Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

PENDULA IANTAR

Pasiunea pentru ceasuri există undeva în subconștientul nostru, pentru că, fără să ne propunem, faptul de a avea un ceas ne dă sugestia că putem controla timpul și știm ce vom face în orice moment. Chiar dacă este o iluzie, ceasul va marca trecerea timpului indiferent de felul cum am gestionat cele 24 de ore ale unei zile.

Dintre ceasurile fabricate pe mapamond, unele dintre cele mai valoroase realizări le-a avut școala de ceasuri și implicit fabricile de ceasuri din fosta Uniune Sovietică, cunoscută ca URSS. Deși pasiunea pentru a fabrica ceasuri exista înainte de Revoluția din octombrie 1917, dezvoltarea fabricilor de ceasuri rusești are loc după a doua conflagrație mondială, când nevoile de a produce doar pentru război nu mai presa industria ceasornicăriei.

Pendula Iantar a fost produsă, în anii 1970, de fabrica Aviapribor, din Moscova. Aceasta era specializată pentru producția pendulelor. Pendula Iantar, prin calitate, se apropia sau chiar era la același nivel cu mecanismele elvețiene.

Ca descriere, pendula era închisă într-o carcasă de lemn de pin lăcuită, având mecanism pentru orar și minutar cu arătătoare frumos ornamentate. Cadranul pendulei este gravat cu cifre romane foarte bine evidențiate. Accesul la carcasa ceasului se face prin intermediul unei uși cu sticlă, care pune în evidență și cadranul, dar dă acces și reglării ceasului pendulă.

Mecanismul ceasului este pus în funcțiune prin intermediul unei chei speciale.

Pendulul, cel care întreține mișcarea oscilatorie, este și el frumos ornamentat. Dincolo de caracteristicile tehnice, de precizia foarte bună a pendulei, reprezintă și o foarte frumoasă piesă de mobilier, dând un anumit farmec încăperii prin aspect și tonurile muzicale repetate din jumătate în jumătate de oră.

Pendula Iantar rămâne, în continuare, un ceas longeviv, funcționând fără eroare până în ziua de astăzi.

Muzeul Național al Agriculturii deține în colecția sa două pendule Iantar diferite și invită publicul cititor să viziteze expoziția ”La pas prin lumea satului”, unde se poate vedea o bună parte din colecția de ceasuri deținută de muzeu.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Elena Slujitoru

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved