<<Ziua Grâului Bărăgan – 2021>>, la prima ediție
În perioada 8-9 iunie, fermierii au fost invitați să participe la prima ediție a evenimentului <<Ziua Grâului Băragan-2021>>, eveniment organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița (ACCPT) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) și găzduit de Telehuz Agriserv SRL Mărculești. În acest context, a fost analizată genetica pusă la dispoziție de 9 companii de semințe, în 42 de microploturi, dar și 3 tehnologii diferite de semănat executate pentru comparație cu 6 semănători.
Motivul care a stat la baza deschiderii unui astfel de eveniment este acela că ACCPT Ialomița încearcă prin orice mijloace să îmbunătățească tehnica și comunicarea dintre membri, așa cum de altfel se prevede și în Statutul Asociației.
„Prima zi a fost un preambul al evenimentului în sine și ne-am folosit de prilej ca să facem publică adeziunea Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) la APPR la care și noi suntem afiliați (…) Avem în expoziție 6 semănători de la 5 producători diferiți, cu 3 tipuri de tehnică de semănat și fiecare companie și-a adus și câte un tractor. De asemenea, au fost prezentate 42 de soiuri de grâu de la 9 companii”, a declarat Costin Dragoș Telehuz, gazda evenimentului și președinte al ACCPT Ialomița.
Cele două asociații, organizatorii principali ai acestui eveniment, au transmis informații referitoare la platformă, dar și de interes pentru fermieri. Partenerul principal al <<Zilei Grâului Bărăgan-2021>> a fost Compania ADAMA.
APAD a aderat la APPR
Prima ediție a evenimentului <<Ziua Grâului Bărăgan-2021>> a fost marcată de semnarea adeziunii Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea la APPR.
Nicolae Sitaru, președintele APPR: „Sunt foarte bucuros că APAD a hotărât să facă acest pas, să adere la APPR. Cu cât suntem mai mulți, cu atât vom deveni o forță și vom putea face mai mult decât am făcut până acum. Orice întărire din oricare parte a țării este binevenită, iar asta va face ca valoarea noastră, a fermierilor care înțeleg să se organizeze, să fie mult mai mare și să țină, astfel încât autoritățile să țină cont și de părerile noastre.”
Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea este continuatoarea mișcării civice inițiate în anul 2020 prin Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli Dobrogeni, asociație care se luptă pentru drepturile agricultorilor dobrogeni și care a dobândit personalitate juridică, devenind activă și reprezentativă prin acțiunile întreprinse.
Ichim Theodor, președintele APAD: „Noi, APAD, suntem o Asociație tânără, născută anul trecut, urmare a protestelor cu tractoarele pe străzi și reprezentăm fermierii din Dobrogea. Suntem bucuroși să avem colaborări cu toate asociațiile de agricultori din România, însă cel mai aproape ne sunt cei de la APPR. Sper ca pe parcursul colaborării noastre să ne păstrăm coerența și consecvența și să fim o forță care să impună o anumită direcție în ceea ce privește agricultura din România, pentru a-i conștientiza pe politicienii noștri de problemele cu care ne confruntăm și să le rezolvăm. Cu cât suntem mai uniți, cu cât suntem mai solidari, cu atât cuvântul nostru va merge mai departe și mesajul nostru va fi ascultat. Cred în această asociere, cred în acestă adeziune și cred în proiectele pe care le vom desfășura în următoarea perioadă”.
Întrebat despre producția de grâu la hectar estimată pentru anul acesta, președintele Costin Dragoș Telehuz a ținut să precizeze că va fi una record dacă se va reuși recoltarea în condiții bune, suspiciunile venind ca urmare a faptului că incidența furtunilor și a grindinei crește de la an la an, acum existând ocazia de a recupera mare parte din pierdea de anul trecut.
„Dacă reușim să recoltăm, anul acesta este unul foarte bun pentru păioase. Este un an record, comparabil cu 2017 când am depășit în ferma noastră, în medie, 8 tone la hectar. Sunt condiții bune să egalăm sau să batem recordul înregistrat acum 4 ani. Prețul grâului poate fi unul dintre factorii care ar compensa dezastrul produs anul trecut”, a conchis președintele ACCPT Ialomița.
Din ACCPT Ialomița fac parte aproximativ 250 de fermieri, însumând peste o sută de mii de hectare.
Petronela MOROIANU