prin intervenții minimale și eficiente a separării circulațiilor murdare pe secții privind transportul deșeurilor rezultate din activitățile medicale și a circuitelor către morga Spitalului. În acest sens, se va reabilita liftul dezafectat din corpul E și se va realiza altul nou în corpul C. În zona parterului, din cauza intersecției funcționale a celor patru compartimente (UPU, Ambulator, Bloc Operator și clădire principală) se dorește o reorganizare cât mai eficientă a circulațiilor care să permită transportul facil, cu targa, între cele patru compartimente.

La parter se vor implementa zone de internări și externări cu spații conexe, cabinete medicale adulți și ginecologie, cât și zona de primire Pediatrie.

Se vor lua în considerare și următoarele propuneri: păstrarea spațiilor tehnice la parter; relocarea departamentului de salvare și zona administrativă în altă clădire din incinta Spitalului, împreună cu spațiile aferente din parter.

Stadiul Blocului Operator

Etapa în care se află proiectul de „Construire Bloc Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” este cea de realizare a expertizei tehnice de demolare a corpului alimentar-Corp F. În ceea ce privește sistemul structural, acesta este corespunzător din punct de vedere al rezistenței și al deformațiilor. Prin modificarea amenajării, greutatea clădirii nu se schimbă, deoarece încărcătura utilă pentru care a fost proiectat spațiul se păstrează. În schimb, s-a propus reorganizarea secțiilor Spitalului în clădirea principală prin refacerea circuitelor funcționale și operaționale impuse de relocarea funcțiunilor cuprinse în clădirea noului Bloc Operator. Accesul în interiorul unității medicale se realizează în prezent la nivelul parterului, printr-o zonă de așteptare, între axele 7-8, cât și prin Ambulatoriu, de unde pacienții sunt direcționați spre secțiile medicale. Acestea se vor păstra, însă se va mări zona de așteptare pentru a redirecționa pacienții de la intrarea prin Ambulatoriu spre aceasta.

Toate saloanele Spitalului vor fi dotate cu rampe orizontale montate pe perete, în dreptul patului pentru pacient. Rampele orizontale vor fi prevăzute cu șase posturi de prize electrice, o priză apelare asistență medicală, sursă de lumină directă orientată spre pat și una indirectă în partea superioară a rampei, orientată spre tavan-lumină de veghe. Carcasa rampei va fi din aliaj de aluminiu, finisată cu vopsea rezistentă la dezinfectanți, iar aparatajul electric va fi realizat din materiale tratate antibacterian.

În saloanele cu pacienți se vor monta prize de oxigen independente, una la două paturi, dar va exista și o priză de vacuum și câte una de aer comprimat, montate în rampa orizontală. Spitalul va fi dotat cu sistem central pentru monitorizarea și managementul gazelor medicale.

Accesul în interiorul Spitalului se va realiza la nivelul parterului printr-o zonă de așteptare adiacentă celei de internări de unde pcienții vor fi direcționați spre cabinetele medicale de specialitate de la nivelul parterului sau către secțiile de la nivelurile superioare. Fiecare cabinet va fi dotat cu grup sanitar sau cu lavoar. Tot la nivelul parterului, dar pe zona adiacentă UPU, vor fi amplasate zone de externare cu vestiare pentru angajați, separate pe sexe, dotate cu grupuri sanitare, dușuri, boxe de schimbare și o încăpere de păstrare a hainelor.

În aceeași zonă vor fi fost amplasate biroul managerului și al directorului de spital, casieria și spațiile tehnice. Zona cabinete Pediatrie, cu spațiu de așteptare și grupuri sanitare, cabinet medic, zone de igienizare cu acces din cabinet, pe secțiuni de vârstă și izolator cu grup sanitar propriu și acces din exterior, se va amplasa către latura stângă, pentru a fi facil accesul către secția de Pediatrie de la etajele superioare.

La fiecare etaj vor fi prevăzute saloane cu grup sanitar propriu, iar dacă acesta lipsește va fi prevăzută o chiuvetă, o sală de tratament, cameră medici și asistente și grup sanitar pentru personal.

Pentru zona de alimentație sunt prevăzute un oficiu și o sală de mese. Mâncarea va fi adusă din viitorul bloc alimentar sau de la parter, prin intermediul montcharce-ului de la fiecare oficiu. Tot din oficiu, mâncarea va fi distribuită pacienților în saloane. Pe fiecare palier al clădirii, corp C, respectiv corp F, vor fi amenajate grupuri sanitare pentru vizitatori și persoanele cu dizabilități, o cameră pentru rufe curate și alta pentru rufe septice care vor fi preluate de pe fiecare etaj și duse spre spălătorie, prin intermediul unui lift care va deservi numai acestui flux. În corpul E se va reabilita liftul existent, iar în corpul C se va înființa altul nou, adiacent clădirii, pe lateralul acesteia. Cert este că nu se vor intersecta fluxurile de rufe curate cu cele septice. Deșeurile medicale sunt colectate diferențiat în încăperi speciale și ridicate de o firmă specializată, fără a se amesteca cu alt tip de deșeuri.

Firma care execută lucrările la Spitalul Județean de urgență Slobozia este SC CONSTRUCȚII ERBAȘU SA.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved