667 de copii și 415 părinți din județul Ialomița au participat la “Start în educație”

Ialomița 8 mai 2023. 667 de copii cu vârste între 3-6 ani și 415 părinți, din 11 de comunități defavorizate din județul Ialomița, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitorîi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Ionut Nicolescu, Director Școala Gimnazială Adâncata, jud. Ialomița: ”Atât copii cât și părinții au apreciat diversitatea materialelor oferite și calitatea foarte bună a produselor. Acestea au fost percepute ca un sprijin real pentru consolidarea relației părinte- copil. A fost apreciat și faptul că prin diversitatea materialelor le-au fost sugerate tipuri de activități pe care le pot desfășura împreună cu părinții. S-a constata o creștere a interesului părinților pentru cunoașterea propriilor copii, aceștia solicitând mai multe informații și sfaturi educatoarei.”

La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

Prof. Mariana Ștefan, formator ”Școala Părinților” povestește că ”ce am remarcat încă de la început, a fost faptul că nevoia de sprijinire a părinților privind educația timpurie a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani a fost foarte corect identificată ca fiind de maximă prioritate la acest moment. De foarte multe ori părinții și-au manifestat mulțumirea în ceea ce privește faptul că primeau informații și răspunsuri la întrebări care îi frământau . Ca formator, și poate pentru că am o experiență de peste 20 de ani la catedră, am încercat să prezint conținutul informațional din perspectiva aplicabilității. Le-am expus problema dar și soluțiile simple pe care le poate aplica orice părinte indiferent de nivelul său educațional sau statut social. Mi-am dorit foarte mult să le fiu de ajutor iar ceea ce le transmit să le fie de folos și să le meargă la suflet.

Am fost la grădinița Adâncata mai mulți părinți și am discutat despre copii. Am făcut chiar și niște joculețe. Am vorbit despre cum trebuie să ne comportăm noi ca părinți față de copii iar bucuria se vede acum atât pe fața copiiilor noștri cât și a noastră. Vă mulțumim!.” Georgiana, mama a 7 copii.

Start în educațievine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.

Lista comunităţi din județul Ialomița participante la programul “Start în educație”: Roșiori, Fierbinți, Dridu, Jilavele, Adâncata, Sălcioara, Movilița, Armășești, Giurgeni, Gura Ialomiței, Mihail Kogălniceanu.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved